Τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τον κίνδυνο από ενδεχόμενη παρουσία τοξινών στο γάλα

The New York Times

Πολλές μητέρες οι οποίες θηλάζουν, ανησύχησαν πολύ και προβληματίστηκαν από ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για τοξίνες οι οποίες ανιχνεύθηκαν στο μητρικό γάλα.

Αλλά μια ανασκόπηση στοιχείων από διάφορες μελέτες κατατείνει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ξεπερνούν κατά πολύ τους όποιους πιθανούς κινδύνους.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μελέτες, μεταξύ των οποίων:

  • Μια ολλανδική μελέτη 418 νηπίων και μητέρων οι μισές από τις οποίες θήλαζαν, ενώ οι μισές χρησιμοποιούσαν γάλα τύπου σκόνης.
  • Μια μικρότερη ολλανδική μελέτη σε 38 μητέρες στις οποίες αξιολογήθηκε ο αντίκτυπος των διαφόρων επιπέδων έκθεσης στις διοξίνες.
  • Μια γερμανική μελέτη σε 232 μητέρες και βρέφη τα οποία είχαν εκτεθεί σε διοξίνες πριν από τη γέννησή τους.

Οι μελέτες επισήμαναν δευτερεύουσες διαφορές μεταξύ νεογνών, όπως υψηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και χαμηλότερες τιμές αιμοπεταλίων του αίματος, σε σύγκριση με νήπια τα οποία δεν εκτέθηκαν σε διοξίνες.

Αλλά οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι αυτές οι διαφορές δεν φάνηκαν να έχουν αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μωρά που θήλαζαν επιτύγχαναν σημαντικά υψηλότερα αποτελέσματα από τα μωρά τα οποία τράφηκαν με μείγμα γάλακτος σε σκόνη, σε τεστ πνευματικής ανάπτυξης, όταν ήταν ηλικίας επτά μηνών, και τα ίδια συμπεράσματα επιβεβαιώθηκαν στους 18 μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με την ολλανδική μελέτη.

Η σχετική ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στην τρέχουσα έκδοση της επιθεώρησης Breastfeeding Medicine.

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο που να είμαστε υποχρεωμένοι να συμβουλεύουμε τους γονείς ότι ο θηλασμός πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό –ακριβώς το αντίθετο», είπε ο Dr Cheston M. Berlin, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Παιδιατρικής και Φαρμακολογίας στο Νοσοκομείο της Πολιτείας της Πενσιλβάνια Hersey Children’s Hospital.

«Ο θηλασμός είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για νεογέννητα μωρά έως και τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, λόγω της μοναδικής σύστασης του μητρικού γάλακτος», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Η συντάκτρια του άρθρου στην επιθεώρηση Dr Ruth Lawrence είπε ότι η ανασκόπηση μελετών ήταν σημαντική, επειδή πολλές γυναίκες πανικοβλήθηκαν από ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το μητρικό γάλα μπορεί να είναι μολυσμένο από χημικές ουσίες.

«Όταν οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Εnvironmental, Protecting Agency, EPA) αποφάσισαν να καταγράφουν την παρουσία τοξινών στο περιβάλλον μέσω του μητρικού γάλακτος, άτομα σαν και εμένα είπαν: “Σας παρακαλώ μην το κάνετε αυτό. Θα παρερμηνευθεί”», συμπλήρωσε η Dr Lawrence.

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν χρησιμοποιούνται γάλατα σε σκόνη αναμεμειγμένα με νερό από τη βρύση.

«Τα μωρά πρέπει να φάνε», είπε χαρακτηριστικά η Judy Lakind, ειδικός για την εκτίμηση κινδύνων στην υγεία. Αυτό που διαπιστώνεται σταθερά είναι ότι μωρά τα οποία θήλασαν φαίνεται να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα σε οποιονδήποτε αριθμό μέτρησης που έχει σχέση με την υγεία «και αυτό αποδεικνύεται ξανά και ξανά».

Πηγή : “Καθημερινή” 11/1/09

 

Αφήστε μια απάντηση