1. Ο θηλασμός κάνει τη δουλειά της μητέρας πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη.

Αυτό λέει η Norma Jean Bumgarner. Αυτός είναι και ο πιο αγαπημένος μου λόγος.

Φυσικά και είναι πολύ καλό για το παιδί το μητρικό γάλα, αλλά επίσης κι εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τη ζωή μας όσο πιο εύκολη γίνεται;

Τα παλιά καλά αποφθέγματα που λέγαμε για το θηλασμό, π.χ. «είναι πάντα έτοιμο και στη σωστή θερμοκρασία», ισχύουν πάντα, αλλά με τα μεγαλύτερα παιδιά ο θηλασμός είναι τόσο πιο βοηθητικός.

Το μητρικό γάλα και ο θηλασμός συνεχίζουν να είναι πολύ ανακουφιστικά για τα παιδιά άνω του ενός έτους και όλες ξέρουμε ότι τα νήπια θυμώνουν, πεισμώνουν και τραυματίζονται πάρα πολύ συχνά.

Είτε πρόκειται για μια γρατζουνιά στο γόνατο, είτε γιατί δεν τους αρέσουν τα ρούχα τους, ο θηλασμός πάντα τα βοηθάει και τα παρηγορεί με τον καλύτερο τρόπο.

2. Συναισθηματική ενδυνάμωση

Στην κοινωνία που ζούμε (τη δυτική κοινωνία) πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε τα παιδιά μας ανεξάρτητα είναι να τα αφήσουμε μόνα τους «να κολυμπήσουν στα βαθιά».

Αλλά μάλλον το αντίθετο είναι αλήθεια. Όταν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να φτάσουν το καθένα με το δικό του ρυθμό τα αναπτυξιακά τους ορόσημα, αισθάνονται θριαμβευτές. Κι εμείς επίσης.

Αντίθετα, όταν τα εξαναγκάζουμε να κάνουν πράγματα πριν να είναι τα ίδια έτοιμα, όπως να αποθηλάσουν για παράδειγμα, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συναισθηματική τους ωρίμανση και να τα κάνει γενικά πιο ευερέθιστα και γκρινιάρικα.

3. Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι γεμάτο αντισώματα

Τα μεγαλύτερα παιδιά εξακολουθούν να προστατεύονται από τα αντισώματα που περιέχονται στο μητρικό γάλα, δεν σταματάει αυτό απ’ τη μια μέρα στην άλλη.

Τα νήπια που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο, λιγότερο σοβαρά και για πιο σύντομα χρονικά διαστήματα.

Η Kathleen Huggins, συγγραφέας του βιβλίου “The nursing mothers companion”, λέει ότι όταν τα παιδιά αποθηλάζουν τον πρώτο χρόνο, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανεπτυγμένο μόνο κατά 60% .

4. Το καλύτερο φάρμακο για το άρρωστο παιδί

Μπορεί τα παιδιά που θηλάζουν να αρρωσταίνουν λιγότερο ή λιγότερο σοβαρά, αλλά φυσικά κάποτε αρρωσταίνουν, ο θηλασμός δεν είναι πανάκεια.

Ωστόσο, όταν συμβεί αυτό, ο θηλασμός κάνει την αρρώστια πιο εύκολη για όλους.

Πολύ συχνά τα παιδιά δεν μπορούν να φάνε καθόλου όταν αρρωσταίνουν και το μητρικό γάλα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι σωτήριο, αφού καλύπτει όλες τις συναισθηματικές και διατροφικές ανάγκες του άρρωστου παιδιού.

5. Μεγάλη διατροφική αξία

Αν και το παιδάκι μας μπορεί να τρώει πια όλες τις στέρεες τροφές, αυτό δεν σημαίνει ότι το μητρικό γάλα δεν έχει καμία διατροφική αξία.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες του μωρού, το γάλα της μαμάς του περιέχει ακριβώς ότι χρειάζεται και μετά τον πρώτο χρόνο.

Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να δείτε τις αναλογίες κάποιων βασικών συστατικών του μητρικού γάλακτος:

Τον δεύτερο χρόνο (12-23 μηνών), 448ml μητρικού γάλακτος καλύπτουν στο παιδί:

29% των ενεργειακών αναγκών
43% των πρωτεϊνικών αναγκών
36% των αναγκών σε ασβέστιο
75% των αναγκών σε βιταμίνη Α
76% των αναγκών σε φολικό οξύ
94% των αναγκών σε βιταμίνη Β12
60% των αναγκών σε βιταμίνη C

– Dewey 2001

6. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να θηλάζει περισσότερο από έναν χρόνο

Η ανθρωπολόγος Kathy Dettwyler λέει ότι «η φυσική ηλικία αποθηλασμού για τον άνθρωπο είναι κάπου ανάμεσα στα 2,5 – 7 χρόνια».

7. Μειώνεται ο κίνδυνος για αρρώστιες της μητέρας

Όσο περισσότερο θηλάζουμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο καιρό θηλάζει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο. Effect of Lifetime Lactation on Breast Cancer Risk

8. Γινόμαστε παράδειγμα για τους γύρω μας!

Οι άλλοι άνθρωποι, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά, χρειάζεται να μας βλέπουν να θηλάζουμε στην καθημερινή μας ζωή, όσο περισσότερο γίνεται, για να καταλάβουν ότι η πράξη αυτή είναι φυσιολογική και υγιής.

Ο θηλασμός του νηπίου μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτό είναι κάτι εφικτό, υγιές και απολύτως φυσιολογικό.

9. Το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF

Και οι δύο αυτοί παγκοσμίως αναγνωρισμένοι οργανισμοί συστήνουν το θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια.

10. Επειδή….. έτσι μας αρέσει!

Επειδή εμείς και το παιδί μας αγαπάμε το θηλασμό.

Τα καταφέραμε στις δυσκολίες του πρώτου καιρού και τώρα μπορούμε απλώς να το απολαύσουμε!

Όμως, πώς ξέρουμε ότι είναι η ώρα να αποθηλάσουμε;

Εκτός εκτάκτων συνθηκών, μπορούμε να συνεχίσουμε το θηλασμό μέχρι εμείς ή το παιδί μας να αισθανθούμε ότι πρέπει να αποθηλάσουμε.

Ακούω από πάρα πολλές μητέρες ότι ενώ οι ίδιες δεν θέλουν να συνεχίσουν το θηλασμό, τα παιδιά τους θηλάζουν ακόμα πολύ δυναμικά.

Τα αρνητικά συναισθήματα της μητέρας μπορεί να δηλητηριάσουν τη σχέση της με το παιδί της και γι’ αυτό το λόγο, εάν έχετε κάνει ότι καλύτερο μπορούσατε αλλά δεν έχετε θετικά συναισθήματα για το θηλασμό πια, τότε μάλλον έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να αποθηλάσετε.

Διαβάστε περισσότερα:

What are the Benefits of Breastfeeding Mor more Than a Year? by Ann Smith IBCLC

La Lech League’s Extended Breastfeeding page

Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση