Οι γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να θηλάσουν τα παιδιά τους, λένε ερευνητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα νέας μελέτης στο 35ο συνέδριο της Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο θηλασμός είναι επικίνδυνος για τη μητέρα ή το παιδί μετά από θεραπεία για τον καρκίνο του στήθους, παρόλα αυτά πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην το κάνουν, λέει ο Dr Hatem Azim από το Department of Medical Oncology at Jules Bordet Institute στις Βρυξέλλες.

Εκπόνησε αυτή τη μελέτη μαζί με Ιταλούς συναδέλφους του δουλεύοντας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας του Μιλάνου.

«Είναι κρίμα που στις γυναίκες δεν δίνεται η ευκαιρία να ξαναβιώσουν τη μητρότητα και τα μωρά δεν επωφελούνται από τα αμέτρητα πλεονεκτήματα της γαλουχίας, εξαιτίας ενός φόβου που δεν βασίζεται πουθενά» λέει ο Dr Azim. «Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη και είναι αδικαιολόγητο να εμποδίζουμε μια γυναίκα που επιβίωσε από τον καρκίνο του στήθους να μείνει έγκυος ή να θηλάσει».

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συνειδητοποιήσει η ιατρική κοινότητα ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους ασθενείς και τις επιθυμίες τους». «Ως ογκολόγοι θα πρέπει να βάλουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των γυναικών παγκοσμίως και να ενθαρρύνουμε αυτή την προσέγγιση», είπε ο Dr Azim.

Για την έρευνά τους ο Dr Azim και οι συνεργάτες του συντάξανε ένα ερωτηματολόγιο για 20 γυναίκες που είχανε γεννήσει μετά από την ολοκλήρωση της θεραπείας για καρκίνο του στήθους. Από αυτές τις γυναίκες, οι 10 προσπάθησαν να θηλάσουν και οι 10 όχι. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 2 επιδεινώσεις: μία σε γυναίκα που θήλασε και μία σε γυναίκα που δεν θήλασε.

«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την προηγούμενη μελέτη που κάναμε, η οποία έδειξε ότι ο θηλασμός δεν είναι επιζήμιος για την πορεία του καρκίνου του στήθους». «Αν και αυτή η έρευνα είναι πολύ μικρή, είναι η δεύτερη που έχουμε κάνει και που έχει δείξει την ασφάλεια του θηλασμού μετά τη διάγνωση του καρκίνου του στήθους. Δυστυχώς, για τέτοια θέματα δεν είναι εφικτό να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες».

Στη πρόσφατη έρευνα, περισσότερο από το 50% των γυναικών που δεν θήλασαν είχαν πάρει αποτρεπτικές οδηγίες για τον θηλασμό από τους γιατρούς τους. «Η πληροφορία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για πιο σωστή πληροφόρηση προς τις γυναίκες». «Αναγνωρίζω ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια του θηλασμού δεν είναι ισχυρά, από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει έλλειψη στοιχείων ως προς την επιζήμια επίδρασή του» είπε ο Dr Azim.

Υπήρχαν δύο παράγοντες που σχετίζονταν με τον επιτυχή θηλασμό σ’ αυτή την έρευνα:
ο πρώτος ήταν ο τύπος της εγχείρησης στήθους που είχε γίνει. Αν και όλες οι γυναίκες είχαν την τάση να θηλάζουν από το υγιές στήθος, οι γυναίκες που δεν είχαν κάνει μαστεκτομή ήταν πιο πιθανό να θηλάσουν από αυτές που είχαν κάνει μαστεκτομή.

Πηγή:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101012101847.htm

 

Αφήστε μια απάντηση