Το μητρικό γάλα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των οργάνων του παιδιού, καθώς περιέχει βλαστοκύτταρα που προστατεύουν το παιδί από ασθένειες όπως ο διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον, αποδεικνύει νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα Φωτεινή Χασιώτου.

Η Δρ. Χασιώτου είναι βοηθός καθηγητή στη Σχολή Χημείας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, στο Πέρθ και μέλος της ερευνητικής ομάδας για την Ανθρώπινη Γαλουχία του Dr Hartmann.

Η ομάδα της ερευνά ένα από τα σπουδαιότερα μεταβολικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, το στήθος, και το προϊόν που παράγει. Η έρευνά τους ρίχνει τώρα φως σε νέες άγνωστες πτυχές αυτού του οργάνου.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλους κυτταρικούς τύπους, όπως κύτταρα λίπους, οστών, παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, ηπατικά κύτταρα που παράγουν αλβουμίνη, καθώς και νευρικά κύτταρα, λέει η Δρ. Χασιώτου.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο ποντίκια με ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Όταν τα θηλυκά γέννησαν, τους έδωσαν να θηλάσουν άλλα μικρά ποντίκια, των οποίων οι μητέρες δεν έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο. Τελικά είδαν ότι το γονίδιο είχε περάσει στη νέα γενιά ποντικών, μέσω του θηλασμού.

Αργότερα ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα όχι μόνο είχαν περάσει στον οργανισμό των νεαρών ποντικών, αλλά βρέθηκαν στο αίμα και στους ιστούς τους, όπως στον εγκέφαλο, στον θύμο αδένα, στο πάγκρεας, το συκώτι και τους νεφρούς.

Κάποια μάλιστα παρήγαγαν σημαντικές πρωτεΐνες, όπως η ινσουλίνη, η έλλειψη της οποίας προκαλεί τον διαβήτη.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση