https://www.verywellhealth.com/nipple-variations-430664

 

Εν πρώτοις, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι θηλές μας έρχονται σε όλα τα μεγέθη, τα σχήματα και τα χρώματα. Πολύ συχνά αλλάζουν μέγεθος, σχήμα και χρώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού.

Όμως, δεν υπάρχουν σωστές και λάθος θηλές όσον αφορά το θηλασμό!

Και εξηγώ παρακάτω γιατί.

Ωστόσο επειδή πολλές μαμάδες ανησυχούν με το σχήμα ή/και το μέγεθος της θηλής τους, εδώ θα εξετάσουμε τις σπάνιες περιπτώσεις των θηλών που είναι πιθανό (αλλά καθόλου σίγουρο) να δημιουργήσουν κάποιο παροδικό πρόβλημα.

Τι είναι οι επίπεδες θηλές;

Επίπεδες θηλές είναι οι θηλές που δεν προεξέχουν από το δέρμα της θηλαίας άλω. 

Οι θηλές σας μπορεί να είναι επίπεδες εκ φύσεως ή να γίνουν επίπεδες κατά τη διάρκεια του “πετρώματος” της 3ης-4ης μέρας μετά τον τοκετό. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσυμφορήσετε το στήθος σας με κρύες κομπρέσες, μασάζ, πολύ θηλασμό ή/και την χρήση αντλίας, και οι θηλές σύντομα θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση.

Τι είναι οι εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές;

Εισέχουσες είναι οι θηλές που βρίσκονται προς τα μέσα και ανεστραμμένες οι θηλές που  μπαίνουν προς τα μέσα όταν ερεθιστούν. Αν πιστεύετε ότι οι θηλές σας είναι εισέχουσες και θέλετε να σιγουρευτείτε, δοκιμάστε το εξής: με τον αντίχειρα στη μία πλευρά της θηλαίας άλω και ένα δάχτυλο  στην αντίθετη πλευρά της, πατήστε το δέρμα προς τα μέσα. Αν η θηλή σας βγει  έξω μ’ αυτή την κίνηση, δεν είναι εισέχουσα. Αν είναι προς τα έξω και μ’ αυτή την κίνηση μπει προς τα μέσα, είναι ανεστραμμένη. 

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μικρούς συνδέσμους, νημάτια, που συνδέουν τη θηλή με τους υποκείμενους ιστούς. Όταν όμως η γυναίκα θηλάζει, αυτοί οι σύνδεσμοι επιμηκύνονται και, καθώς δεν είναι ελαστικοί, δεν επανέρχονται, οπότε μακροπρόθεσμα οι θηλές εξέχουν μόνιμα. Ανάμεσα στους πρώτους θηλασμούς, όμως, πριν οι σύνδεσμοι <<ξεχειλώσουν>> καλά, οι θηλές   ξαναμπαίνουν μέσα.

Το σημείο θηλασμού

Όταν το μωρό θηλάζει, αγκαλιάζει με τα χείλη του τη θηλαία άλω και ρουφά τη θηλή με τη δύναμη των μυών όλης της στοματικής κοιλότητας. Η θηλή, κατά τη διάρκεια των θηλαστικών κινήσεων, βρίσκεται τελικά βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού. Αν προσπαθήσετε να κάνετε πως θηλάζετε με το στόμα σας, θα δείτε πως το σημείο που ασκείται όλη η δύναμη του θηλασμού βρίσκεται στη μέση γραμμή της στοματικής κοιλότητας, εκεί που ενώνεται η σκληρή με τη μαλακή υπερώα. Φανταστείτε πιο απλά ότι βρίσκεται στο μέσον της νοητής γραμμής  που ενώνει τα αυτιά μας.

Το σχήμα της θηλής δεν παίζει κανένα ρόλο σ’ εκείνο το σημείο.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το μωρό να πιάσει σωστά και να έχει βαθιά στο στόμα του όλη ή μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω. 

Για το σωστό πιάσιμο της θηλής, δείτε το παρακάτω βίντεο:

 

Τι μπορώ να κάνω για να βγουν οι θηλές προς τα έξω

  • Niplette –

Η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και πρόωρο τοκετό. Πριν από την εγκυμοσύνη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή Niplette της Avent. Είναι εγκεκριμένη από τη Βασιλική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής της Αγγλίας και υποκαθιστά την εγχείρηση. Με 8ωρη χρήση, σε 3 μήνες κάνει κάθε εισέχουσα θηλή να προεξέχει. Αφού γεννήσετε, η χρήση της είναι ακίνδυνη αν και μπορεί να γεμίζει με μητρικό γάλα και να πέφτει από το στήθος. Σ’ αυτή την περίπτωση, αδειάστε την και ξαναφορέστε την.

  • Διαμορφωτές θηλών ή κοχύλια θηλασμού –

Προσοχή! “Κοχύλια θηλασμού” στην αγορά λέγονται και τα “προστατευτικά θηλών”, που μοιάζουν πολύ αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν κάνουν την ίδια δουλειά. Δώστε έμφαση στην ονομασία διαμορφωτές θηλών (nipple formers) αν θελήσετε να τα πάρετε. Αυτά δημιουργούν μια ελαφρά αρνητική πίεση στη θηλή και είναι ανώδυνα. Εάν τα φοράτε για πολλές ώρες, οι θηλές σας θα αρχίσουν να προεξέχουν. 

  • Latch assistΔιαμορφωτής θηλών - Lansinoh Latch Assist

Χρησιμοποιώντας τον διαμορφωτή θηλών Latch assist της Lansinoh, μπορείτε να εξωθείτε απαλά την θηλή προς τα έξω αμέσως πριν βάλετε το μωρό στο στήθος, ώστε να μπορέσει να την πιάσει. Απλό, αποτελεσματικό και εύκολο στην χρήση με το ένα χέρι.

 

  • Ερεθισμός αμέσως πριν από το θηλασμό – Χρησιμοποιώντας για λίγα λεπτά την αντλία πριν θηλάσετε, η θηλή θα βγει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει πιο εύκολα.  Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στη θηλή με τα δάχτυλά σας, ασκώντας πίεση στη βάση της θηλής.

 

  • Ψευτοθηλές –

Αρχίζοντας να θηλάζετε με ψευτοθηλές, η θηλή διατείνεται μέσα σ’ αυτές. Αφού το μωρό θηλάσει για πέντε λεπτά με τη ψευτοθηλή, αφαιρέστε την. Με λίγη τύχη θα παραμείνει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει και θα θηλάσει απ’ αυτήν.

  • Θηλάστε πιάνοντας το στήθος με τη λαβή “σάντουιτς”. Χρησιμοποιήστε ένα χέρι σε κάθε πλευρά του στήθους και πατήστε το στήθος σαν “σάντουιτς”, για να λεπτύνει η θηλή και η θηλαία άλως. Πατήστε το στήθος σαν να πατάτε ένα μεγάλο σάντουιτς για να χωρέσει στο στόμα σας!

Οι επίπεδες και οι εισέχουσες θηλές είναι πρόβλημα μόνο για τις πρώτες μέρες που θηλάζετε το πρώτο παιδί σας. Αν καταφέρετε να θηλάσετε, θα βγουν προς τα έξω και δε ξαναμπαίνουν προς τα μέσα.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

 

 

Αφήστε μια απάντηση