Image by master1305 on Freepik

Έχετε ευχηθεί ποτέ να είχατε μια μεζούρα στο στήθος για να ξέρετε πόσο γάλα πίνει το μωρό σας; Εάν ναι, δεν είστε η μόνη.

Ένα από τα πιο πολύπλοκα θέματα του θηλασμού είναι ο προσδιορισμός του πόσο γάλα παράγουμε. Δεν γνωρίζουμε την ποσότητα που πίνει το μωρό μας, άρα πώς θα ξέρουμε αν έχουμε αρκετό γάλα;

Σ’ αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταλάβουμε εάν το γάλα μας είναι πραγματικά λίγο και θα παραθέσουμε όλα αυτά που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το γάλα μας δεν είναι αρκετό, ενώ στην πραγματικότητα είναι!

Να κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να μας μπερδέψουν και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν έχουμε αρκετό γάλα:

 «Το μωρό μου θέλει να θηλάζει συνέχεια» – Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να τρώνε συχνά, κατά μέσο όρο 8-12 φορές το 24ωρο για αρκετούς μήνες. Αυτό σημαίνει πολλές ώρες θηλασμού που μας φαίνονται ατελείωτες. Είναι επίσης φυσιολογικό να κάνουν «μαραθώνιους θηλασμούς», δηλαδή να θηλάζουν πολύ ώρα συνεχόμενα για κάποιες ώρες της ημέρας, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

 «Το στήθος μου είναι πολύ μαλακό» – Προς το τέλος του πρώτου μήνα, αλλά πολλές φορές και νωρίτερα, νιώθουμε το στήθος μας πολύ μαλακό, ίσως και μικρότερο, σε σχέση με τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν είναι ένδειξη για την παραγωγή μας. Σημαίνει απλά ότι η παραγωγή με τη ζήτηση ήρθαν σε ισορροπία, που είναι και το αναμενόμενο και το ζητούμενο.

 «Δεν αισθάνομαι το γάλα μου να κατεβαίνει» – Κάποιες γυναίκες νιώθουν το στήθος τους ζεστό, ή αισθάνονται τσιμπήματα, ή ακόμα και ελαφρύ πόνο όταν κατεβαίνει το γάλα τους. Κάποιες άλλες, δεν αισθάνονται τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει κάτι σε σχέση με την παραγωγή μας, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν δεν αισθάνεστε τίποτα.

 «Το μωρό μου ξαφνικά θέλει να θηλάζει συνέχεια» Τα μωρά περνούν τις λεγόμενες «φάσεις ταχείας ανάπτυξης». Κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων θηλάζουν περισσότερο για να αυξήσουν την παραγωγή μας και να ικανοποιήσουν την αυξημένη τους ανάγκη σε θερμίδες και ενέργεια. Για να το επιτύχουν κάνουν μπαράζ θηλασμών για μερικές μέρες – θηλάζουν δηλαδή πολύ πιο συχνά και μοιάζουν ανικανοποίητα συνεχώς. Κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων οι περισσότερες μητέρες αμφισβητούν την παραγωγή τους. Μην ανησυχείτε, κρατάει μόνο μερικές μέρες!

 «Δεν βγάζω γάλα με την αντλία» – Οι αντλήσεις τις περισσότερες φορές δεν είναι ενδεικτικές της παραγωγής μας. Γιατί; Επειδή το σώμα μας δεν παράγει εύκολα γάλα με μια αντλία (εκτός κι αν γίνεται συστηματική χρήση της), αλλά ακόμα κι αν παράγεται γάλα η αντλία δεν το αντλεί το ίδιο αποτελεσματικά με το μωρό. Μην κρίνετε την παραγωγή σας με βάση την αντλία. Σχεδόν πάντα έχετε περισσότερο γάλα απ’ αυτό που αντλείτε.

 «Το μωρό μου είναι ανήσυχο όταν θηλάζει» – Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Και ενώ η πείνα είναι ένας λόγος, το μωρό σας μπορεί επίσης να είναι ανήσυχο εξαιτίας αερίων, δυσκοιλιότητας, πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής ροής γάλακτος, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους. Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας είναι ανήσυχο επειδή δεν παίρνει αρκετό γάλα, συμβουλευτείτε κάποιον Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

 «Το μωρό μου ξαφνικά ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα»Τα νυχτερινά ξυπνήματα μπορεί να είναι εξαιτίας της πείνας, αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιτίας της οδοντοφυΐας ή του «ανάποδου κύκλου» (όταν τα μωρά θηλάζουν λιγότερο τη μέρα και περισσότερο τη νύχτα, συχνά λόγω κάποιας αλλαγής στη ρουτίνα, όπως η επιστροφή της μητέρας στη δουλειά). Για τα νυχτερινά ξυπνήματα του μωρού, διαβάστε κι αυτό το άρθρο.

Να πώς θα καταλάβετε εάν η παραγωγή σας είναι πράγματι αρκετή ή όχι:

Το βάρος του μωρούΟ καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε εάν το μωρό μας παίρνει αρκετό γάλα, είναι η αύξηση του βάρους του. Εάν ανησυχείτε για την παραγωγή σας, ζυγίστε το μωρό σας με μια βρεφική ζυγαριά ακριβείας. Οι ζυγαριές πάντα έχουν διαφορές μεταξύ τους, οπότε χρησιμοποιήστε την ίδια ζυγαριά για κάθε ζύγισμα.

Εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις, η μέτρηση του βάρους μια φορά την εβδομάδα είναι γενικά αρκετή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο παιδίατρος να σας συστήσει να ζυγίσετε το μωρό πριν και μετά το θηλασμό για να δείτε πόσο γάλα πήρε.

Αυτό μπορεί να σας δώσει μια εικόνα του συγκεκριμένου γεύματος αλλά προσέξτε: η ποσότητα που παίρνει το μωρό μπορεί να διαφέρει σημαντικά από γεύμα σε γεύμα και από μέρα σε μέρα, οπότε έχετέ το υπόψη σας αν ζυγίσετε το μωρό κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μια αύξηση βάρους 20-30γρ. την ημέρα κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, είναι ικανοποιητική.

Οι πάνες του μωρού – Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα του πόσο πίνει το μωρό μας, από τις λερωμένες πάνες του. Κατά μέσο όρο τις πρώτες εβδομάδες το μωρό πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις πάνες με κακά κάθε μέρα. Επίσης πρέπει να έχει 6-8 βρεγμένες πάνες το 24ωρο. Επειδή, ειδικά τον πρώτο καιρό ίσως είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν το μωρό έχει κάνει τσίσα με τις πολύ απορροφητικές πάνες που συνήθως χρησιμοποιούμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στην πάνα μια χαρτοπετσέτα για να καταλάβουμε αν έχει βραχεί.

Η κατάποσηΑν ακούμε το μωρό να καταπίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού (μια κατάποση μετά από 1-2 ρουφήγματα) τότε ξέρουμε ότι το μωρό μας πίνει γάλα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα ενδεικτικό του ότι έχουμε αρκετό γάλα και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι προηγούμενοι παράγοντες.

Τι να κάνετε εάν όντως το γάλα σας δεν είναι αρκετό:

Εάν είστε βέβαιη ότι το γάλα σας δεν είναι αρκετό, ή δεν είστε σίγουρες εάν είναι αρκετό, ζητήστε βοήθεια από κάποιον Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC ή από κάποια Σύμβουλο Θηλασμού της La Leche League Greece. Αυτοί είναι σε θέση να διαπιστώσουν εάν έχετε αρκετό γάλα ή όχι και να σας καθοδηγήσουν για αυτά που πρέπει να κάνετε ώστε να αυξήσετε την παραγωγή σας και να θηλάσετε με επιτυχία.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση