Από το ετήσιο συνέδριο των Ακαδημαϊκών Παιδιατρικών Κοινοτήτων, 30 Απριλίου-3 Μαΐου 2011 στο Denver.

Image by rawpixel.com on Freepik

Τα πολύ πρόωρα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα δότριας μητέρας έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια επικίνδυνη νόσο του εντέρου, τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα (NEC), απ’ ότι τα μωρά που πίνουν γάλα για πρόωρα που προέρχεται από αγελάδες, σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου Johns Hopkins.

Μόνο ένα από τα 29 μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα παρουσίασε τη νόσο και την ξεπέρασε χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με τα 5 από τα 24 μωρά που τράφηκαν με ξένο γάλα και την εκδήλωσαν, τέσσερα εκ των οποίων χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση.

 

Τα ευρήματα αυτά, λένε οι ερευνητές, δικαιώνουν τη στροφή προς μια δίαιτα «αποκλειστικά με μητρικό γάλα» σε πολύ πρόωρα μωρά – αυτά που ζυγίζουν λιγότερο από 1.500γρ.

«Οι διαφορές ανάμεσα στην εμφάνιση της νόσου, τις επιπλοκές της και την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης ανάμεσα σε μωρά που πήραν μητρικό γάλα δότριας και σε μωρά που πήραν ξένο γάλα, σηματοδοτούν την ανάγκη για αλλαγή των μεθόδων σίτισης στις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών», λέει η ερευνήτρια  Elizabeth Cristofalo, M.D., νεογνολόγος στο νοσοκομείο Johns Hopkins Children’s Center.

“Επιπλέον, τα μωρά που πήραν μητρικό γάλα έδειξαν καλύτερη ανοχή στην τροφή και τους αφαιρέθηκε το σύστημα συμπληρωματικής σίτισης πολύ νωρίτερα – μετά από 27 μέρες περίπου – απ’ ότι στα μωρά που πήραν αγελαδινό γάλα.

Τα τελευταία πέρασαν περίπου 36 μέρες με σύστημα συμπληρωματικής σίτισης, κυρίως γιατί δεν ανέχονταν την τροφή τόσο καλά, λένε οι ερευνητές. Το σύστημα συμπληρωματικής σίτισης, το οποίο χρησιμοποιείται προσωρινά σε όλα τα πρόωρα μωρά, ενέχει κινδύνους, όπως πιθανές βλάβες στο συκώτι.

«Αν και δεν δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργία του συκωτιού, από την εμπειρία μας και από προηγούμενες έρευνες γνωρίζουμε ότι η μακροχρόνια χρήση του συστήματος συμπληρωματικής σίτισης μπορεί να βλάψει το συκώτι του μωρού», λέει η Dr Cristofalo. «Η σίτιση με μητρικό γάλα μηδενίζει αυτό τον κίνδυνο και μας επιτρέπει να απεξαρτήσουμε τα μωρά από το σύστημα νωρίτερα».

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για την υγεία είναι επαρκώς τεκμηριωμένα, ωστόσο έχουν υπάρξει ενστάσεις για την χρήση του μητρικού γάλακτος από δότριες μητέρες, όπως είναι η σύγκριση αυτού του γάλακτος με το γάλα της ίδιας της μητέρας και εάν είναι πραγματικά καλύτερο από το αγελαδινό γάλα.

«Μ’ αυτή την νέα έρευνα πιστεύουμε ότι απαντάμε σ’ αυτές τις ενστάσεις και ξεκαθαρίζουμε τα οφέλη του μητρικού γάλακτος από δότριες μητέρες», λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που γίνεται σχετικά με την εμφάνιση της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας ανάμεσα σε πρόωρα μωρά που σιτίζονται με μητρικό γάλα από δότριες μητέρες και σε μωρά που σιτίζονται με ξένο γάλα.

Μια παλιότερη έρευνα της ίδιας ομάδας έδειξε ότι τα μωρά που σιτίζονται με γάλα από την μητέρα τους εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη NEC, απ’ ότι τα μωρά που τους δόθηκε ένας συνδυασμός από γάλα της μητέρας τους και γάλα από δότριες μητέρες.

Η NEC χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των ιστών του εντέρου. Επειδή το ποσοστό των μωρών που πεθαίνουν απ’ αυτή τη νόσο ανέρχεται στο 40%, η κατάσταση θεωρείται επείγουσα.

Κάποια περιστατικά μπορεί να ελεγχθούν με αντιβιοτικά, όμως κάποια άλλα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το κατεστραμμένο κομμάτι του εντέρου. Στο υπόλοιπο έντερο ωστόσο μπορεί να παραμείνουν ουλές, κάτι που οδηγεί σε φτωχή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, προβλήματα ανάπτυξης και την ανάγκη για περισσότερες επεμβάσεις στο μέλλον.

Πηγή: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/jhmi-fpa042811.php

Μετάφραση-Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση