1. Ο θηλασμός (αποκλειστικός τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια μέχρι τουλάχιστον τα 2 έτη) συνιστάται μετά από μακροχρόνιες έρευνες από όλους τους διακεκριμένους διεθνείς οργανισμούς (πχ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Unicef, Aμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής) ως η ιδανική και μοναδική τροφή για το παιδί σας.

2. Μέσω της έκκρισης της ορμόνης της ευτυχίας που είναι η ωκυτοκίνη ο θηλασμός εγκαθιστά ταχύτερα το δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της.

3. Ο θηλασμός ικανοποιεί τις συναισθηματικές ανάγκες για αγκαλιά που έχουν όλα τα βρέφη. Έχει διαπιστωθεί ότι παιδιά που θηλάζουν εισπράττουν περισσότερα χάδια κατά τη διάρκεια του ταΐσματος σε σχέση με εκείνα που τρέφονται με μπουκάλι.

4. Το μητρικό γάλα προσφέρει τη τέλεια διατροφή και είναι απολύτως ειδικό για τη ράτσα μας! Με τον ίδιο τρόπο το αγελαδινό γάλα είναι ιδανικό για τα μοσχαράκια, το κατσικίσιο για τα κατσικάκια κλπ. Επίσης το μητρικό γάλα αποτελεί μέτρο σύγκρισης και αναφοράς για όλα τα άλλα υποκατάστατα διατροφής. Περιέχει την ιδανική αναλογία λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων και η σύσταση του δεν είναι ποτέ η ίδια. Αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσαρμόζεται στην ηλικία του παιδιού οπότε προσφέρει οφέλη και σε μεγαλύτερα παιδιά.

5. Ο μη θηλασμός αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις μητέρες κατά 11-25% και στις κόρες τους κατά 25%. Στη μητέρα που δεν θηλάζει αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για άλλους καρκίνους όπως του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

6. Έρευνες δείχνουν ότι το ξένο γάλα πιθανώς να συσχετίζεται με χαμηλότερο ΙQ.

7. Το μητρικό γάλα έρχεται σε πιο ελκυστική συσκευασία, πλήρως αποστειρωμένο, είναι πάντα εκεί , πιο εύγευστο και καθαρό, έχει τη κατάλληλη θερμοκρασία και δεν απαιτεί πολύπλοκη προετοιμασία, κατάψυξη,  μπουκάλια,  βραστήρες και αποστειρωτές ή καθαρό νερό. Είναι δωρεάν σε αντίθεση με το ξένο γάλα που στοιχίζει περίπου 1200 δολάρια το χρόνο ανά παιδί! Δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν αγοράσατε  τη καλύτερη μάρκα,  αν έχει επιμολυνθεί, αν είναι γενετικά τροποποιημένο ή περιέχει συνθετικές ορμόνες,  αν έχει  αποσυρθεί-σε αντίθεση με το ξένο γάλα. Φρέσκα είναι στο μυαλό μας τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα με τα επιμολυσμένα βρεφικά γάλατα.

8. Ο θηλασμός βοηθάει στη ταχύτερη αποβολή του μηκωνίου (η πρώτη κένωση) μετά τη γέννηση.

9. Το μητρικό γάλα είναι ζωντανό “λευκό χρυσάφι”! Περιέχει πολλά στοιχεία (λεμφοκύτταρα, αυξητικοί παράγοντες, λακτοφερρίνη, ανοσοσφαιρίνες, βιταμίνες, πρεβιοτικά και πολλά άλλα) που βοηθούν την ανάπτυξη  του ανώριμου ανοσοποιητικού του βρέφους  και τη προστασία του από λοιμώξεις. Πρόσφατα αποδείχθηκε η παρουσία βλαστοκυττάρων στο γάλα!

10. Είναι πιο εύπεπτο από το ξένο γάλα και παρόλο που περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες, αυτές είναι πιο “ελαφριές” και απορροφούνται σε μεγαλύτερο βαθμό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει  για το σίδηρο και το ψευδάργυρο.

11. Λόγω της έκκρισης της ωκυτοκίνης ο θηλασμός βοηθάει στη ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους της μήτρας μετά το τοκετό και στη πρόληψη της αιμορραγίας. Ας μη ξεχνάμε ότι η μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεγαλώνει περίπου 20 φορές για να χωρέσει το έμβρυο!

12. Αντί να κάνετε εξαντλητικές δίαιτες μετά τη γέννα απλά θηλάστε! Με αυτό το τρόπο θα καίτε επιπλέον 500 θερμίδες την ημέρα.

13. Ο θηλασμός αποτελεί το πιο κατάλληλο γάλα για τα πρόωρα. Το πρώτο μήνα της ζωής τους το γάλα της μαμάς τους μοιάζει πολύ με το πρωτόγαλα και είναι το πιο φυσικό αντιβιοτικό και εμβόλιο ταυτόχρονα! Μια άλλη του δράση είναι στη πρόληψη της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μια πολύ σοβαρή πάθηση στα πρόωρα.

14. Προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από   τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ν.Crohn, ελκώδης κολίτιδα) στα παιδιά.

15. Το ξένο γάλα αυξάνει το κίνδυνο για ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1) στα παιδιά ενώ ο θηλασμός μειώνει τις ανάγκες για ινσουλίνη στις διαβητικές μητέρες που θηλάζουν.  Έχει αποδειχθεί ότι το ξένο γάλα αυξάνει το κίνδυνο μέσης ωτίτιδας στα παιδιά κατά 3-4 φορές ενώ αποτελεί πολύ σημαντική αιτία δημιουργίας αλλεργιών. Αντίθετα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα άσθμα

16. Ο θηλασμός σταθεροποιεί τυχόν ενδομητρίωση στη μητέρα και την προφυλάσσει από σιδηροπενική αναιμία καθώς και από οστεοπόρωση.

17. Το ξένο γάλα έχει ενοχοποιηθεί για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ενώ πρόσφατα η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής επιβεβαίωσε το προστατευτικό ρόλο του θηλασμού στις οδηγίες της για ασφαλή ύπνο των βρεφών.

18. Το μητρικό γάλα προστατεύει τα παιδιά από μηνιγγίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, αιμόφιλο ινφλουέντσας, ουρολοιμώξεις. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των τραυμάτων και της ρινίτιδας/επιπεφυκίτιδας.

19. Τα παιδιά που θηλάζουν κινδυνεύουν σε μικρότερο βαθμό από ορισμένα είδη καρκίνου, λεμφωμάτων Hodgkin  και λευχαιμιών σε σχέση με εκείνα που τρέφονται με ξένο γάλα. Επίσης έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν παχυσαρκία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, έκζεμα, βουβωνοκήλη, σκλήρυνση κατά πλάκας.

20. Οι κενώσεις των παιδιών που θηλάζουν μυρίζουν καλύτερα!  Ο θηλασμός προκαλεί λιγότερες αναγωγές και ρεψίματα  και οι λεκέδες του καθαρίζουν ευκολότερα.

21. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το παιδίατρο σας για εμβολιασμό θηλάστε-είναι το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο! Υπάρχουν ενδείξεις ότι  ο θηλασμός  ενισχύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

22. Κατά το θηλασμό η καρδιά και οι πνεύμονες των παιδιών κουράζονται λιγότερο σε σχέση με τη σίτιση από το μπιμπερό. Αυτό έχει  ακόμη μεγαλύτερη σημασία για παιδιά με καρδιοαναπνευστικά νοσήματα.

23. Το μητρικό γάλα ηρεμεί το γαστρεντερικό σύστημα ενώ το ξένο γάλα το διεγείρει.

24. Παιδιά που θηλάζουν χρειάζονται μικρότερο χρόνο νηστείας πριν και μετά από χειρουργική επέμβαση.

25. Ο θηλασμός προκαλεί καλύτερη ανάπτυξη της ομιλίας, της γνάθου και των δοντιών, λιγότερες ορθοδοντικές ανωμαλίες. στοματική αναπνοή και λιγότερα σφραγίσματα.

26. Παιδιά που θηλάζουν έχουν βελτιωμένη κοινωνική και νοητική ανάπτυξη. Επειδή είναι στατιστικά πιο υγιή από τα παιδιά που τρέφονται με γάλα αγελάδας, οι γονείς τους απουσιάζουν λιγότερο συχνά από την εργασία τους. Ο κίνδυνος θανάτου των παιδιών που θηλάζουν είναι μικρότερος τα πρώτα 3 χρόνια ζωής τους.

27. Ο αποκλειστικός (και τη νύκτα) θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες ζωής είναι ένα φυσικό αντισυλληπτικό. Παράλληλα αποτελεί φυσικό υπνωτικό-χαλαρωτικό για τη μητέρα( και το παιδί) τονώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση της και μειώνοντας τους κινδύνους για επιλόχεια κατάθλιψη.

28. Είναι μύθος ότι οι γονείς των παιδιών που δε θηλάζουν κοιμούνται καλύτερα.

29. Ο θηλασμός είναι οικολογικός και φιλικός για το περιβάλλον: λιγότερες συσκευασίες, αέρια θερμοκηπίου από αγελάδες, κακοποίηση βοοειδών στις φάρμες!

30. …και τέλος: το στήθος είναι το τέλεια κατασκευασμένο όργανο για το θηλασμό από το μωρό σας!

Σοφία Ε. Αλεβιζάκη, παιδίατρος-πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού ibclc

This Post Has 3 Comments

Αφήστε μια απάντηση