Σύμφωνα με νέα έρευνα του World Cancer Research Fund, ο θηλασμός, για διάρκεια ενός χρόνου, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό κατά 4.8%.

Οι γυναίκες έχουν μια πιθανότητα στις εννιά να νοσήσουν από καρκίνο στο μαστό κατά τη διάρκεια της ζωής τους πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική μείωση κινδύνου είναι λίγο πάνω από 0.5%.

Επίσης ο θηλασμός βοηθάει στα χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά και είναι γνωστό ότι προσφέρει ανοσία στο νεογνό έναντι λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των νόσων του αναπνευστικού.

Στο τέλος της περιόδου του θηλασμού, ο οργανισμός έχει βρεθεί πως απαλλάσσεται από κύτταρα στο μαστό που μπορεί να έχουν βλάβη στο DNA. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί μελλοντικά καρκίνος στο μαστό.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Rachel Thompson συνιστά οι γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά για έξη μήνες.

Επίσης μια άλλη νέα έρευνα δείχνει ότι όσες γυναίκες θήλασαν ως βρέφη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ως ενήλικες, που όμως προσθέτει ότι και αυτό δεν ισχύει για τις πρωτότοκες. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν έπειτα από εξέταση και λήψη ιστορικού από δείγμα 2.016 γυναικών, ηλικίας από 20-69 ετών, με καρκίνο, και 1.960 υγιών γυναικών. Διαπιστώθηκε επίσης πως όσο νεότερη είναι η μητέρα μιας γυναίκας κατά τη γέννησή της, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να ασθενήσει η τελευταία από καρκίνο του μαστού.

Πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση