Από τη στιγμή που φέρνουμε στον κόσμο τα παιδιά μας και αρχίζουμε να θηλάζουμε, όλοι μας ρωτάνε το ίδιο πράγμα «Μέχρι πότε θα θηλάζεις»; «Πότε θα σταματήσεις;».

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο μια πηγή τροφής για το μωρό (αν και χωρίς αμφιβολία είναι η καλύτερη τροφή). Είναι επίσης και σχέση, και ασφάλεια και αγάπη. Επίσης, το πώς και πότε ξεκινάει είναι πολύ πιο σημαντικό από το πώς και πότε θα σταματήσει.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η μια έρευνα μετά την άλλη έδειχναν τα πλεονεκτήματα του θηλασμού και συμπέραναν ότι όσο πιο σύντομα μετά τη γέννα ξεκινήσει ο θηλασμός τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Επίσης, ότι όσο πιο πολύ συμπαράσταση έχει μια γυναίκα κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να θηλάζει.

Αλλά αντί να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο πώς θα βοηθήσουμε τις μητέρες να θηλάσουν, επικεντρωνόμαστε στο λιγότερο σημαντικό θέμα, το πότε θα σταματήσουν να θηλάζουν. Τα ΜΜΕ φέρνουν στο φως ιστορίες γυναικών που θήλασαν τα παιδιά τους μέχρι τα 5 ή τα 6 τους χρόνια (που είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία) αντί να αναδείξουν το πολύ σημαντικότερο θέμα του πώς θα ξεκινήσουν οι γυναίκες να θηλάζουν.

Κι έτσι αυτή η καινούρια έρευνα, είναι λίγο-πολύ μια από τα ίδια: μια ομάδα «ειδικών» που συζήτησαν και αποφάσισαν ότι δεν θα πρέπει τελικά να θηλάζουμε αποκλειστικά για έξη μήνες. Οι αποδείξεις τους δεν παρουσιάζουν τίποτα καινούριο – είναι από παλιά γνωστό ότι τα παιδιά που θηλάζουν δεν παίρνουν τόσο σίδηρο όσο τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα, αλλά η απάντηση είναι ότι ο σίδηρος που περιέχεται στο μητρικό γάλα είναι πολύ καλύτερα απορροφήσιμος απ’ ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στο ξένο γάλα.

Η αλήθεια είναι ότι έρευνες σαν αυτή το μόνο που καταφέρνουν είναι να κλονίσουν την πίστη των γυναικών ότι το με το γάλα τους μπορούν να αναθρέψουν σωστά τα μωρά τους. Σαν κοινωνία έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την πίστη εδώ και πολλά χρόνια, από τα μέσα του 20ου αιώνα, και πιστεύουμε ότι το γάλα που βρίσκεται μέσα σε ένα μπουκάλι πρέπει να είναι καλύτερο από το γάλα που βρίσκεται μέσα στο στήθος.

Και το πιο τραγικό είναι ότι αν το μητρικό γάλα εφευρίσκονταν σήμερα, θα ήταν η πιο ευφυής πατέντα όλων των εποχών. Τίποτα στον κόσμο δεν έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τόσο την υγεία μας, όσο το μητρικό γάλα, και παρόλα αυτά το υποτιμούμε γιατί απλά δεν έχει κέρδος. Ο θηλασμός δουλεύει: το μόνο πράγμα που πρέπει να διορθώσουμε είναι η πίστη μας σ’ αυτόν.

Για την ιστορία, θήλασα τέσσερα παιδιά αποκλειστικά για έξη μήνες. Είναι όλα τους υγιή, κανένα δεν έγινε λαίμαργο αργότερα, κανένα δεν είχε ανεμία ή αλλεργίες. Ο θηλασμός δουλεύει. Απλώς δεν έχει μεγάλα κεφάλαια για να προωθηθεί κατάλληλα και σαν κοινωνία έχουμε ξεχάσει ότι το καλύτερο είναι μερικές φορές αυτό που η φύση μας δίνει δωρεάν.

Joanna Moorhead, The Guardian,  Friday 14 January 2011

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/breastfeeding-comment-joanna-moorhead

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

This Post Has 3 Comments

  1. Μόλις δίαβασα το “μην πυροβολείτε τις μαμάδες που θηλάζουν” και λέω εδώ είμαστε!Ο μικρός μου είναι 17μηνών και ακόμα τον θηλάζω. Έχω δεκτεί διάφορα σχόλια του στυλ “ακόμα τον θηλάζεις???”, “ολόκληρο παιδί έγινε, δεν θα πίνει το φρέσκο γάλα” (λες και το δικό μου είναι μπαγιάτικο…) κλπ. Αν δεν είχα πίστη στον θηλασμό και στα οφέλη του, στον ευατό μου κυρίως θα είχα σταματήσει προ καιρού. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τον θηλασμό και απορώ με τις γυναίκες που δεν θέλουν να θηλάσουν. Η απορία μου σε όλους αυτούς τουε επικριτές είναι Παλιά τι έκαναν οι μαμάδες?Είχαν παντού αγελάδες για το γάλα? Ο γιος μου δεν είναι μαμάκιας, αντιθέτως είναι πολύ κοινωνικό παιδάκι, νομίζω ότι με το δέσιμό μας έχουμε ισορροπία και ασφάλεια. Αυτά από μια μαμά που λόγω του “Ηπειρώτικου”κεφαλιού δεν το έχει βάλει κάτω.

  2. *** το οικονομικό καθεστώς αναγκάζει τις περισσότερες γυναίκες να σταματήσουν πρόωρα το θηλασμό. Έτσι έχει γίνει κοινωνικό καθεστώς ο θηλασμός να σταματάει πρόωρα, και οι άνθρωποι δεν σκέφτονται πόσο αφύσικο είναι, μια χαζή κοινωνική συνήθεια χωρίς χρησιμότητα, όπως τόσες άλλες. Οι μητέρες έχουν πολύ πιο ουσιαστικούς λόγους να συνεχίσουν το θηλασμό.

  3. εγώ έχω έναν γιό 20 μηνών και συνεχίζω να τον θηλάζω. απο τις σπουδές μου ξέρω τί εστί θηλασμός και θα το συνεχίσω για όσο πάει.δεν με απασχολεί τί ακούγεται και τί λέγεται ή άν με θεωρουν οπισθοδρομική (γιατί το έζησα και αυτό και μάλιστα απο επιστήμονα!!!). Η φύση είναι η καλύτερη παιδαγωγός. ας την αφήσουν και ας μας αφήσουν να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε.

Αφήστε μια απάντηση