Ανοσοποιητικό σύστημα: Τον πρώτο χρόνο της ζωής, το αμυντικό του σύστημα του παιδιού λειτουργεί στο 60% των δυνατοτήτων του. Τα αντισώματα που βρίσκονται στο μητρικό γάλα εξακολουθούν να προσφέρουν ανεκτίμητη προστασία κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας. Στην πραγματικότητα, οι ανοσολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος αυξάνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου χρόνου ζωής.

Ενυδάτωση:  Αν και τα νήπια που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο, όταν αρρωσταίνουν το μητρικό γάλα τους παρέχει την ενυδάτωση που χρειάζονται εάν δεν μπορούν να ανεχθούν άλλη τροφή ή υγρά.

Χτυπήματα: Το μητρικό γάλα είναι ένα θαυμάσιο αναγλητικό για τα συχνά χτυπήματα των παιδιών που συνοδεύουν τη νηπιακή ηλικία .

Βάρος: Τα παιδιά που θηλάζουν παρατεταμένα, είναι πιο αδύνατα και έχουν μικρότερο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Οστά: Το ασβέστιο είναι μια ουσία που δυναμώνει τα οστά. Μετά τους 12 μήνες, 448 ml μητρικού γάλακτος παρέχουν το 46% του ασβεστίου που χρειάζεται το παδί, στην πιο φυσική του  μορφή.

Δόντια: Τα παιδιά που θηλάζουν συνήθως δεν πιπιλούν το δάχτυλό τους κι έτσι έχουν λιγότερες πιθανότητες να στραβώσουν τα δόντια τους. Στην πραγματικότητα ο παρατεταμένος θηλασμός βελτιώνει το οδοντικό τόξο.

Μάτια: Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν καλύτερη όραση. Επιπλέον, μετά τους 12 μήνες, 448 ml μητρικού γάλακτος προσφέρουν το 75% των απαιτήσεων του παιδιού σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τον αμφιβληστροειδή και επίσης για τη νυχτερινή και την έγχρωμη όραση.

Αυτιά: Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν καλύτερη ακοή, εξαιτίας των λιγότερων μολύνσεων του αυτιού.

Εγκέφαλος: Υψηλότερη ευφυϊα και κοινωνική προσαρμοστικότητα σε σχέση με παιδιά που δεν θήλασαν ή θήλασαν για μικρότερο διάστημα.

Γεύση: Τα παιδιά που θηλάζουν τρώνε καλύτερα. Ακόμα κι όταν περνούν φάσεις που γκρινιάζουν για το φαγητό τους και δεν θέλουν να φάνε τίποτα, στα παιδιά που θηλάζουν ενεργοποιούνται οι γευστικοί υποδοχείς καλύτερα, εξαιτίας της ποικιλίας των τροφών που τρώει η μητέρα και των γεύσεων που περνούν στο γάλα της.

Μαλλιά: Οι πρωτεϊνες είναι το βασικό συστατικό των τριχών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επανόρθωση τους. Μετά τους 12 μήνες, 448 ml μητρικού γάλακτος προσφέρουν το 43% των απαιτήσεων του παιδιού σε πρωτεϊνες, στην πιο φυσική τους μορφή.

Ανεξαρτησία: Ο θηλασμός βοηθά το παιδί να νιώσει την ασφάλεια που χρειάζεται κι αυτό είναι το κλειδί για να καταφέρει τελικα το παιδί να γίνει ανεξάρτητο. Τα παιδιά που ανεξαρτητοποιούνται σύμφωνα με το δικό τους ρυθμό, αισθάνονται μεγαλύτερη αφάλεια μέσα στην ανεξαρητσία τους, απ΄ότι τα παιδιά που πιέζονται για να γίνουν ανεξάρτητα πριν την ώρα τους.

Ταξίδια: Τα ταξίδια με ένα παιδί που θηλάζει είναι πολύ πιο εύκολα και ξεκούραστα. Ο θηλασμός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να νιώσει το παιδί ασφαλές σε οποιοδήποτε άγνωστο περιβάλλον.

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

This Post Has 3 Comments

  1. NIKI LIAKOY

    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ 18 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…..ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΗ ΘΗΛΑΣΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΩΝ … ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΗ….ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ…
    ΝΙΚΗ ΛΙΑΚΟΥ

Αφήστε μια απάντηση