Νέα έρευνα από την Σουηδία υποδεικνύει ότι οι μητέρες τα καταφέρνουν καλύτερα στο θηλασμό εάν οι επαγγελματίες υγείας τις συμβουλεύουν ατομικά.

Η έρευνα συμπεριέλαβε γυναίκες που γέννησαν υγιή τελειόμηνα νεογνά είτε φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή.

Οι περισσότερες μητέρες είχαν μεγάλες προσδοκίες ως προς το θηλασμό και είχαν την πρόθεση να θηλάζουν αποκλειστικά τουλάχιστον για 6 μήνες, σύμφωνα με της συστάσεις του ΠΟΥ.

Ωστόσο, τα 2/3 των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα, εγκατέλειψαν το θηλασμό νωρίτερα απ’ όσο ήθελαν και κάποιες δεν ξεκίνησαν καν.

Στην έρευνα γίνεται συζήτηση για τον τεράστιο ρόλο που παίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην αυτοπεποίθηση των νέων μητέρων.

«Όταν οι επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, τα ποσοστά θηλασμού αυξάνονται».

Η υποστήριξη από τους επαγγελματίες έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ξεκινάει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και συνεχίζεται μετά τον τοκετό.

Και η υποστήριξη αυτή είναι ακόμα πιο αποτελεσματική όταν γίνεται ατομικά για κάθε μητέρα.

Η επαγγελματική συμβουλευτική θηλασμού έκανε τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς την πορεία του θηλασμού.

Η έρευνα καταλήγει ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να επικεντρώνονται στην εγγύτητα που φέρνει ο θηλασμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό και να αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις και σχόλια για «το αν το γάλα είναι αρκετό για το μωρό».

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση