Στις 12/12/12 γέννησα φυσιολογικά με επισκληρίδιο ένα κοριτσάκι, τελειόμηνο (ακριβώς 40 εβδομάδων), στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Είχα διαβάσει όσο ήταν δυνατόν και είχα ενημερωθεί για τον θηλασμό, οπότε ζήτησα να θηλάσω αποκλειστικά και να έχω το μωρό μαζί μου στο δωμάτιο.

Ευτυχώς ο θηλασμός ξεκίνησε πολύ καλά αν και 4 ώρες μετά τη γέννα. Η μικρή έπιασε κατευθείαν το στήθος επιτυχημένα και κυριολεκτικά δεν το άφηνε.

Δυστυχώς ακολούθησα τη συμβουλή των μαιών να το αφήνω 5′ σε κάθε στήθος και μετά 10′ και μετά 15′ . Ένιωθα πως δεν ήταν σωστό όμως δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω, γι’ αυτό έκανα αυτό που μου είπαν.

Πέρα από το βάρος που το μωρό έχασε τις πρώτες μέρες, το μωρό έπαιρνε κανονικά βάρος μέχρι την εξέταση που κάναμε όταν έγινε ενός μήνα.

Η παιδίατρος μου συνέστησε να το θηλάζω από το ένα στήθος τη φορά. Γενικώς το μωρό μας ήταν αρκετά ανήσυχο, έκλαιγε πολύ (θεωρήσαμε ότι ήταν κολικοί) και έδειχνε να θέλει στήθος συνέχεια.

Κοιμόταν μόνο στην αγκαλιά και με το που την αφήναμε κάτω έκλαιγε. Ο μόνος τρόπος να κοιμηθώ το βράδυ έστω 2 ώρες ήταν να την έχω επάνω μου.

Ακολούθησα δυστυχώς την κακή συμβουλή να τη βγάζω από το στήθος μετά από 40′-45′, οπότε το μωρό σχεδόν ποτέ δεν σταματούσε από μόνο του το θηλασμό. Τη θήλαζα κάθε 2 ώρες σχεδόν.

Γύρω στις 20/1 (όταν το μωρό έγινε 40 ημερών) μετακομίσαμε στην Ισπανία. Βρήκα έναν γιατρό ο οποίος μας είπε ότι μιλούσε αγγλικά (το οποίο αποδείχτηκε ψέμα) μιας και δεν μιλάμε Ισπανικά ούτε εγώ, ούτε ο άντρας μου.

Στις 31/1 πήγαμε στον καινούριο αυτόν γιατρό ο οποίος διαπίστωσε ότι από τις 12/1 έως τις 31/1 το μωρό μας είχε πάρει μόνο 80gr.

Ο γιατρός συνέστησε κατευθείαν συμπλήρωμα 30ml σε κάθε γεύμα. Ούτε λόγος για το πως να αυξήσουμε την παραγωγή, αν και γενικώς η συνεννόηση ήταν σαν ανέκδοτο μιας και δεν μιλούσε ούτε αγγλικά, ούτε γαλλικά όπως μας είχε πει αρχικά.

Αγοράσαμε το συμπλήρωμα και το βράδυ της έδωσα και το μωρό μας κοιμήθηκε για πρώτη φορά χωρίς κλάματα. Από τη μια αισθάνθηκα ανακούφιση που ανακαλύψαμε γιατί ήταν τόσο ανήσυχη, από την άλλη άρχισε για μένα προσωπικά μία πολύ δύσκολη περίοδος.

Δεν ήθελα να σταματήσω με τίποτα το θηλασμό, ειδικά τόσο νωρίς και δεν ήξερα τι να κάνω και που να βρω βοήθεια. Διάβασα ατελείωτες ώρες άρθρα στο ίντερνετ και μεταξύ αυτών και το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού.

Έστειλα e-mail σε μία ένωση για το θηλασμό εδώ στην Ισπανία, ελπίζοντας να μιλάει κάποιος αγγλικά και έψαξα να βρω παιδιάτρους φιλικούς προς τον θηλασμό. Εν τω μεταξύ αισθανόμουν απεριόριστες ενοχές και η ψυχολογία μου ήταν πολύ άσχημη μιας και αισθανόμουν αβοήθητη, απελπισμένη και τελείως μόνη.

Έκανα ό,τι μπορούσα από αυτά που διάβαζα. Είχα το παιδί μέρα-νύχτα στο στήθος και άρχισα να κοιμάμαι με την μικρή αγκαλιά (μετανιώνω που δεν το έκανα από την αρχή). Όσο προλάβαινα έκανα αντλήσεις με το θήλαστρο ώστε να της δίνω δικό μου για συμπλήρωμα.

Αποφάσισα να μην της δίνω συμπλήρωμα σε κάθε γεύμα παρά μόνο όταν φαινόταν πολύ πεινασμένη και αφού άλλαζα πολλές φορές στήθος.  Έτσι της έδινα συμπλήρωμα 60-120ml τη μέρα.

Στο επόμενο ραντεβού με το γιατρό μια βδομάδα αργότερα, η μικρή είχε πάρει μισό κιλό. Ο γιατρός πρότεινε να αυξήσω το συμπλήρωμα πράγμα που δεν έκανα.

Μετά από λίγο καιρό μου απάντησε μια κοπέλα, εθελόντρια υποστήριξης θηλασμού και τη συνάντησα. Μου είπε ότι το μωρό μου έπαιρνε κανονικά το στήθος και ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην τοποθέτηση.

Μου συνέστησε μία παιδίατρο που μιλάει αγγλικά και υποστηρίζει το θηλασμό και μία ομάδα υποστήριξης θηλασμού. Πήγα στην ομάδα μετά από τρεις μέρες και οι υπόλοιπες μητέρες μαζί με τους επαγγελματίες υγείας με βοήθησαν και με στήριξαν πολύ.

Μία βδομάδα αργότερα έκοψα τελείως το συμπλήρωμα, συνάντησα την παιδίατρο η οποία μου έδειξε πως να βελτιώσω το θηλασμό και μου έδωσε πολύτιμες συμβουλές και έκτοτε θηλάζω αποκλειστικά ξανά. Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων.

Η εμπειρία στο γκρουπ υποστήριξης μου δίδαξε ότι πολλές μητέρες έχουν παρόμοια προβλήματα και το να τα μοιράζεσαι με κάποιον που σε καταλαβαίνει βοηθάει πάρα πολύ στην ευαίσθητη φάση της γαλουχίας.

Αν γνώριζα όταν γέννησα αυτά που γνωρίζω τώρα θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά, όμως ευτυχώς δεν ήταν αργά για εμάς.

Η μικρή μου θηλάζει κάθε 1-2 ώρες μες στη μέρα αλλά το βράδυ κοιμάται 5-6 ώρες συνεχόμενα και άλλες 3-4 αφού φάει και φαίνεται ευχαριστημένη και χαρούμενη.

Μαρία Τσαλίκη -Ρασσιά

Aν θέλετε να μοιραστείτε και
τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο info@thilasmos.com

Αφήστε μια απάντηση