Small girl feeling desperate and holding HELP sing while homeschooling during virus epidemic.

Είναι γνωστό πως ο θηλασμός έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και την υγεία ενός παιδιού.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το μητρικό γάλα θωρακίζει και προστατεύει το παιδί από πολλές ασθένειες.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (Tel Aviv University) κατάφεραν να αποδείξουν πως ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει και στην προστασία του παιδιού από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τη πιο συχνά διαγνωσμένη νευροσυμπεριφορική διαταραχή σε παιδιά και εφήβους.

Στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν εάν η εμφάνιση της ΔΕΠΥ σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά θηλασμού, η Δρ. Aviva Mimouni-Bloch, επικεφαλής της έρευνας, και οι συνεργάτες της μελέτησαν της συνήθειες θηλασμού από τρεις ομάδες παιδιών:

  • Παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ
  • Αδέλφια παιδιών που διαγνώσθηκαν με ΔΕΠΥ
  • Παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ και χωρίς οποιοδήποτε γενετικό δεσμό με τη διαταραχή

Οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή σχέση μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της πιθανότητας ανάπτυξης ΔΕΠΥ.

Τα παιδιά που δεν θήλασαν τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ΔΕΠΥ από τα παιδιά που είχαν θηλάσει.

 Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της διαταραχής, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά με ΔΕΠΥ κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είχαν θηλάσει σε μικρότερο ποσοστό από ότι τα παιδιά των άλλων δύο ομάδων της έρευνας.

Συγκεκριμένα, στους τρεις μήνες, μόνο το 43% των παιδιών με ΔΕΠΥ είχαν θηλάσει σε σύγκριση με το 69% των αδερφών τους και το 73% των παιδιών δίχως ΔΕΠΥ.

Στους έξι μήνες, το ποσοστό των παιδιών με ΔΕΠΥ που θήλασαν έπεσε στο 29% ενώ των αδελφών τους και των παιδιών δίχως ΔΕΠΥ σε ποσοστά 50% και 57% αντίστοιχα.

Αν και οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη για ποιο λόγο ο θηλασμός έχει αντίκτυπο στην μελλοντική ανάπτυξη της ΔΕΠΥ, εάν δηλαδή το ίδιο το μητρικό γάλα παίζει κάποιο ειδικό βιολογικό ρόλο ή εάν ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ του βρέφους και της θηλάζουσας μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο, πιστεύουν πως ο θηλασμός έχει προστατευτική και προληπτική δράση για το βρέφος όσον αφορά τη ΔΕΠΥ.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Aviva Mimouni-Bloch,  ελπίζει στο μέλλον να διεξάγει κι άλλες έρευνες που θα μπορέσουν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το θηλασμό και τη ΔΕΠΥ.

Φώτης Παπαναστασίου – Ειδικός Παιδαγωγός

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση