Θηλασμός μετά από καισαρική τομή
Image by Freepik

Η καισαρική είναι δυστυχώς μια αρκετά συνηθισμένη επέμβαση στη χώρα μας. Οι γυναίκες που κάνουν προγραμματισμένη καισαρική τομή συνήθως ξέρουν τι να περιμένουν και είναι αρκετά προετοιμασμένες για να θηλάσουν το μωρό τους.

Εάν όμως η καισαρική δεν είναι προγραμματισμένη, μάλλον έχουν προηγηθεί κάποια δύσκολα στάδια τοκετού και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να αισθάνεστε λίγο ή πολύ απογοητευμένη από την εξέλιξη.

Η απογοήτευση αυτή ή/και το αίσθημα αποτυχίας λειτουργούν ανασταλτικά στην έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που βοηθάει στην ροή του γάλακτος προς το μωρό. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά από μια καισαρική τομή ο γιατρός σας θα έχει μάλλον σε προτεραιότητα την δική σας ξεκούραση και ανάρρωση και όχι το θηλασμό του μωρού αμέσως μετά τον τοκετό.

Τα καλά νέα είναι ότι η μέθοδος του τοκετού δεν έχει σχέση με την ικανότητά σας να θηλάσετε. Το γάλα σας θα «κατέβει» αμέσως, όπως θα γινόταν εάν κάνατε φυσιολογικό τοκετό.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε το θηλασμό αμέσως μόλις αισθανθείτε ικανή, και να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας συχνά για να εξασφαλίσετε μια καλή παραγωγή εξ αρχής. Ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν κάποιες ώρες μετά την εγχείρηση μέχρι να αναρρώσετε πλήρως, θα μπορέσετε να θηλάσετε μόλις αισθανθείτε έτοιμη γι’ αυτό.

Τα φάρμακα της καισαρικής

Τα περισσότερα φάρμακα που δίνονται στις μητέρες κατά τη διάρκεια της καισαρικής, δεν επηρεάζουν σοβαρά το μωρό. Κατά πάσα πιθανότητα θα κάνετε επισκληρίδιο αναισθησία, και όχι ολική η οποία αναισθητοποιεί πλήρως τη γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Καθώς με την επισκληρίδιο, λιγότερη αναισθησία περνά στην κυκλοφορία του αίματος απ’ ότι με την ολική, προκαλεί λιγότερη νάρκωση στο μωρό.

Κάποια μωρά μπορεί να είναι κάπως πιο ληθαργικά μετά την επισκληρίδιο και μπορεί να θηλάζουν πιο υποτονικά στην αρχή, αλλά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανάπτυξη και στην ικανότητά τους να θηλάσουν.

Ακόμα κι αν πήρατε ολική αναισθησία, θα μπορέστε να θηλάσετε αμέσως μόλις αισθανθείτε καλά. Εάν η καισαρική είναι προγραμματισμένη, καλό θα ήταν να ενημερώσετε από πριν το γιατρό σας για την πρόθεσή σας να θηλάσετε.

Αμέσως μετά την καισαρική, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει παυσίπονα φάρμακα για να αισθανθείτε καλύτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μικρή ποσότητα απ’ αυτά τα φάρμακα περνά στο μητρικό γάλα. Κάποια παυσίπονα μπορεί να κάνουν το μωρό σας κάπως ληθαργικό, αλλά τα οφέλη του θηλασμού είναι μακράν περισσότερα από το μειονέκτημα αυτής της προσωρινής υπνηλίας.

Ο πόνος που θα νιώθετε αναστέλλει την έκκριση ωκυτοκίνης, την ορμόνης που βοηθάει τη ροή του γάλακτος προς το μωρό σας, άρα ο περιορισμός του πόνου είναι επιθυμητός. Εάν ανησυχείτε για τα φάρμακα που σας χορηγούνται, μιλήστε με το γιατρό σας ή με κάποιον ειδικό στο θηλασμό.

Το παν είναι να αισθάνεστε άνετα.

Η τομή σας αρχικά θα σας κάνει να δυσκολευτείτε να βρείτε μια άνετη στάση θηλασμού. Ίσως θα πρέπει να τροποποιήσετε και να προσαρμόσετε τις βασικές στάσεις, όπως για παράδειγμα να είστε καθισμένη με πιο όρθια πλάτη στο κρεβάτι, ή να χρησιμοποιήσετε περισσότερα μαξιλάρια για να στηρίξετε το μωρό και να προστατεύσετε την τομή σας, ή να ξαπλώσετε στο πλάι με το μωρό δίπλα σας, ή να χρησιμοποιήσετε τη στάση κάτω απ’ τη μασχάλη με αρκετά μαξιλάρια.

Βεβαιωθείτε ότι είστε άνετα πριν ξεκινήσετε να θηλάζετε και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

Καθώς η τομή σας θα κλείνει και θα αναρρώνετε, θα είστε σε θέση να κινείστε πιο άνετα και ο θηλασμός θα γίνετε όλο και πιο εύκολος, αλλά είναι αναμενόμενο ότι θα χρειαστείτε λίγη παραπάνω βοήθεια και ξεκούραση μέχρι να σταθείτε ξανά πλήρως στα πόδια σας.

Εκτιμήστε τη βοήθεια των φίλων και συγγενών όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού και επικεντρωθείτε στην ανάρρωσή σας και στο θηλασμό του μωρού.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση