Τη στιγμή που παιδίατροι, γυναικολόγοι και ψυχολόγοι αναγνωρίζουν τα οφέλη του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και προτρέπουν τις γυναίκες να μην καταφύγουν στην εύκολη λύση των συμπληρωμάτων διατροφής, χιλιάδες ελληνίδες μητέρες είναι αναγκασμένες να θηλάζουν… στα κρυφά.

Ελλειψη πληροφόρησης, στερεότυπα και ταμπού της (πατριαρχικής) ελληνικής κοινωνίας φέρνουν τη νέα μητέρα μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα: είτε θα διακόψει κάθε κοινωνική δραστηριότητα για όσους μήνες επιθυμεί να θηλάσει, είτε θα αναγκαστεί να συμπληρώσει τη διατροφή του μωρού με βιομηχανικά προϊόντα. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2010 και διανύουμε τη «14η Επίσημη Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού» (1-7 Νοεμβρίου).

Και όμως, η πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική…

«Καταλήγουμε να ντρεπόμαστε»

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το ποσοστό των Ελληνίδων που θηλάζουν αποκλειστικά κυμαίνεται στο 40%50% τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα αλλά δεν ξεπερνά το… 1% στο τέλος των έξι μηνών! «Ως αποτέλεσμα τα νεογνά δεν χάνουν απλώς ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών αλλά ένα “ζωντανό” διάλυμα κυττάρων, αντισωμάτων, αυξητικών παραγόντων και άλλων βιολογικά ενεργών στοιχείων που βοηθούν στην άμυνα και την ανάπτυξή τους» σχολιάζει η δρ Ελισάβετ Διαμαντή, επίκουρη καθηγήτρια Νεογνολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βρέφη στη Βουλή

Προσπαθώντας να σπάσουν τα ταμπού που επιβάλλουν να κλείνεται ο θηλασμός στους «τέσσερις τοίχους», δυναμικές γυναίκες δεν δίστασαν να φέρουν τα νεογέννητα μωρά τους ακόμη και… στο κοινοβούλιο. Η αυστραλή βουλευτής Κέρστι Μάρσαλ αποβλήθηκε από συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2003, επειδή θήλασε μέσα στην αίθουσα την έντεκα ημερών κόρη της. Το γεγονός προκάλεσε σάλο στα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα η Βουλή να εισαγάγει νέα φιλελεύθερα μέτρα υπέρ του δημόσιου θηλασμού. Στο ίδιο πνεύμα, η ιταλίδα ευρωβουλευτής Λίτσια Ροντσούλι εμφανίστηκε σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο με την έξι εβδομάδων κόρη της δεμένη στο στήθος της.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε αν μια βουλευτής θήλαζε δημόσια στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος κ. Φ. Πετσάλνικος είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ούτε θα διέκοπτα τη συνεδρίαση. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι δεν ωφελεί το ίδιο το μωρό να πραγματοποιείται η τρυφερή διαδικασία του θηλασμού σε χώρους εργασίας, όπου η μητέρα είναι πιεσμένη και αγχωμένη».

Στο παρελθόν, ωστόσο, όταν γυναίκα εργαζόμενη στη Βουλή αποφάσιζε να συνεχίσει τον αποκλειστικό θηλασμό μετά τον πέμπτο μήνα, δεν υπήρχε στο Κοινοβούλιο ούτε ένας απομονωμένος χώρος όπου θα μπορούσε να αφαιρέσει και να αποθηκεύσει διακριτικά το γάλα με χρήση θήλαστρου. Τη νέα μητέρα έσωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος της παρείχε άσυλο στο… γραφείο του, ώστε να συνεχίσει τον θηλασμό για τους επόμενους πέντε μήνες.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση