Ο ΠΟΥ συστήνει τα μωρά να θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες και μετά να γίνεται εισαγωγή άλλων τροφών.

ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσω στερεές στο μωρό μου
Photo by hui sang on Unsplash

Κάποια μωρά είναι έτοιμα να αρχίσουν να τρώνε κι άλλες τροφές σ’ αυτή την ηλικία, ενώ κάποια άλλα δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον μέχρι να μεγαλώσουν λίγο ακόμα.

Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να προσφέρετε κι άλλες τροφές στο μωρό σας είναι όταν δείχνει σημάδια ότι είναι έτοιμο.

Φυσικά αυτή η στιγμή είναι διαφορετική για το κάθε μωρό. Όπως δεν περιμένουμε όλα τα μωρά να μπουσουλήσουν, ή να μιλήσουν κάποια συγκεκριμένη μέρα της ζωής τους, έτσι δεν περιμένουμε να αρχίσουν όλα να τρώνε κι άλλες τροφές την ίδια μέρα της ζωής τους. Άλλωστε εσείς είστε η ειδική για το μωρό σας!

Να κάποια σημάδια ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στέρεες τροφές.

Μπορεί να:

  • Καθίσει στο πάτωμα για περίπου δέκα λεπτά χωρίς υποστήριξη.
  •  Χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και τον αντίχειρα για να πιάσει αντικείμενα και τα βάζει στο στόμα.
  •  Καταπίνει μια μαλακή τροφή, πχ. λιωμένη μπανάνα, χωρίς να τη σπρώχνει με τη γλώσσα του έξω από το στόμα.

Σ’ αυτό το στάδιο θα φαίνεται επίσης να πεινάει περισσότερο από το κανονικό. Αν έχετε ήδη προσπαθήσει να το θηλάζετε πιο συχνά όμως παρόλα αυτά δεν φαίνεται ικανοποιημένο, ίσως να είναι έτοιμο για την εισαγωγή κι άλλων τροφών στο διαιτολόγιό του.

Επειδή τα μωρά μπορεί επίσης να θέλουν να θηλάζουν περισσότερο εξαιτίας της οδοντοφυΐας ή μια αδιαθεσίας, ή κατά τη διάρκεια μιας φάσης ανάπτυξης, βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν ισχύει κάτι από όλα αυτά και μετά δοκιμάστε να δώσετε κάποια άλλη τροφή.

Ίσως να ακούσατε ή να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο το οποίο συστήνει την εισαγωγή στερεών τροφών νωρίτερα από τους έξι μήνες. Αυτό το άρθρο δεν αφορά καμιά καινούρια έρευνα και πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει αυτή την οδηγία.

Πολλές μητέρες αναρωτιούνται περίπου τον 4ο μήνα αν το μωρό τους είναι έτοιμο για στέρεες τροφές, εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

Ο τέταρτος μήνας είναι αυτός κατά τον οποίο τα μωρά αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον και για άλλα πράγματα γύρω τους. Δείχνουν ενδιαφέρον για τα πάντα. Για παράδειγμα, μπορεί να αφήσουν ξαφνικά το στήθος και να γυρίσουν προς κάποιον ήχο που άκουσαν. Κάποιες φορές μπορεί να προσπαθήσουν να πάρουν και το στήθος μαζί τους! Μπορεί να μην ενδιαφέρονται για θηλασμό τόσο συχνά όσο πριν ή να θηλάζουν πολύ γρήγορα για να γυρίσουν πίσω σε πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικές και συνήθεις συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του τέταρτου μήνα. Θα βοηθούσε αν θηλάζατε το μωρό σας μια-δυο φορές τη μέρα σε κάποιο ήσυχο δωμάτιο, για να μην αποσπάται η προσοχή του.

Κάποιες μητέρες συνηθίζουν να φοράνε κάποιο κολιέ για να ασχολείται μαζί του το μωρό την ώρα που θηλάζει.

Έχετε προσέξει ότι το μωρό σας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά καθώς τρώτε; Κάνει κινήσεις με το στόμα του σα να μασάει; Έτσι τα παιδιά μας βλέπουν και μαθαίνουν κι αυτό είναι ένα από τα σημάδια ότι σύντομα θα είναι έτοιμο να φάει και το ίδιο.

Απλώς ακολουθήστε τα σημάδια που σας δείχνει το μωρό σας και το ένστικτό σας.

Δεν χρειάζεται βιασύνη. Τίποτα μαγικό δεν συμβαίνει τη ακριβή στιγμή/ώρα/μέρα των εξάμηνων γενεθλίων. Δεν κλείνει κανένας διακόπτης και ξαφνικά το γάλα της μαμάς γίνεται ακατάλληλο ή ανεπαρκές! Στην πραγματικότητα κάποια μωρά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για άλλες τροφές μέχρι πολύ αργότερα, κάποια μέχρι να γίνουν ενός έτους.

Εφόσον το μωρό σας φαίνεται υγιές και χαρούμενο, κερδίζει βάρος και έχει κατακτήσει όλα όσα θα έπρεπε για την ηλικία του, τότε όλα είναι μια χαρά!

Αν το μωρό σας φαίνεται χλωμό, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση αίματος. Όμως είναι σχεδόν απίθανο για ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά να έχει έλλειψη σιδήρου πριν τους έξι μήνες.

Μόνο τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα μπορεί να παρουσιάσουν αυτό το πρόβλημα, γιατί ο σίδηρος στη σκόνη γάλακτος είναι διαφορετικός από τον σίδηρο του μητρικού γάλακτος και πολύ λιγότερο απορροφήσιμος.

Βίκυ Φαρδογιάννη –  Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση