Γιατί να θηλάσω ένα νήπιο;
Image by Freepik

 

Καθώς όλο και περισσότερες μητέρες θηλάζουν τα μωρά τους, όλο και περισσότερες επίσης, καταλαβαίνουν ότι απολαμβάνουν το θηλασμό τόσο ώστε να θέλουν να συνεχίσουν να θηλάζουν περισσότερο από τους λίγους μήνες που αρχικά είχαν προγραμματίσει.

Η UNICEF προτείνει θηλασμό για δύο χρόνια ή και περισσότερο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία προτείνει θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο, και μετά για όσο είναι επιθυμητό από τη μητέρα και το παιδί.

Ακόμα και η Καναδική Παιδιατρική Κοινότητα στην τελευταία της ανακοίνωση αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν το θηλασμό και μετά τα δύο χρόνια. Ο θηλασμός μέχρι τα 3 ή τα 4 χρόνια ήταν συνηθισμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες του κόσμου μέχρι πρόσφατα στην ανθρώπινη ιστορία, και είναι συνηθισμένη ακόμη σε πολλές κοινωνίες.

Γιατί ο θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται και μετά τους έξη μήνες;

Επειδή οι μητέρες και τα μωρά απολαμβάνουν το θηλασμό. Γιατί να σταματήσει κανείς μια απολαυστική σχέση; Και επίσης γιατί ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για την υγεία τόσο του μωρού, όσο και της μητέρας. 

Κάποιοι λένε ότι το μητρικό γάλα δεν έχει καμιά αξία μετά τους έξη μήνες.

Αυτό είναι μύθος. Το ότι ο καθένας (ακόμα και οι παιδίατροι) μπορεί να το πει αυτό, δείχνει μόνο πόσο παραπληροφορημένοι είμαστε ακόμα σε σχέση με το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα είναι πάντα γάλα. Ακόμα και μετά τους 6 μήνες, περιέχει πρωτεΐνες, λίπος και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το μωρό.

Το μητρικό γάλα περιέχει ακόμα και μετά τους 6 μήνες ανοσολογικούς παράγοντες που προστατεύουν το παιδί ακόμα κι αν είναι 2 ετών ή μεγαλύτερο.

Και μάλιστα, κάποιοι ανοσολογικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα που προστατεύουν το παιδί από μολύνσεις, περιέχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο δεύτερο χρόνο της ζωής απ’ ότι στον πρώτο. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τα μωρά, όπως είναι φυσικό, είναι εκτεθειμένα σε περισσότερα μικρόβια απ’ ότι τον πρώτο χρόνο.

Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να περιέχει ειδικούς αναπτυξιακούς παράγοντες που βοηθούν στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην εξέλιξη και ωρίμανση του εγκεφάλου, των εντέρων και άλλων οργάνων.

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και θηλάζουν, αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο και λιγότερο σοβαρά από τα παιδιά που δεν θηλάζουν. Έτσι και οι μητέρες λείπουν λιγότερο από τη δουλειά τους αν συνεχίσουν να θηλάζουν.

Είναι ενδιαφέρον το ότι οι εταιρίες ξένου γάλακτος (ένα πολύ κακό αντίγραφο του μητρικού) ενθαρρύνουν τη χρήση του για ένα χρόνο, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι το μητρικό γάλα (το οποίο προσπαθούν χωρίς επιτυχία να αντιγράψουν) είναι καλό μόνο για 6 μήνες ή και λιγότερο («το καλύτερο για το νεογέννητο»). 

Έχω ακούσει ότι οι ανοσολογικοί παράγοντες του μητρικού γάλακτος εμποδίζουν το μωρό να αναπτύξει το δικό του ανοσολογικό σύστημα εάν θηλάζει μετά τους έξη μήνες.

Αυτό είναι μύθος επίσης. Είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι στην κοινωνία μας μετατρέπουν τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος σε μειονεκτήματα! Δίνουμε στα παιδιά μας εμβόλια ώστε να δυναμώσουν και να μπορέσουν να προστατεύσουν τον οργανισμό τους από την πραγματική ασθένεια. Το μητρικό γάλα επίσης βοηθάει τα μωρά να πολεμήσουν τις ασθένειες και όταν το μωρό καταφέρνει να πολεμήσει τις ασθένειες μ’ αυτόν τον τρόπο, εμβολιάζεται με φυσικό τρόπο.

Αλλά θέλω το παιδί μου να γίνει ανεξάρτητο.

Και ο θηλασμός κάνει το παιδί εξαρτημένο; Μην το πιστεύετε. Το παιδί που θηλάζει μέχρι να απογαλακτίσει μόνο του (συνήθως ανάμεσα στα 2-4 χρόνια), είναι συνήθως πολύ ανεξάρτητο και, ίσως το πιο σημαντικό, περισσότερο ασφαλές μέσα στην ανεξαρτησία του. Έχει πάρει στοργή και ασφάλεια από το στήθος μέχρι να είναι το ίδιο έτοιμο να κάνει το βήμα και να σταματήσει να θηλάζει. Και όταν το παιδί κάνει αυτό το βήμα μόνο του, ξέρει ότι κάτι έχει πετύχει, ξέρει ότι έχει προχωρήσει στη ζωή του. Είναι ένας σταθμός στη ζωή του για τον οποίο θα είναι περήφανο.

Συχνά πιέζουμε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα πολύ νωρίς. Να κοιμηθούν μόνα τους από νωρίς, να απογαλακτίσουν νωρίς, να μείνουν χωρίς τους γονείς τους από νωρίς, να κάνουν τα πάντα όσο πιο νωρίς γίνεται. Μην το πιέζετε και το παιδί θα γίνει ανεξάρτητο σύντομα. Γιατί τόση βιασύνη; Σύντομα θα φύγουν από το σπίτι. Θέλετε να φύγουν από το σπίτι στα 14 χρόνια τους; Όταν μια ανάγκη καλυφθεί, δεν υπάρχει πια. Αν μια ανάγκη δεν καλυφθεί (όπως η ανάγκη για θηλασμό και εγγύτητα με τη μητέρα), παραμένει σαν ανάγκη σε όλη την παιδική ηλικία και ακόμα και στην εφηβεία.

Φυσικά ο θηλασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε κάποιες περιπτώσεις, για να καλυφθεί κάποια ανασφάλεια άλλου είδους. Αλλά το πρόβλημα τότε δεν είναι ο θηλασμός. Είναι κάτι άλλο. 

Τι άλλο;

Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό όφελος στον θηλασμό ενός νηπίου δεν είναι τόσο το θρεπτικό και το ανοσολογικό όφελος, αλλά η ξεχωριστή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Ο θηλασμός είναι μια ανιδιοτελής πράξη αγάπης που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το παιδί μπαίνει στο στήθος. Κι αυτό συνεχίζεται όταν το μωρό γίνεται νήπιο.

Κάθε άνθρωπος χωρίς προκαταλήψεις που έχει παρατηρήσει ένα νήπιο να θηλάζει, θα έχει σίγουρα διακρίνει αυτή την ξεχωριστή σχέση που είναι κάτι άλλο, πέρα από την τροφή. Ένα νήπιο μπορεί να ξεσπάσει σε γέλια την ώρα που θηλάζει, χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Ο θηλασμός είναι πηγή χαράς. Κι αν μια μητέρα αφήσει τον εαυτό της, ο θηλασμός γίνεται πηγή χαράς και για εκείνη, πολύ πέρα από τη χαρά του να δίνεις τροφή στο παιδί σου.

Κι αυτό είναι που κάνει το θηλασμό να αξίζει τον κόπο. 

Κι αν το παιδί αρρωστήσει ή χτυπήσει (κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα όσο το παιδί μεγαλώνει), δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να ηρεμήσεις ένα παιδί από τον θηλασμό. Θυμάμαι πολλές νύχτες στο νοσοκομείο που έβλεπα τις μητέρες να περπατούν αγκαλιά με τα άρρωστα παιδιά τους στους διαδρόμους, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τα ηρεμήσουν, ενώ οι θηλάζουσες μητέρες κάθονταν ήσυχα με τα παιδιά τους στο στήθος. Η μητέρα ηρεμεί το άρρωστο μωρό της με τον θηλασμό και το μωρό ηρεμεί τη μητέρα.

Breastfeeding a toddler – Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman IBCLC, 2008, 2009©

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση