Νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για μένα και τον θηλασμό γιατί άκουσα να αναρωτιούνται γιατί θηλάζω τόσο καιρό τα παιδιά μου, τον γιο μου 2 ετών και ειδικά την κόρη μου που είναι πια 4 ετών.

Η απάντηση μου είναι η εξής….

Πριν να γίνω μάνα δεν είχα ιδέα από θηλασμό, όταν έμεινα έγκυος διάβασα απλά ένα βιβλίο θηλασμού (“Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση” της Άννας Πατσούρου).

Όταν ήρθε το μωρό μου στην αγκαλιά μου, έβαλα τα δυνατά μου, το μόνο που ήθελα και ένιωθα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να κάνω, ήταν να προστατέψω αυτό το πλασματάκι, ήξερα ότι ήμουν υπεύθυνη για τη διατροφή της εγώ και κανένας άλλος, ήξερα επίσης ότι ο θηλασμός είναι δικαίωμα του παιδιού, εκείνο αποφασίζει, γιατί είναι κάτι που του ανήκει!

Ήξερα ακόμα κάτι που είναι κοινό μυστικό μεταξύ “ειδικών”: ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΑΛΑ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Στην αρχή, ΝΑΙ ήταν λίγο δύσκολα για μένα, αλλά ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται και από τις αντοχές τις κάθε γυναίκας.

Το μωρό μου γεννήθηκε μόλις 2,500 κιλά, ήταν η μικρή μου η Σταλίτσα, η Τοσοδούλα μου, την θήλασα μια ώρα ακριβώς μετά την γέννα με καισαρική, η μόνη στάση που με βόλευε ήταν καθιστή στο κρεβάτι και στην πολυθρόνα που υπήρχε και φυσικά 2 μαξιλάρια δεξιά και αριστερά κάτω από τα χέρια μου, για να φέρνω το μωρό στο κατάλληλο ύψος.

Θυμάμαι το πρώτο βράδυ κοιμήθηκα μόνο μια ώρα, είχα τον άντρα μου δίπλα για συμπαράσταση και μου γέμιζε συνέχεια το ποτήρι μου νερό, ήταν Αύγουστος και με τον θηλασμό η δίψα ήταν πολύ μεγάλη.

Τα ξενύχτια συνεχίστηκαν και οι μέρες επίσης ήταν μες την ταλαιπωρία , περιορίστηκα στις πιο σημαντικές δουλειές του σπιτιού και τα υπόλοιπα έμεναν πίσω, όμως αυτό δεν είχε σημασία για μένα.

Το μόνο που ήθελα ήταν να πάρει βάρος το μωρό μου. Και πήρε 1 κιλό τον πρώτο μήνα.

Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη!! Φυσικά αυτή ήταν και η απάντηση σε όσους μου έλεγαν: “Το παιδί σου πεινάει, δεν χορταίνει, για αυτό ξυπνάει κάθε 1,30 ώρα, δώστου ξένο να χορτάσει να μην ταλαιπωρείσαι!”.

Δεν αγόρασα ποτέ ξένο γάλα, αν και μπήκα στον πειρασμό, δοκίμασα να δώσω πιπίλα και ευτυχώς δεν την ήθελε το παιδί μου, έμαθα να πηγαίνω με τους ρυθμούς του παιδιού, έμαθα την υπομονή, έμαθα την ηρεμία.

Μου δίδαξε ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό…ΝΑ Σταματάς Τα Πάντα, ότι και να κάνεις, Για Να Κάνεις Μόνο ένα πράγμα : ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΝΑ ΤΟΥ ΠΙΑΣΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΑΞΊΑ ΑΝΕΚΤΊΜΗΤΗ.

ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΗ ΣΤΙΓΜΉ ΓΕΜΆΤΗ ΑΓΑΛΛΊΑΣΗ!

Δυο χρόνια πέρασαν και το παιδί μου μεγάλωσε και αυτό το κατάλαβα την ημέρα που πήρα στα χέρια μου το δεύτερο παιδί μου, την μεγάλη τη θήλαζα μέχρι που γέννησα και ευτυχώς, γιατί όλα πήγαν πολύ καλύτερα από την πρώτη φορά….

Το πρωτόγαλα ήταν εκεί άφθονο να ταΐσει και τα δυο μου παιδιά και να περισσέψει κιόλας. Ο μικρούλης έπινε γάλα μόνο για 5-10 λεπτά και κοιμόταν για 3 ώρες, σε αντίθεση με την κόρη μου που όταν γεννήθηκε έπινε γάλα μια ώρα και μιάμιση ώρα και κοιμόταν μόνο μιάμιση ώρα επίσης.

Οι θηλές μου ήταν έτοιμες και δεν πόνεσαν καθόλου σε σχέση με την πρώτη φορά που πόνεσαν λίγο, μέχρι να σκληραγωγηθούν.

Άλλα δυο χρόνια πέρασαν, δεν ξέρω πως, αλλά πέρασαν, εγώ το μόνο που κάνω είναι να κάνω αυτό ΠΟΥ Η ΦΥΣΗ ΜΕ ΟΡΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ.

Δεν με ρωτάνε ποια αν θηλάζω, γιατί τα παιδιά μου είναι μεγάλα και είναι σίγουροι ότι δεν θηλάζω πια……….είναι λογικό ζούμε στην Ελλάδα, την χώρα όπου οι επιταγές από εταιρίες ξένου γάλακτος πάνε και έρχονται μέσα στα παιδιατρεία αυτής της χώρας.

Μέχρι και οι καμπύλες ανάπτυξης του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού είναι παραπλανητικές.

Όσο για την 4άχρονη κόρη μου….Ναι, το παιδί μεγάλωσε και δεν θέλει να αποθηλάσει, δεν είναι έτοιμο ψυχολογικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανεξάρτητο, δεν σημαίνει ότι του κάνω κακό.

Ο εγκέφαλος μεγαλώνει μέχρι το παιδί να γίνει 5 ετών. Το μητρικό γάλα χάρις τα συστατικά του βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και κάνει τα παιδιά που θηλάζουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (κάποιοι μάλλον έχουν πρόβλημα με αυτό). Η διαπαιδαγώγηση της είναι άλλο κομμάτι….

Βρισκόμαστε σε στάδιο αποθηλασμού εδώ και ένα χρόνο, θα γίνει όσο πιο ανώδυνα για εκείνη και την ψυχούλα της. Τώρα εδώ και αρκετό καιρό θηλάζει 1 φορά στις 2 μέρες. Δεν πίνει άλλο γάλα γιατί δεν της αρέσει και μου εκφράζει την ευχαρίστηση της για αυτό.

Μερικά παραδείγματα: 1) Μου λέει ένα μεσημέρι: “Μαμά θέλω να σου πω κάτι….αν δεν μου δίνεις “μπιμπι” δεν σε αγαπάω!!”, εγώ: “Αν σου δώσω λίγο θα με αγαπάς?”, Στέλλα: “Ναι, μαμά!”

2)Μια άλλη μέρα της αρνήθηκα κάποια στιγμή ενώ θήλαζα τον Γιάννη και μου λέει: “Αφού έχεις 2 “μπιμπι” πρέπει να δίνεις και στα 2 τα παιδιά σου”.

3) Κάποια άλλη στιγμή που πάλι της αρνήθηκα: “Αν δεν μου δώσεις εσύ ποιος θα μου δώσει?”

4) Άλλη ατάκα: “Μαμά αν δεν μου δώσεις το γαλατάκι σου, αύριο θα είμαι άρρωστη”!

5) Κι άλλη μια: “Μαμά αν δεν μου δώσεις το γάλα σου δεν θα σε έχω πια φίλη”!!

Οι εξετάσεις αίματος που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι τέλειες και για τα δυο μου παιδιά!!

Και κάτι ακόμα: ο ΠΟΥ συστήνει θηλασμό για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 χρόνια και η ΑΑP έχει δημοσιεύσει το παρακάτω στο pediatrics:

“There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer.”

(Υ.Γ. Αν καμιά φορά με δείτε να δίνω και κάνα γλυκό στο παιδί μου, δεν σημαίνει ότι αυτό κάνω σε καθημερινή βάση! Επίσης εγώ θεωρώ ότι δεν είναι έγκλημα αν 1 φορά στις τόοοοσες, φάνε και κανένα γλυκάκι επειδή το ζήτησαν, προτιμώ να το δώσω εγώ  παρά κανένας άλλος που μπορεί να το προσφέρει στο παιδί μου με δόλιους σκοπούς, εμείς που θηλάζουμε δεν ζούμε σε γυάλα, κάθε μάνα κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για το παιδί της, όπως δεν επεμβαίνω εγώ σε άλλες τακτικές, δεν θέλω να ακούω διάφορα για το τι κάνω εγώ, είναι άδικο!)

Κατερίνα Βαρδάκη

 

Aν θέλετε να μοιραστείτε και
τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο info@thilasmos.com

This Post Has 7 Comments

 1. Christina

  Kalimera!! Eimai kai egw manoula duo koritsiwn 5 kai 2 etwn!! Thn prwth thn thulasa 3,5 mhnes giati eprepe na gurisw sth douleia stous 4 mhnes! Me thn deuterh eprepe na gurisw stous 6 mhnes opote ta pragmata htan pio eukola! Eixe ksekinhsei alles trofes kai thulaze prwi kai bradu! Kleisame loipon ton ena xrono me apokleistiko thulasmo! Thelw na pw me auto oti den eksartatai panta apo th mhtera! Oi synthhkes ergasias polles fores mas anagkazoun na summorfothoume!! Gi’auto kai me ekneurizoun apisteuta ta wraia logia ta megala tou WHO gia to thulasmo!! As uposthriksoun loipon ta mera olou tou kosmou kai tis mhreres!! As perasoun stis parkseis ektos twn thewriwn giati mas kanoun na aisthanomaste kai enoxoi!!
  Eyxaristw polu

 2. Konstantina

  Είναι καιρός να δούμε πίσω από το “λογικό” και το “σωστό” που δυστυχώς μας πλασάρουν τα τελευταία 30 χρόνια με την εξιδανίκευση του ξένου γάλακτος. Πολλοί ακόμα λένε: “μα καλά, και εμείς ξένο γάλα δώσαμε στα παιδιά…δεν έπαθαν και τίποτα!”, αυτή η ατάκα σκοτώνει. Ναι, φυσικά δεν έπαθαν και τίποτα, τουλάχιστον έτσι νομίζουμε αδιαφορώντας για διάφορα περιστατικά υγείας στην εφηβική-ενήλικη ζωή για τα οποία βαθιές αιτίες είναι τα πρώτα χρόνια της παιδικής διατροφής. Και το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές αγνοούμε και αρνούμαστε απλά να ρίξουμε μια ματιά προς τα πίσω, τότε που οι καθημερινές γυναίκες θήλαζαν 1,2,3…6 παιδιά. Τότε που οι “καλές” κυρίες της κοινωνίας προσλάμβαναν ακόμα και τροφούς για να θηλάζουν τα παιδιά τους. Και ακόμα πιο πίσω……εκατοντάδες χρόνια πριν, που δεν υπήρχε μπουκάλι και ξένο γάλα. Αλήθεια, ποτέ κανείς “ειδικός” δεν έχει απαντήσει σε κάτι τέτοιο: πώς μεγάλωσαν τόσες γενιές παιδιών, μην γνωρίζοντας οι μητέρες τους για ρολόγια, αποστειρωτές, πιπίλες και …και…και…. Συνέχιζαν να θηλάζουν απρόσκοπτα χωρίς τύψεις ότι θα μεγαλώνουν παιδιά με ψυχολογική και πνευματική αναλγησία!! Δεν γνώριζαν καν αυτές τις λέξεις…
  Όλα αυτά τα γράφω όχι για να υποτιμήσω τις μητέρες που δεν θηλάζουν αλλά για να τονίσω, πως αν το θέλουν, ΜΠΟΡΟΥΝ και πάντα υπάρχει τρόπος να θηλάσουν αποκλειστικά ή μη. Ρωτήστε ξανά και ξανά…Και δεύτερο και τρίτο ειδικό αν κάτι δεν σας “πηγαίνει” καλά στις απαντήσεις που παίρνετε, μέχρι να λάβετε την πραγματική βοήθεια. Και όταν συμβεί αυτό…θα το καταλάβετε, γιατί πολύ απλά θα έχετε επιτύχει τον στόχο σας.
  Ένα μεγάλο μπράβο σε όσες μητέρες παλεύουν και τα καταφέρνουν…θέλει “ψυχή βαθιά”…..όχι απογοήτευση, όχι εγωισμούς!
  Θηλάζω και εγώ τον 20 μηνών γιο μου (μέσα από πολλά αρχικά λάθη που σίγουρα θα άλλαζα και ΔΕΝ θα ξανακάνω)…ελπίζω να συνεχίσουμε για όσο περισσότερο γίνεται γιατί ΞΕΡΩ ότι κάνω το καλύτερο γι’αυτόν…..και ας είμαι δακτυλοδεικτούμενη!

 3. Eleni

  to mono pou exo na po einai ena megalo bravo kai eimai perifani gia sena!! kai ego exo mia koroula 2 xronon kai akoma tin thilazo kai oloi giro mou aporoune kai lene na to kopso!! ma giati na to kopso?? afou mas enonei kai den yparxei kalitero apo to mitriko gala.. kai sto kato kato sta palia xronia pou den ypirxe kan to gala se skoni den tous problimatize pou to moro thilaze gia xronia.. ala tora mathane oloi me ti skoni kai to bibero, ti na kanoume…

 4. Άντζυ Χρόνη

  Εδώ ρωτάνε εμένα αν θηλάζω ακόμη που είμαστε μόνο 6 μηνών και μου λένε φτάνει (λες και το κάνουν αυτοί) και σε σένα..
  Συγχαρητήρια και μην ακούς κανέναν! Όσες μανούλες έχουν θηλάσει αποκλειστικά σίγουρα σε καταλαβαίνουν.
  Είναι το μεγαλύτερο δώρο προς τα παιδιά μας!
  Εγώ νομίζω πως όταν έρθει η ώρα και σταματήσουμε θα στενοχωρηθώ πιο πολύ από το μπεμπάκο μου, τόσο πολύ το απολαμβάνω!

 5. athina daravigka

  Ο θηλασμός θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν κάτι το φυσιολογικό, κάτι για το οποίο δεν θα έπρεπε κανείς να απολογείται. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει μια προκατάληψη ότι ο θηλασμός δεν είναι πια και τόσο απαραίτητος. Ακούω γυναίκες να λένε ” Ε κι εγώ θήλασα αλλά το παιδί στο σχολείο συνέχεια αρρωσταίνει” θεωρώντας τους 6 μήνες θηλασμού επαρκείς για την θωράκιση του μωρού τους. Προσωπικά έχω τρία παιδάκια. Τον μεγάλο τον θήλασα 13 μήνες και σταμάτησα γιατί από τον κοινωνικό μου περίγυρο μου είχαν δημιουργήσει ενοχές που το παιδί χρόνισε κι εγώ ακόμα θηλάζω. Στον 2ο ήμουν πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη αλλά το παιδί αποθήλασε από μόνο του στους 16 μήνες, μας βγήκε πολύ ανεξάρτητος. Τώρα θηλάζω την 14 μηνών κόρη μου κι εύχομαι να καταφέρω να τη θηλάσω παραπάνω. Όπως και να’χει εγώ θαυμάζω τις μητέρες που μπορούν να το κάνουν για όσο θέλουν και ειλικρινά στεναχωριέμαι για εκείνες που λόγω δουλειάς δεν τα καταφέρνουν. Γιατί κακά τα ψέματα, η δουλειά μου με βοηθάει σ’ αυτό τον τομέα αλλά δεν συμβαίνει αυτό πάντα, παρόλο που είναι το αυτονόητο (αδεια τουλάχιστον 9 μήνες μετά τη γέννα)!
  Ένα μπράβο σου λοιπόν κι από μένα. Κι αν τύχει κάποιος να σε ρωτήσει με απορία “Ακόμα θηλάζεις;” μπορείς να του απαντήσεις πολύ απλά “Κι εσύ ακόμα πίνεις νερό;”

 6. Βίκη

  Συγκινούμαι απίστευτα όταν διαβάζω μια ιστορία θηλασμού, πόσο μάλιστα διπλού!!! Θηλάζω κι εγώ ακόμα την 17 μηνών κορούλα μου και δε θέλω καν να σχολιάσω την αντιμετώπιση από μερικούς… Αυτό που δε θα καταλάβω ποτέ, είναι η άποψη μερικών: ”είμαι λιγότερο καλή μάνα που δε θηλάζω αλλά δίνω σκόνη;;κάθε μάνα το καλύτερο κάνει για το παιδί της”.
  Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η σκόνη είναι καλύτερη από το μητρικό γάλα;; Δεν υπερτερεί έστω κ στο ελάχιστο;; Ε λοιπόν για αυτό το ελάχιστο αξίζει να προσπαθήσεις να θηλάσεις το παιδί σου. Αυτή η μάνα, που θα προσπαθήσει κ θα καταφέρει να προσφέρει στο παιδί της το μοναδικό δώρο του θηλασμού, ΑΥΤΗ η μάνα κάνει το καλύτερο για το παιδί της.

 7. VASILIKI

  Εμενα μου τη δινει που με κανουν πολλες φορες να νιωθω λες κ κανω κατι κακο ενω ξερω πως κανω το καλυτερο που μπορω για το μικρακι μου ειμαστε11μηνων δεν θελουμε να βλεπουμε το ξενο γαλα…θελω να συνεχισω για οσο θαντεχω γιατι ειναι μοναδικονολο αυτο κ οταν βλεπω την ευχαριστηση της στα ματακια της τα ξεχναω ολα!!!!ενα μεγαλο μπραβο κ απο μενα κ ενα μπραβο σε οσες μανουλες δεν το βαζουν κατω κ παρα τις οποιες δυσκολιες τα καταφερνουν!!!!

Αφήστε μια απάντηση