https://www.verywellhealth.com/nipple-variations-430664

 

Τι είναι οι επίπεδες θηλές;

Επίπεδες θηλές είναι οι θηλές που δεν προεξέχουν από το δέρμα της θηλαίας άλω.

Τι είναι οι εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές;

Εισέχουσες είναι οι θηλές που βρίσκονται προς τα μέσα ή μπαίνουν προς τα μέσα, όταν ερεθιστούν. Αυτό οφείλεται σε μικρούς συνδέσμους, νημάτια, που συνδέουν τη θηλή με τους υποκείμενους ιστούς. Αν η γυναίκα καταφέρει να θηλάσει, αυτοί οι σύνδεσμοι επιμηκύνονται και καθώς δεν είναι ελαστικοί, δεν επανέρχονται, οπότε μακροπρόθεσμα οι θηλές εξέχουν μόνιμα. Ανάμεσα στους πρώτους θηλασμούς, όμως, πριν οι σύνδεσμοι <<ξεχειλώσουν>> καλά, οι θηλές   ξαναμπαίνουν μέσα.
Εάν δυσκολεύεστε να θηλάσετε με επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, υπάρχει λύση.

Το σημείο θηλασμού

Όταν το μωρό θηλάζει, αγκαλιάζει με τα χείλη του τη θηλαία άλω και ρουφά τη θηλή με τη δύναμη των μυών όλης της στοματικής κοιλότητας. Η θηλή, κατά τη διάρκεια των κινήσεων θηλασμού, βρίσκεται τελικά βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού. Αν προσπαθήσετε να κάνετε πως θηλάζεται με το στόμα σας, θα δείτε πως το σημείο που ασκείται όλη η δύναμη του θηλασμού βρίσκεται στη μέση γραμμή της στοματικής κοιλότητας, εκεί που ενώνεται η σκληρή με τη μαλακή υπερώα. Φανταστείτε πιο απλά ότι βρίσκεται στο μέσον της νοητής γραμμής  που ενώνει τα αυτιά μας. Το σχήμα της θηλής δεν παίζει κανένα ρόλο σ’ εκείνο το σημείο.

Το πρόβλημα ξεκινά από τέσσερα σημεία:

– Κάποια  μωρά μαθαίνουν το μπουκάλι και αρνούνται τις θηλές, ακόμη κι όταν είναι καλοσχηματισμένες.
– Κάποιες γυναίκες έχουν πολύ σκληρό ιστό στη θηλή, πριν θηλάσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους, με αποτέλεσμα η θηλαία άλως τους να  μην μπορεί να συνθλιβεί μέσα στο στόμα του μωρού οπότε, απουσία καλοσχηματισμένης θηλής, εμποδίζει το θηλασμό.
–  Οι χειρισμοί που γίνονται στο στοματοφάρυγγα των νεογέννητων από τους γιατρούς, τα κάνουν κάποιες φορές ανίκανα να θηλάσουν φυσιολογικά για τις πρώτες ημέρες.
– Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις εγκύους και τις λεχώνες, ψάχνοντας πάντα κάτι για να αποκλείσουν το θηλασμό από τη μητέρα, τη βρίσκουν εύκολο στόχο, αφού η ίδια με τις επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές της αισθάνεται μειονεκτικά από την περίοδο της εφηβείας της, όταν αρχίζει να το συνειδητοποιεί.

Τι μπορεί να γίνει;

Νιπλέτα

Η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και πρόωρο τοκετό.

Πριν από την εγκυμοσύνη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή Niplette της Avent. Είναι εγκεκριμένη από τη Βασιλική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής της Αγγλίας και υποκαθιστά την εγχείρηση. Με 8ωρη χρήση, σε 3 μήνες κάνει κάθε εισέχουσα θηλή να προεξέχει.

Αφού γεννήσετε, η χρήση της Νιπλέτας είναι ακίνδυνη αν και μπορεί να γεμίζει με μητρικό γάλα και να πέφτει από το στήθος. Σ’ αυτή την περίπτωση, αδειάστε την και ξαναφορέστε την.

Δείτε στο Παράρτημα του α’ τόμου πώς μπορείτε να φτιάξετε σπιτική Νιπλέτα, που όμως δεν είναι όμορφη και εύχρηστη σαν την έτοιμη.

Κοχύλια θηλασμού

Τα κοχύλια θηλασμού δημιουργούν μια ελαφρά αρνητική πίεση στη θηλή και είναι ανώδυνα. Εάν τα φοράτε για πολλές ώρες, οι θηλές σας θα αρχίσουν να προεξέχουν. Δείτε περισσότερα στο κεφάλαιο <<Ρούχα και ειδικός εξοπλισμός για να θηλάζεται πιο άνετα>> (α’ τόμος).

Ασκήσεις Hoffman στη θηλή

Πριν από το θηλασμό κάντε την έξης άσκηση στη θηλή:

Στη φορά ενός νοητού σταυρού, πιάστε τη θηλή με τον αντίχειρα και το δείκτη και τραβήξτε την προς τα έξω. Επαναλάβετε στον άλλο άξονα του σταυρού για 1-2 λεπτά και όσο δε σας είναι δυσάρεστο. Κάντε το ίδιο και στο άλλο στήθος. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε φορά πριν θηλάσετε και όσο πιο συχνά μπορείτε ενδιάμεσα.

Ερεθισμός αμέσως πριν από το θηλασμό

Χρησιμοποιώντας για λίγα λεπτά αντλία πριν θηλάσετε (όχι τύπου κόρνας ποδηλάτου), η θηλή θα βγει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει πιο εύκολα.

Ψευτοθηλές

Αρχίζοντας να θηλάζετε με ψευτοθηλές, η θηλή διατείνεται μέσα σ’ αυτές. Αφού το μωρό θηλάσει για πέντε λεπτά με τη ψευτοθηλή, αφαιρέστε την. Με λίγη τύχη θα παραμείνει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει και θα θηλάσει απ’ αυτήν.
Θηλάστε πιάνοντας τη θηλή με τη λαβή <<σάντουιτς>>. Οι επίπεδες και οι εισέχουσες θηλές είναι πρόβλημα μόνο για τις πρώτες μέρες που θηλάζετε το πρώτο παιδί σας. Όταν βγουν, δε ξαναμπαίνουν προς τα μέσα.

Θηλές μεγάλου μεγέθους

Οι θηλές μεγάλου μεγέθους σπάνια αποτελούν πρόβλημα και συνήθως είναι πλεονέκτημα για μια γυναίκα να έχει μεγάλες θηλές. Αν το μωρό είναι πρόωρο ή λιποβαρές και η θηλή σας δε χωρά μέσα στο στόμα του, βγάλτε το γάλα με αντλία, δώστε το με το μπουκάλι ή εναλλακτικά συστήματα σίτισης και περιμένετε να μεγαλώσει. Πολύ γρήγορα θα τρώει αποκλειστικά από σας, ειδικά αν το βάζετε συνεχώς στο στήθος για να έχει επαφή, χωρίς να το κρατάτε νηστικό αν τελικά δεν καταφέρει να θηλάσει.

από το βιβλίο της Αννας Πατσούρου – Παιδιάτρου – Συμβούλου μητρικού θηλασμού IBCLC, «Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση», Εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Αφήστε μια απάντηση