Image by Freepik

1.Όλες μας περάσαμε μέρες που σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Ειδικά ο πρώτος καιρός μπορεί να είναι πολύ δύσκολος.

2.Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού, σύμβουλοι-εθελόντριες μητέρες, άλλες θηλάζουσες μητέρες, κλπ. που μπορούν και θέλουν να σας βοηθήσουν και να σας υποστηρίξουν. Αναζητήστε τους!

3. Ο θηλασμός δεν είναι όλα ή τίποτα. Όπως μου αρέσει να λέω: «μισό μήλο είναι καλύτερο από καθόλου μήλο». Με λίγα λόγια, καλύτερα λίγο μητρικό γάλα παρά καθόλου.

4. Ο θηλασμός μπορεί να διαφέρει από μητέρα σε μητέρα και από μωρό σε μωρό. Κάθε δυάδα είναι διαφορετική! Μην συγκρίνεστε.

5. Είναι φυσιολογικό για τα νεογνά να μην θέλουν να τα αφήνετε από την αγκαλιά σας ποτέ. Και ναι, είναι φυσιολογικό να θέλουν να θηλάζουν συνέχεια. Για την ακρίβεια, ασταμάτητα!

6. Οι περισσότερες μαμάδες παράγουν αρκετό γάλα για τα μωρά τους, αν θηλάζουν συχνά. Όμως για ένα πολύ μικρό ποσοστό μητέρων, αυτό δεν ισχύει. Η ανεπαρκής παραγωγή είναι ένα πραγματικό γεγονός και αν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε σας, δικαιούστε κάθε δυνατή βοήθεια. Αναζητήστε την!

7. Ο βραχύς χαλινός γλώσσας μπορεί στ’ αλήθεια να επηρεάσει το θηλασμό. Όταν η γλώσσα του μωρού δεν κινείται αποτελεσματικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη βάρους και επίσης να προκαλέσει πολύ πόνο στη μητέρα.

8. Ο βραχύς χαλινός δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα. Ή τουλάχιστον δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι δυσκολίες του θηλασμού συνήθως είναι πολυπαραγοντικές και γι’ αυτό όλες οι μητέρες αξίζουν την εξειδικευμένη βοήθεια ενός/μιας έμπειρου συμβούλου θηλασμού IBCLC.

9. Μη λυπάστε τα χρήματα για μία ιδιωτική συμβουλευτική θηλασμού. Οι περισσότεροι σύμβουλοι συνήθως αξίζουν τα λεφτά τους. Και στην Ελλάδα είναι πολύ πιο οικονομικοί απ’ ότι στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι θα αφιερώσουν δύο ή και περισσότερες ώρες μαζί σας και θα μπορείτε να τους συμβουλευτείτε ξανά και ξανά.

10. Εμπιστευτείτε το σώμα σας, το μωρό σας και την βιολογία. Τα περισσότερα προβλήματα θηλασμού μπορούν να λυθούν πολύ εύκολα, αν απλώς αλλάξουμε τη στάση προσκόλλησης ή αν βάζουμε το μωρό να θηλάσει πιο συχνά.

11. Τα βοηθήματα για αύξηση της παραγωγής μπορούν να βοηθήσουν σε συνδυασμό και με άλλες τεχνικές. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν πάρετε οτιδήποτε.

12. «Χρειάζεται ένα χωριό για να θηλάσει μια γυναίκα», κι αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Χωρίς την υποστήριξη από τον πατέρα και από άλλες μαμάδες που θηλάζουν, καμιά γυναίκα δεν θα θήλαζε. Βγείτε έξω και αναζητήστε τις «συναδέλφους» σας, μπείτε σε ιντερνετικές ομάδες μαμάδων που θηλάζουν, πηγαίνετε σε συναντήσεις θηλασμού. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

13. Κάποια μωρά κοιμούνται για μεγάλα διαστήματα και πέφτουν για ύπνο εύκολα. Άλλα όχι. Συνήθως δεν έχει να κάνει με το πώς ταίζετε το μωρό σας, αλλά είναι περισσότερο θέμα γονιδίων και ιδιοσυγκρασίας του μωρού.

14. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που τα μωρά σταματούν να ξυπνούν τη νύχτα. Κάποια μωρά το χρειάζονται για λιγότερο καιρό και κάποια για πολύ περισσότερο.

15. Θα θηλάσεις για όσο καιρό εσύ επιθυμείς. Είναι ξεκάθαρα δικό σου θέμα (και του μωρού σου).

16. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να κρίνει μια μητέρα που επιλέγει να μη θηλάσει. Είναι άπειροι οι λόγοι που μπορεί να κάνουν μια μητέρα να πάρει αυτή την απόφαση και κανείς απ’ αυτούς δεν αντανακλά το μέγεθος της αγάπης της για το παιδί της.

17. Το πόση ποσότητα μπορείτε να αντλήσετε με μία αντλία δεν αντανακλά την ποσότητα που παίρνει το μωρό σας από το στήθος. Τα περισσότερα μωρά μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση μπορεί να αντλήσει ένα θήλαστρο.

18. Οι μητέρες που αντλούν αποκλειστικά, ή οι μητέρες που αντλούν γιατί εργάζονται, αξίζουν όλο το σεβασμό του κόσμου.

19. Μπορεί ο θηλασμός να μην πήγε τόσο καλά όσο περιμένατε και να λυπάστε γι’ αυτό. Όλες οι μητέρες έχουν δικαίωμα να αισθάνονται όπως αισθάνονται για το θηλασμό. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αληθινά.

20. Ο θηλασμός είναι πάνω απ’ όλα αγάπη. Αλλά είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους να δείξετε την αγάπη σας στο μωρό σας.

21. Τα παιδιά είναι ανάγκη να μας βλέπουν να θηλάζουμε. Αυτό τα μαθαίνει να βλέπουν το θηλασμό ως το φυσιολογικό. Είναι ένας από τους τρόπους να αυξήσουμε τα ποσοστά του θηλασμού στην χώρα μας.

22. Ο θηλασμός είναι όμορφος. Ο θηλασμός είναι εύκολος. Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό.

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση