world breastfeeding week 2011
world breastfeeding week 2011

Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού γιορτάζεται σε περίπου 170 χώρες παγκοσμίως από τις 1-7 Αυγούστου.

Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου από το 1996.

Φέτος η γιορτή επικεντρώνεται στη σημασία της εκπαίδευσης του κόσμου με κεντρικό σλόγκαν «Μίλα μου! Θηλασμός – μια τρισδιάστατη εμπειρία».

Στόχος φέτος είναι να βρεθούν περισσότεροι τρόποι επικοινωνίας και προώθησης του θηλασμού.

Επικοινωνώντας με διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να μεταδώσουμε πιο αποτελεσματικά το νόημα και τη σημασία του θηλασμού.

Όπως και με πολλά άλλα θέματα, αυτοί που δεν κατανοούν τη σημασία του θηλασμού ή δεν γνωρίζουν τα οφέλη του, μένουν στο σκοτάδι κι αυτό επιτείνει τον αρνητισμό που υπάρχει γύρω από το θέμα.

Αντί ο θηλασμός να θεωρείται σεξουαλικός, παλιομοδίτικος ή προκλητικός,  οι άνθρωποι γύρω μας μπορούν να μάθουν τα ατελείωτα πλεονεκτήματά του και τη συνεισφορά του στην υγεία του μωρού και της μαμάς. 

Είναι στο χέρι μας, σαν μαμάδες που θηλάσαμε και σαν υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού, να δυναμώσουμε τις φωνές μας και να βρούμε τους τρόπους εκείνους ώστε να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.

Ήδη στο Facebook πολλές μαμάδες βάζουν φωτογραφίες τους ενώ θηλάζουν τα παιδιά τους. Αυτή είναι μια καινούρια μορφή επικοινωνία ή οποία έχει προκαλέσει κατά καιρούς πολύ ενδιαφέρουσες αντιδράσεις από τους χρήστες.

Για πολλούς ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουν μια γυναίκα να θηλάζει! Κάποιοι μπορεί να χαμογελούν και να σχολιάζουν θετικά, κάποιοι άλλοι όμως γυρίζουν το κεφάλι ή σχολιάζουν με τρόπο αγενή και επιθετικό.

Και είναι ακριβώς αυτά τα αγενή και αρνητικά σχόλια που δείχνουν την έλλειψη γνώσης, πληροφόρησης και ενημέρωσης που χαρακτηρίζει αυτό το τόσο φυσικό γεγονός της ζωής.

Μέσα από την επικοινωνία και την ενημέρωση, μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους να αλλάξουν γνώμη και να υποστηρίξουν το μητρικό θηλασμό.

Οι μαμάδες θα μπορούν να θηλάζουν χωρίς να ντρέπονται ή να αισθάνονται ένοχες κι ο θηλασμός θα γίνει τελικά κάτι τόσο φυσικό και συνηθισμένο όσο πάντα θα έπρεπε να είναι.

Επικοινωνώντας ανοιχτά για το θηλασμό θα δημιουργήσουμε το υποστηρικτικό και φιλικό περιβάλλον που χρειάζονται οι μαμάδες για να προσφέρουν την καλύτερη τροφή στα παιδιά τους!

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση