Μια περίεργη ιστορία θηλασμού….

“Ήρθε η μέρα 30/01/12 μετά από 9 μήνες και κάτι ο γιατρός μου ανακοινώνει <καισαρική> (μια άλλη ιστορία που δεν ήθελα να αποδεχτώ).

Ήμουν από εκείνες τις γυναίκες, και είμαι ακόμη δηλαδή, που ήθελα να γεννήσω φυσιολογικά και να θηλάσω το μωρό μου.

Τα πράγματα δεν έγιναν όπως θα ήθελα , η καισαρική λοιπόν ήρθε και μαζί της ήρθε και ένα υγιέστατο κοριτσάκι, έπλεα σε πελάγη ευτυχίας είχα ήδη ξεχάσει το θέμα μου με την καισαρική και είχα βάλει μπροστά το σχέδιο θηλάζω…

Όσο ήμουν έγκυος διάβαζα, διάβαζα, διάβαζα….όμως δυστυχώς δεν διάβασα πουθενά αυτό που μου συνέβη.

Πρώτη μέρα το μωρό δείχνει πως θέλει να θηλάσει αλλά κάτι δεν πάει καλά, μου είχαν δημιουργηθεί και κάποιες ανασφάλειες τύπου “μήπως η θηλή μου δεν είναι επαρκώς εξέχουσα”, “μήπως δεν το κάνω σωστά” και διάφορα τέτοια, φωνάζω λοιπόν μια μαία της κλινικής να με βοηθήσει λιγάκι και να ελέγξει λίγο τον τρόπο που θηλάζω, αν είναι καλά για το μωρό ή ότι άλλο διαπίστωνε.

Βγάζει το μωρό από το στήθος, πιέζει την θηλή και έρχεται το σοκ: το γάλα είναι πράσινο ….ναι, ναι, πράσινο…

Μου λέει πως δεν πρέπει να το δώσω στο μωρό μου, πιέζει και την άλλη θηλή και βγάζει το ίδιο, αρχίζω λοιπόν να δίνω στο μωρό ξένο γάλα.

Παίρνω τηλέφωνο τον γιατρό αλλά δεν ήξερε τι να υποθέσει , ρωτάω νοσοκόμες, μαίες, παιδίατρους, σχεδόν όλο το προσωπικό ρώτησα , δεν γνώριζε κανείς τι μπορεί να είναι και κανείς δεν μου έδωσε μια κατεύθυνση για το τι μπορώ να κάνω.

Σημειώνω εδώ πως γέννησα σε πασίγνωστη ιδιωτική κλινική της Αθήνας και αναρωτιέμαι τώρα πια,  μια μαία μόνο μου είπε “βγάζε με το θήλαστρο μέχρι να καθαρίσει” και είχα γίνει ένα με το θήλαστρο και εγώ, έχει ξανασυμβεί έλεγαν και προσπαθούσαν απλά να με ησυχάσουν, αλλά ένιωθα την ανασφάλεια τους στις απαντήσεις τους.

Έρχεται ο γιατρός μου και ζητά μια καλλιέργεια στο γάλα και ευτυχώς μου λέει πως θα το ξεπεράσω και θα θηλάσω κανονικά, αφού πρώτα ακολουθήσω κάποια θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας θα έβγαιναν μετά από μέρες, αφού θα γινόταν σε εξωτερικά ιατρεία, μέχρι τότε??????????? Σκεφτόμουν: “το μωρό θα θέλει να θηλάσει έπειτα από τόσες μέρες”??

Για δέκα μέρες έβγαζα με το θήλαστρο γάλα πράσινο, κάθε τρεις ώρες και το πετούσα. Είχα απελπιστεί αφού ακόμη και η ποσότητα που έβγαζα ήταν πολύ μικρή, από δέκα μέχρι τριάντα γραμμάρια .

Το μωρό έπινε ξένο γάλα και έδειχνε ικανοποιημένο, εγώ όμως δεν ήμουν. ΕΚΑΝΑ ΑΠΛΑ ΥΠΟΜΟΝΗ.

Χτυπά το τηλέφωνο, είναι ο γιατρός με τα αποτελέσματα και μου ανακοινώνει πως είναι ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΟΣ που πέρασε στο μητρικό γάλα. Μα πως έγινε αυτό, ρωτάω ? Έκανα κάτι ? Έφαγα κάτι ? Τι είναι αυτό, δεν είχα ιδέα! Ο ίδιος ο οργανισμός το προκαλεί μου είπαν.

Ξεκινώ αντιβίωση και από την τέταρτη μέρα της αντιβίωσης αρχίζω να θηλάζω το μωρό μου και κόβω μαχαίρι το ξένο γάλα. Θηλάσαμε τελικά έως 14 μηνών, τα καταφέραμε καλά νομίζω..

Να έχετε πείσμα λοιπόν όλες και να ακούτε την καρδιά σας…. Και να φροντίζετε να υπάρχουν δίπλα σας όχι μόνο άνθρωποι που σας αγαπούν, αλλά και άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν …….”.

Σημείωση της Βίκυς Φαρδογιάννη: Στην πράξη δεν το έχω δει ποτέ. Θυμάμαι μόνο μια περίπτωση μιας μητέρας πριν χρόνια, η οποία μου είπε στο τηλέφωνο ότι το γάλα της είναι γαλάζιο! Στη βιβλιογραφία πάντως, το “πράσινο γάλα” λέγεται ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια φάρμακα (πχ. η νιφεδιπίνη), σε ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα πράσινων λαχανικών που τρώει η μητέρα, ή σε χρωστικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορα προϊόντα. Απ’ ότι κατάλαβα, δεν είναι ποτέ κάτι επικίνδυνο για το μωρό.

 

Aν θέλετε να μοιραστείτε και
τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο info@thilasmos.com

Αφήστε μια απάντηση