Ισπανική έρευνα σε 504 γυναίκες δείχνει εμφάνιση του καρκίνου του μαστού νωρίτερα σε γυναίκες που θήλασαν λιγότερο από έξη μήνες.

 

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας έρευνας δείχνουν ότι ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού τόσο, που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνισή του μέχρι και 10 χρόνια, αλλά μόνο στις γυναίκες που θηλάζουν περισσότερο από έξη μήνες και δεν καπνίζουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που έγινε σε 504 γυναίκες ηλικίας από 19 έως 91 ετών και δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Nursing, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ασθενών μπορεί να μειωθεί δραματικά αν περισσότερες γυναίκες θηλάζουν. 

«Ο θηλασμός για περισσότερο από έξη μήνες δεν προσφέρει μόνο στα παιδιά αναρίθμητα οφέλη, αλλά επίσης προστατεύει τη μητέρα από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού», καταλήγει η έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Emilio González-Jiminéz του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Οι μητέρες που θήλασαν τα παιδιά τους το λιγότερο για έξη μήνες και δεν κάπνιζαν, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού κατά μέσο όρο στα 68,4 χρόνια τους, περισσότερο από μία δεκαετία μετά απ’ ότι οι μη καπνίστριες που δεν θήλασαν καθόλου ή που θήλασαν για λιγότερο από 3 μήνες (οι οποίες διαγνώστηκαν περίπου στα 58 τους χρόνια) και απ’ ότι οι μη καπνίστριες που θήλασαν κατά μέσο όρο 3-6 μήνες (57 χρονών).

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 4,3% για κάθε χρόνο θηλασμού, λένε οι ερευνητές.

Αλλά οι καπνίστριες μητέρες που θήλασαν δεν είχαν κανέναν όφελος όσον αφορά το πότε διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θήλασαν τα παιδιά τους.

«Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η εμφάνιση της ασθένειας θα μπορούσε να μειωθεί από το 6,3% στο 2,7% εάν οι γυναίκες θήλαζαν τα παιδιά τους για περισσότερο από έξη μήνες.

Ο μη θηλασμός είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση του καρκίνου του μαστού».

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών.

Τόσο ο θηλασμός όσο και η εγκυμοσύνη φαίνεται ότι προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, αφού και στις δύο καταστάσεις μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Πηγήhttp://www.theguardian.com/science/2013/aug/15/breastfeeding-six-months-breast-cancer

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση