(Reuters Health) – Οι νέες μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θηλασμό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη, αποκαλύπτει καινούρια έρευνα.

κατάθλιψη και θηλασμός
Photo by Victoria Volkova on Unsplash

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, δεν αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα του θηλασμού προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης.

Αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι νέες μητέρες και οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

Η έρευνα έδειξε ότι από τις σχεδόν 2.600 μητέρες που είχαν θηλάσει έστω και λίγο, περίπου το 8% είχε ενδείξεις σοβαρής κατάθλιψης δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Και ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν είτε δυνατό πόνο στο στήθος ή γενικότερη απέχθεια προς το θηλασμό κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ευθύνονται τα προβλήματα του θηλασμού», σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Stephanie Watkins, επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας. «Ένα από τα εμπόδια στην έρευνα ήταν το ότι δεν είχαμε πληροφορίες για το εάν οι μητέρες είχαν συμπτώματα κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη», είπε στο Reuters Health. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι γυναίκες που είχαν ήδη κατάθλιψη, είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες με το θηλασμό.»

«Όλα είναι πιο δύσκολα όταν είσαι σε κατάθλιψη», λέει η Dr. Alison Stuebe, μαιευτήρας-γυναικολόγος του Πανεπιστήμιου της Β. Καρολίνα, που εργάστηκε στην έρευνα. «Ίσως η κατάθλιψη από την οποία υποφέρουν κάποιες γυναίκες στην εγκυμοσύνη, να κάνει το θηλασμό πιο δύσκολο».

«Απ’ την άλλη πλευρά, είναι πιθανό κάποιοι ορμονικοί παράγοντες να επηρεάζουν και να συμβάλουν τόσο στα προβλήματα του θηλασμού όσο και στην κατάθλιψη», συνεχίζει.

Όποια κι αν είναι τα αίτια αυτής της σύνδεσης, για τους ερευνητές το μήνυμα είναι ότι τα πρώτα προβλήματα θηλασμού ίσως να είναι σημάδια επιλόχειας κατάθλιψης για κάποιες γυναίκες.

Και οι δύο ερευνήτριες προτείνουν στις γυναίκες να συζητούν με τον γιατρό τους για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το θηλασμό. Και οι γιατροί θα ήταν καλό να εξετάζουν αυτές τις γυναίκες για επιλόχειο κατάθλιψη, λένε οι ίδιες.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων (ACOG), δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία από τις έρευνες που να επιβάλουν την εξέταση όλων των γυναικών για επιλόχειο κατάθλιψη. Όμως το ίδιο Κολλέγιο λέει ότι η εξέταση για επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να ωφελήσει κάποιες γυναίκες και τις οικογένειές τους.

«Το καλύτερο θα ήταν να εξετάζονται οι γυναίκες που εμπίπτουν στην ομάδα κινδύνου για επιλόχειο κατάθλιψη», λέει η Dr. Stuebe. «Και η έρευνά μας δείχνει ότι οι γυναίκες με προβλήματα θηλασμού ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα».

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε 2.586 γυναίκες που πήραν μέρος σε μια μεγάλη έρευνα για την παιδική διατροφή. Όλες είχαν θηλάσει και απάντησαν σε ερωτήσεις για την εμπειρία τους με το θηλασμό κατά τις πρώτες εβδομάδες.

Κατόπιν οι γυναίκες εξετάστηκαν για κατάθλιψη όταν τα μωρά τους ήταν δύο μηνών.

Οι περισσότερες γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στην εξέταση είχαν πόνο στο στήθος κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν κι άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία της γυναίκας, την εκπαίδευση και τη φυλή, ο πόνος στο στήθος διπλασίασε τις πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη.

Παρόμοια, οι γυναίκες που είχαν «απέχθεια» προς το θηλασμό κατά την πρώτη εβδομάδα, ήταν κατά  42% πιθανότερο να έχουν επιλόχειο κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που είπαν ότι τους άρεσε ο θηλασμός.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες στις οποίες δεν αρέσει να θηλάζουν έχουν κατάθλιψη», λέει η Dr. Stuebe. «Αλλά οι γυναίκες και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα δύο συνδέονται, και ότι κάποιες γυναίκες που αισθάνονται ότι ο θηλασμός είναι πολύ δύσκολος ή επίπονος μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κατάθλιψη».

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτών και Γυναικολόγων (ACOG) μια μικρή κατάθλιψη τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό (“baby blues”), όπου οι μητέρες μπορεί να είναι ευερέθιστες, λυπημένες και αγχωμένες, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Όμως η αληθινή επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει μόνο το 10% των νέων μητέρων.

Κάποια από τα συμπτώματα είναι η στεναχώρια, το άγχος και το αίσθημα ανασφάλειας, όλα σε μεγάλο βαθμό, και τα αισθήματα αυτά δεν βελτιώνονται μετά την πρώτη εβδομάδα και αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Για τη θεραπεία, κάποιοι γιατροί συστήνουν αντικαταθλιπτικά (τα οποία γενικά θεωρούνται ασφαλή κατά το θηλασμό). Αλλά σύμφωνα με το ACOG, οι ομάδες υποστήριξης ή άλλα, μη φαρμακευτικά μέσα, μπορούν να βοηθήσουν εξίσου.

Πηγή: http://www.reuters.com/article/2011/07/27/us-breastfeeding-depression-idUSTRE76Q66420110727

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

This Post Has 2 Comments

  1. MARY ANTONOVA

    Θηλασα 4 μηνες το κοριτσακι μου χωρις καμια ενημερωση και θεωρω οτι οτι δυσκολιες αντιμετωπισα κατα τον θηλασμο μου προκαλεσαν επιλοχειο καταθλιψη.Συνηλθα πληρως μετα απο 7 μηνες.Στο επομενο μωρο θα ξερω καλυτερα μιας και ενημερωθηκα και ψαχτηκα παραπανω.

  2. Δυστηχως ειμαστε πολυ πισω στην ενημερωση!!
    Θελει πολυ πεισμα οταν πονας και εχεις τον περιγυρω να σου λεει για την ευκολη λυση!
    Δυστηχως δε βοηθαει κ ΝΑΙ περνας σιγουρα ενα ειδος καταθλιψης!!!

    Ολα περνανε ομως!! ΔΥΝΑΜΗ σε ολες που ακολουθουν!!
    :O).

Αφήστε μια απάντηση