Image by yanalya on Freepik

Είναι περιττό να πούμε ότι ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή όλης της οικογένειας, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς μπορείτε να συμμετέχετε – ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μικρά πράγματα από μέρους σας, μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά σ’ αυτή τη φάση των πρώτων εβδομάδων:

μια ενθαρρυντική κουβέντα προς τη σύντροφό σας που προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της ρόλο, η προθυμία σας να βοηθήσετε με τις δουλειές του σπιτιού ή να κρατήσετε το μωρό για να κοιμηθεί εκείνη λίγο, η υπεράσπισή της όταν φίλοι και συγγενείς αμφισβητούν την επιλογή της να θηλάσει αποκλειστικά.

Όλα αυτά είναι μικρές κινήσεις που δείχνουν στη σύντροφό σας ότι την υποστηρίζετε στην απόφασή της να θηλάσει και ότι θα συνεχίσετε να την υποστηρίζετε.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η υποστήριξη του συζύγου είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να επιλέξει μια γυναίκα να θηλάσει ή για να συνεχίσει τον θηλασμό.

Στο κάτω-κάτω, είστε ο πατέρας του παιδιού και μάλλον, ο καλύτερος φίλος της γυναίκας σας. Υποστηρίζοντας την απόφασή της να προσφέρει στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή διατροφή, οι πράξεις σας θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ζωή του μωρού σας.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε σαν πατέρας ενός μωρού που θηλάζει, είναι να εκπαιδευτείτε και να μάθετε για τα οφέλη του θηλασμού.

Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού έναντι του ξένου γάλακτος και να του ζητήσετε να σας πει τι θα πρέπει να περιμένετε πρακτικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

Εάν υπάρχει δυνατότητα, παρακολουθήστε μαθήματα θηλασμού μαζί με τη σύντροφό σας. Κατανοώντας τη διαδικασία του θηλασμού, θα μπορείτε να βοηθήσετε καλύτερα τη σύζυγό σας μετά τον τοκετό καθώς θα μαθαίνει την τεχνική του να βάζει το μωρό στο στήθος σωστά και να πιάνει σωστά τη θηλή.

Μαθαίνοντας τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, θα μπορείτε καλύτερα να εξηγήσετε την επιλογή σας στην υπόλοιπη οικογένεια και στους φίλους σας οι οποίοι μπορεί να μη συμφωνούν μ’ αυτή την επιλογή.

Θυμηθείτε ότι πολλοί άνθρωποι ακόμα δεν είναι ενημερωμένοι για τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού και δεν έχουν θηλάσει οι ίδιοι τα παιδιά τους.

Στην κλινική, μπορείτε να βοηθήσετε τη σύζυγό σας να θηλάσει αμέσως μετά τη γέννα, βοηθώντας την να καθίσει αναπαυτικά.

Για όσες μέρες θα βρίσκεστε στην κλινική μπορείτε εναλλάξ με τη γυναίκα σας να κρατάτε, να κουνάτε και να αλλάζετε τις πάνες του μωρού ώστε εκείνη να ξεκουράζετε ανάμεσα στους θηλασμούς.

Επίσης μπορείτε να υποστηρίξετε την κοινή σας απόφαση να μη δοθεί στο μωρό πιπίλα ή συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, εκτός κι αν υπάρχει ξεκάθαρη ιατρική ένδειξη.

Εάν δεν είναι δυνατόν να έχετε το μωρό μαζί σας στο δωμάτιο λόγω κάποιας ασθένειας, μπορείτε να ζητήσετε ένα θήλαστρο για να αντλεί το γάλα η γυναίκα σας και να τη βοηθήσετε με τη συναρμολόγηση και τη χρήση του.

Από τη στιγμή που θα γυρίσετε στο σπίτι και θα ξεκινήσει η ζωή σας σαν οικογένεια, ο ρόλος σας ως συζύγου μιας θηλάζουσας μητέρας θα έχει μια καινούρια σημασία.

Καθώς η γυναίκα σας θα επικεντρωθεί στη ρουτίνα του θηλασμού, εσείς μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας στην καλή λειτουργία του σπιτιού και να λειτουργήσετε προστατευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής του θηλασμού.

Εάν είναι δυνατόν, πάρτε μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά σας για να μπορείτε να ετοιμάζετε εσείς το φαγητό, να βάζετε πλυντήριο, να κρατήσετε απασχολημένα τα μεγαλύτερα παιδιά, με λίγα λόγια για να δώσετε χρόνο στη μητέρα και το μωρό να αφοσιωθούν στο θηλασμό και να ξεκουραστούν όσο χρειάζεται.

Προσφέρετε στη σύζυγό σας φαγητό και νερό καθώς θηλάζει, φέρτε της μαξιλάρια εάν χρειάζεται, φέρτε της το τηλέφωνο, ένα βιβλίο, οτιδήποτε θα ήθελε να έχει κοντά της καθώς θηλάζει.

Εάν καταλάβετε ότι έχει προβλήματα με το θηλασμό – εάν πονάει το στήθος της ή ανησυχεί ότι δεν έχει αρκετό γάλα – κάντε τις δικές σας παρατηρήσεις για να διορθώσει την τεχνική της.

Εάν βλέπετε ότι πασχίζει πολύ αλλά είναι απρόθυμη να ζητήσει βοήθεια, θυμίστε της ότι ο θηλασμός του μωρού είναι προτεραιότητα για όλη την οικογένεια, ενθαρρύνετέ την να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια και πέστε της ότι είστε εκεί για να τη βοηθήσετε με κάθε τρόπο.

Προσφερθείτε να τηλεφωνήσετε εκ μέρους της και να κανονίσετε εσείς κάποιο ραντεβού. Θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον σας και την υποστήριξή σας.

Καθώς ο γονεϊκός ρόλος θα γίνεται όλο και πιο οικείος και για τους δυο σας, θα μπορείτε να αλλάζετε τις πάνες του μωρού, να του κάνετε μπάνιο, ή να παίζετε μαζί του, ώστε η σύζυγός σαν να ξεκουράζετε ανάμεσα στους θηλασμούς ή να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό της.

Αυτές οι δραστηριότητες με το μωρό σας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσετε τη δική σας ιδιαίτερη σχέση μαζί του.

Μετά το θηλασμό, το μωρό θα χαρεί πολύ να κουρνιάσει στο στήθος του μπαμπά του για ένα υπνάκο ή άλλες φορές μπορεί να θέλει να παίξει μαζί σας.

Κάντε αυτές τις στιγμές μοναδικές – μιλήστε και χαμογελάστε στο μωρό καθώς του αλλάζετε πάνα, παίξτε μαζί του και πιτσιλήστε το όταν κάνει μπάνιο, πάρτε το αγκαλιά και περπατήστε μαζί του όταν κλαίει και ανακαλύψτε μικρά αστεία που θα κάνει μόνο όταν είναι μαζί σας.

Επίσης, τα μωρά λατρεύουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες των μεγάλων, όπως οι βόλτες έξω από το σπίτι ή το διάβασμα βιβλίων και περιοδικών.

Εάν το μωρό σας έχει συχνά τέτοιου είδους δραστηριότητες και χρόνο μαζί σας, θα καταλάβει ότι ο μπαμπάς δεν είναι απλώς το υποκατάστατο της μαμάς.

Πηγή: http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/pages/A-Message-for-Dads.aspx

Μετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – IBCLC

Αφήστε μια απάντηση