Η καλύτερη αρχή για την ζωή όλων των παιδιών, είναι ο θηλασμός – ένας από τους πιο απλούς, έξυπνους και οικονομικούς τρόπους που έχουμε για να ενισχύσουμε την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο που παίζει ο θηλασμός στις ζωές των παιδιών και την σπουδαιότητα της προώθησής του σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το θέμα της φετινής εβδομάδας «Θηλασμός: νικητήριος στόχος, για μια ζωή!» αναδεικνύει την ουσιαστική σύνδεση ανάμεσα στο θηλασμό και την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (Millennium Development Goals).

Η σύνδεση αυτή είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη όσον αφορά την επίτευξη του Στόχου Νο4 – μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Από το 1990, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν, έχει πέσει κατά 47%.

Ωστόσο, 7 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από το 40% αυτών, είναι νεογέννητα.

Θηλασμός αμέσως μετά την γέννηση και τουλάχιστον μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, θα μπορούσε να προλάβει έναν στους πέντε αναίτιους  θανάτους παιδιών.

Αυτό σημαίνει περισσότερα από 500.000 παιδιά κάθε χρόνο. Περισσότερα από 1.500 παιδιά ημερησίως.

Και ο θηλασμός βοηθάει σε πολλά περισσότερα από την επιβίωση των παιδιών. Τα βοηθάει να αναπτυχθούν με οφέλη που διαρκούν μια ζωή.

Είναι το θεμέλιο της καλής διατροφής, μειώνοντας τους κινδύνους από τον υποσιτισμό της πρώτης παιδικής ηλικίας και τους κινδύνους από την παχυσαρκία αργότερα.

Εκτός από τα διατροφικά οφέλη, ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στο μωρό και στη μητέρα και επίσης βοηθάει ουσιαστικά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αυτό με την σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αναστολής της ανάπτυξης – μια παγκόσμια τραγωδία που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά, καταστέλλοντας τόσο την φυσική και νοητική τους ανάπτυξη, όσο και την μελλοντική υγεία όλης της κοινωνίας.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λιγότερα από τα μισά νεογνά παγκοσμίως απολαμβάνουν τα οφέλη του θηλασμού.

Και ότι ακόμα λιγότερα θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξη μήνες.

Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε τις πρακτικές μας ως κοινωνία, δουλεύοντας πρώτα και περισσότερο με τις τοπικές κοινωνίες και τις οικογένειες, ώστε να ενθαρρύνουμε περισσότερες γυναίκες να θηλάσουν.

Και θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε όλους τους τομείς που αφορά ο θηλασμός – στην διατροφή, την υγεία μητέρας και μωρού, την ανάπτυξη του μωρού και την επικοινωνία – ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα όλων των παρεμβάσεών μας για την προώθηση του θηλασμού.

Αυτή η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έρχεται μετά από ένα Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο ένωσε εκατομμύρια ανθρώπους στο πνεύμα του αθλητισμού.

Ας ενωθούμε λοιπόν ξανά στο πνεύμα της ανάπτυξης και ας βάλουμε ως στόχο τα παιδιά κάνοντας το θηλασμό παγκόσμια προτεραιότητα – να βοηθήσουμε να έχει κάθε παιδί την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή του.

Anthony Lake

UNICEF Executive Director
New York, 1 August 2014

Πηγή

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση