Ναι, φυσικά μπορείτε να θηλάσετε δίδυμα!

Νομίζετε ότι η φύση θα μας έστελνε δύο παιδιά χωρίς να προβλέψει τι θα φάνε και τα δύο;

Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες μητέρες πολυδύμων είναι ικανές να παράγουν αρκετό γάλα για δύο έως τέσσερα παιδιά.

Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο εύκολο να θηλάσετε τα δίδυμα από το να τα ταΐζετε με μπιμπερό, αφού δεν θα πρέπει να πλένετε και να αποστειρώνετε δύο ντουζίνες μπιμπερό και θηλές κάθε μέρα.

Και θηλάζοντας θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε και να δεθείτε με το κάθε μωρό σας ξεχωριστά.

Κι ακόμα κι αν χρειαστεί να δίνετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, έστω και λίγο μητρικό γάλα είναι καλύτερο από το να μη θηλάσετε καθόλου. Kαι φυσικά όσο πιο πολύ θηλάσετε, τόσο το καλύτερο.

Ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα δίδυμα.

Τα μωρά αυτά συχνά είναι πρόωρα, ή χαμηλού βάρους, ή με άλλα προβλήματα υγείας.

O θηλασμός εκτός του ότι προσφέρει τα κατάλληλα διατροφικά συστατικά και ανοσολογική προστασία γι’ αυτά τα μωρά, βοηθάει επίσης στην συχνή αλληλεπίδραση της μητέρας με το κάθε παιδί χωριστά.

Αν και η συχνότητα του θηλασμού των διδύμων μπορεί να είναι πολύ πιεστική για τη νέα μαμά, οι συχνοί θηλασμοί σας δίνουν την ευκαιρία να κάθεστε και να ξεκουράζεστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γενικά, τα τελειόμηνα ή σχεδόν τελειόμηνα δίδυμα έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχει και κάθε άλλο τελειόμηνο νεογέννητο. Ο ρόλος της μητέρας όμως είναι πολύ πιο περίπλοκος αφού θα πρέπει να ανταποκριθείτε ταυτόχρονα στις ανάγκες δύο μωρών.

Επιπλέον, ως μητέρα διδύμων είναι πιο πιθανό να είχατε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή/και τον τοκετό, και συνεπώς θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε και να ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας.

Οι μαμάδες των διδύμων χρειάζονται βασικά βοήθεια και υποστήριξη τον πρώτο καιρό, καθώς θα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το κάθε μωρό ξεχωριστά.

Όταν τα δίδυμα γεννιούνται πρόωρα ή έχουν άλλες επιπλοκές, ο άμεσος θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει για μέρες ή εβδομάδες.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρχίσετε να αντλείτε το γάλα σας με θήλαστρο, αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό.

Εάν και εσείς η ίδια αντιμετωπίζετε προβλήματα, θα χρειαστείτε βοήθεια για την άντληση του γάλακτος. Η ταυτόχρονη άντληση (και από τα δύο στήθη) με ηλεκτρική, νοσοκομειακή (ενοικιαζόμενη) αντλία ανά 2-3 ώρες, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση και την διατήρηση της παραγωγής σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Οι ανάγκες, τα προβλήματα και οι λύσεις τους διαφέρουν κατά περίπτωση. Ωστόσο, σας παραθέτω κάποιες ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε στο θηλασμό των διδύμων σας:

1.Το στήθος σας θα παράγει αρκετό γάλα και για τα δύο παιδιά σας.

Θυμηθείτε: όσο πιο συχνά αδειάζετε το στήθος, τόσο πιο πολύ γάλα παράγετε. Ίσως και να μη χρειαστεί να δώσετε συμπλήρωμα εάν θηλάζετε κατ’ απαίτηση των μωρών.

2. Να θυμάστε ότι το κάθε μωρό σας είναι ένας ξεχωριστός μικρός άνθρωπος (ακόμα κι αν είναι πανομοιότυπα!) κι απλώς έτυχε να έρθουν μαζί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το καθένα να έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Εστιαστείτε λοιπόν στο κάθε μωρό σας χωριστά όταν θηλάζετε.

3. Η  βοήθεια στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια για τις μητέρες οι οποίες πρέπει να θηλάσουν και να φροντίσουν περισσότερα από ένα μωρά. Η φροντίδα δύο παιδιών απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια, τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Ένα ζευγάρι χέρια (ή και περισσότερα) και η καθημερινή βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού σας επιτρέπει να περνάτε περισσότερο χρόνο θηλάζοντας τα μωρά σας και να εξοικονομείτε ενέργεια.

Καθώς η φροντίδα των μωρών είναι πιο διασκεδαστική από τις δουλειές του σπιτιού, ξεκαθαρίστε στον/στην βοηθό σας ότι την χρειάζεστε για αυτές τις δουλειές και ότι η φροντίδα των μωρών είναι δική σας δουλειά.

Ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους που θα σας υποστηρίξουν στο θηλασμό. Χρειάζεστε γύρω σας ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν πρακτικά και θα σας στηρίξουν ψυχολογικά στην απόφασή σας να θηλάσετε.

4. Η φροντίδα και ο θηλασμός των διδύμων απαιτούν διαφορετικού είδους οργάνωση απ’ ότι ο θηλασμός ενός παιδιού ή η φροντίδα δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να κρατούσατε ένα απλό 24ωρο πρόγραμμα για το κάθε μωρό ξεχωριστά, όπου θα γράφετε τον αριθμό των γευμάτων του, τον αριθμό των αντλήσεων εάν κάνετε, τον αριθμό των συμπληρωματικών γευμάτων (αν δίνετε), και τον αριθμό των ουρήσεων και των κενώσεων για το κάθε μωρό.

Σημειώνοντας όλα αυτά θα είστε πιο σίγουρες ότι το κάθε μωρό σιτίζεται σωστά.

5. Ο ταυτόχρονος θηλασμός των διδύμων μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και υπάρχουν πολλές διαφορετικές στάσεις για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα σε σας και τα μωρά σας.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε βάζοντας το κάθε μωρό στο στήθος χωριστά, ώστε να μάθει να πιάνει το στήθος και να προσκολλάται σωστά σ’ αυτό.

6. Πολύ συχνά το ένα από τα δύο ή και τα δύο μωρά δεν καταφέρνουν να πιάσουν και τόσο καλά το στήθος.

Εξάλλου, πολλές μητέρες χρειάζονται βοήθεια στην αρχή για να βάλουν και τα δύο μωρά στο στήθος ταυτόχρονα.

Σύντομα, τα μωρά θα βρίσκουν τη θηλή και θα προσκολλώνται σ’ αυτή μόνα τους, χωρίς καμιά βοήθεια.

7. Κάποιες μαμάδες προτιμούν να θηλάζουν ξεχωριστά τα μωρά τους, γιατί έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να περάσουν χρόνο με το κάθε μωρό μόνο του.

Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο σενάριο τελικά είναι ένας συνδυασμός των δύο, δηλαδή κάποιοι θηλασμοί ταυτόχρονα και κάποιοι άλλοι μονοί.

8. Ο ταυτόχρονος θηλασμός των διδύμων μπορεί να περιμένει μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τουλάχιστον το ένα μωρό μπορεί να πιάνει το στήθος σας πολύ καλά και να διατηρεί τη σωστή στάση χωρίς τη δική σας βοήθεια. Τότε μπορείτε να βάλετε και το άλλο μωρό στο άλλο στήθος.

9. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Ο ταυτόχρονος θηλασμός εξοικονομεί πολύ χρόνο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν τα μωρά δεν θηλάζουν αποτελεσματικά.

Τα ειδικά, συμπαγή μαξιλάρια θηλασμού βοηθούν πολύ στο να διατηρήσετε τη σωστή στάση των μωρών στο στήθος.

Θα θέλετε ίσως να πειραματιστείτε με διάφορες στάσεις θηλασμού εάν θηλάζετε τα μωρά σας ταυτόχρονα. Δοκιμάστε μέχρι να βρείτε τη στάση ή τις στάσεις που βολεύουν καλύτερα εσάς και τα μωρά σας.

10. Μια άλλη ανησυχία των μαμάδων με δίδυμα είναι με ποια σειρά να θηλάζουν και πότε να αλλάζουν στήθη και μωρά.

Οι περισσότερες χρησιμοποιούν το ένα στήθος σε κάθε θηλασμό. Στο επόμενο γεύμα αλλάζουν στήθος και μωρό.

Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ανά μία ημέρα, κάτι που είναι πιο εύκολο να το θυμάστε.

Κάποιες μαμάδες χρησιμοποιούν συνεχώς το ίδιο στήθος για το κάθε μωρό, αλλά γενικά το να αλλάζετε στήθος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Απλώς προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι το κάθε μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Το να κρατάτε σημειώσεις για το ποιο μωρό θήλασε, σε ποιο στήθος και για πόση ώρα, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο τις πρώτες μέρες.

11. Μη βιαστείτε να βάλετε τα μωρά σας σε πρόγραμμα.

Ο θηλασμός κατ’ απαίτηση των μωρών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να εδραιώσετε μια καλή παραγωγή γάλακτος.

Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα δίδυμα, γιατί πολύ συχνά είναι πρόωρα ή χαμηλού βάρους και άρα λιγότερο ικανά να πιάσουν καλά στο στήθος και να φάνε ικανοποιητικά.

Τα μωρά βάζουν από μόνα τους πρόγραμμα περίπου στις 6 εβδομάδες και από κει και πέρα τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

12. Μια «γωνιά θηλασμού» βοηθάει πολύ όταν έχετε τα χέρια σας συνεχώς γεμάτα με μωρά! Ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να έχετε διάφορες γωνιές θηλασμού, όπου θα μπορείτε να καθίσετε για να θηλάσετε άνετα.

Εκεί θα βρίσκονται πάντα κάποια σνακς, νερό, μαξιλάρια, πάνες, βιβλία ή περιοδικά, κλπ.

13. Εάν πραγματικά δεν έχετε αρκετό γάλα για να θηλάσετε αποκλειστικά, αλλά θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε έστω και εν μέρει, είναι σημαντικό να αντλείτε γάλα τουλάχιστον 8 φορές το 24ωρο.

Λιγότερες αντλήσεις (ή θηλασμοί) οδηγούν σε σταδιακή μείωση της παραγωγής.

Αν και είναι πολύ δελεαστικό να κοιμηθείτε αντί να αντλείτε μέσα στη νύχτα, έχετε υπόψη σας ότι η προλακτίνη βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντλείτε ή να θηλάζετε τότε.

14. Εάν έχετε προβλήματα με το θηλές σας (πχ. πληγωμένες θηλές), ζητήστε βοήθεια από Πιστοποιημένους Συμβούλους Θηλασμού το συντομότερο.

Με δύο μωρά στο στήθος συνεχώς, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί πριν το καταλάβετε.

15. Θα σας βοηθούσε αν συμμετείχατε σε κάποια από τις συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού (La Leche League), ή αν ερχόσασταν σε επαφή με άλλες μαμάδες διδύμων που θηλάζουν.

Στις συναντήσεις του Συνδέσμου θα συναντήσετε άλλες μητέρες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις δυσκολίες ή τα προβλήματά σας και θα μπορέσετε να λύσετε πολλές απορίες σας.

16. Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Είναι φυσικό να αισθάνεστε πιεσμένη και πάρα πολύ κουρασμένη.

Είναι σημαντικό να κοιμάστε σε κάθε ευκαιρία.

Δεχθείτε κάθε βοήθεια που σας προσφέρεται και μη ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια όταν την χρειάζεστε.

Να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και με τα μωρά σας και δώστε σε όλους χρόνο για να προσαρμοστούν στην οικογένεια που μόλις δημιουργήσατε.

Σίγουρα μπορείτε να θηλάσετε τα δίδυμά σας. Σ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας οι μητέρες θήλαζαν δίδυμα και κάποιες θηλάζουν τρίδυμα (και ακόμα περισσότερα!).

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο να θηλάσετε περισσότερα από ένα μωρά, αλλά και το τάισμα με το μπιμπερό είναι δύσκολο επίσης. Θα χρειαστείτε πολύ βοήθεια και υποστήριξη σ’ αυτή σας την απόφαση, αλλά σίγουρα μπορείτε να το κάνετε!

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

This Post Has 2 Comments

  1. Ελενα

    Κι εγω θηλαζω τα διδυμακια μου αποκλειστικά πλέον , ( στην αρχή έδωσα συμπλήρωμα ,αλλα με την βοήθεια της πιστοποιημενης συμβούλου η παραγωγή μου αυξήθηκε ) , και είμαι πολυ χαρούμενη γι αυτο. Το καλυτερο δώρο για τα μωρα μου..αφού μπόρεσα εγω με τις τόσες δυσκολίες , μπορούν όλες οι μανούλες…

Αφήστε μια απάντηση