78984

Το μητρικό γάλα μπορεί να κάνει τον κόσμο μας πιο υγιή, πιο έξυπνο και πιο ίσο.

Οι θάνατοι 823.000 παιδιών και 20.000 μητέρων κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον αύξηση του θηλασμού παγκοσμίως, και το οικονομικό όφελος θα ανερχόταν στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα αυτή, μια από τις μεγαλύτερες και πληρέστερες έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα, και παρουσιάστηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, επιβεβαιώνει τα οφέλη του θηλασμού όσον αφορά τις λιγότερες λοιμώξεις, την μεγαλύτερη ευφυΐα, την πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη για τα παιδιά, καθώς και την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου για τις μητέρες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι καινούρια.

Το 2013, άλλη μια έρευνα επιβεβαίωσε ότι 800.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί με το θηλασμό και έστελνε μήνυμα για περισσότερη υποστήριξη του θηλασμού.

Όμως, παρά τις ισχυρές αποδείξεις που έχουμε τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη του θηλασμού, και ειδικά όσον αφορά το οικονομικό όφελος, πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει παγκοσμίως για την υποστήριξή του.

Τα ποσοστά του θηλασμού έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Είναι μια από τις λίγες πρακτικές που έχουν όφελος για την υγεία, η οποία είναι πιο συνηθισμένη στις φτωχές απ’ ότι στις πλούσιες χώρες.

Στις φτωχές χώρες τα περισσότερα παιδιά θηλάζουν ακόμα στα πρώτα τους γενέθλια, ενώ στις πιο πλούσιες θηλάζει λιγότερο από το 20% των παιδιών.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιες γυναίκες αποφεύγουν ή σταματούν το θηλασμό, είναι πολλοί: ιατρικοί λόγοι, κουλτούρα, ψυχολογικοί λόγοι, δυσκολίες στην καθημερινότητα, προβλήματα θηλασμού, κα.

Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι σημαντικοί και πολλές μητέρες που δεν έχουν σωστή υποστήριξη καταλήγουν στο ξένο γάλα.

Εάν προσθέσουμε και το επιθετικό μάρκετινγκ και τα εμπορικά συμφέροντα των εταιριών, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το θηλασμό και την υγεία των επόμενων γενεών.

Υπάρχει ωστόσο φως στην άκρη του τούνελ: Η αύξηση της άδειας μητρότητας, σε συνδυασμό με διαλλείματα την ώρα της εργασίας για αντλήσεις και η ασφαλιστική κάλυψη των θηλάστρων, είναι κινήσεις που, σύμφωνα με την έρευνα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά του θηλασμού κατά 25%.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι η άμεση δέσμευση από τις κυβερνήσεις για να καθιερώσουν το νέο φυσιολογικό, όπου κάθε γυναίκα θα έχει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται για να καταφέρει να θηλάσει.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση