Νέα ανακάλυψη αντισωμάτων στο μητρικό γάλα που βοηθούν στην εξουδετέρωση του HIV.

Αντισώματα που βοηθούν να σταματήσουν τον ιό HIV ανακαλύφθηκαν στο μητρκό γάλα.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Duke στις ΗΠΑ απομόνωσαν τα αντισώματα από ανοσοποιητικά κύτταρα που λέγονται Β λεμφοκύτταρα και βρίσκονται στο μητρικό γάλα μητέρων από το Μαλάουι μολυσμένων με τον ιό, και απέδειξαν ότι τα Β αυτά λεμφοκύτταρα του μητρικού γάλακτος είναι ικανά να παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα που μπορεί να αναστέλλουν την δράση του ιού που προκαλεί το AIDS.

Image by Freepik

Ο HIV – 1 μπορεί να μεταδίδεται από την μητέρα προς το παιδί μέσω του μητρικού θηλασμού, θέτοντας μια πρόκληση για τις ασφαλείς πρακτικές στην βρεφική διατροφή σε περιοχές με υψηλή συχνότητα της λοίμωξης.

Ωστόσο, μόλις μία για κάθε 10 μητέρες που είναι μολυσμένες με τον HIV και θηλάζουν είναι γνωστό να περνούν τον ιό στα βρέφη τους.

«Αυτό είναι αξιοσημείωτο και ιδιαίτερο, γιατί τα παιδιά που θηλάζουν εκτίθενται πολλές φορές κάθε μέρα στον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής», αναφέρει η κύρια ερευνήτρια Sallie Permar, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Duke.

«Αναζητούμε την ύπαρξη μιας ανοσολογικής απάντησης που προστατεύει το 90 τiς εκατό των βρεφών μέσω του μητρικού θηλασμού, και κατά πόσο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την απάντηση ανοσολογικής προφύλαξης και προστασίας για την μάχη ενάντια στην νόσο».

«Η δουλειά μας βοήθησε να ανακαλυφθεί ότι αυτά τα Β κύτταρα του μητρικού γάλακτος είναι ικανά να παράγουν αντισώματα που εξουδετερώνουν τον HIV, επομένως εάν προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε αυτήν την απάντηση ή να λάβουμε περισσότερα τέτοια B- κύτταρα για να πάρουμε αυτά τα χρήσιμα αντισώματα, μπορεί να έχουμε βρει έναν δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στον ιό HIV-1», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό PLoS One στις 18 Μαίου 2012, ένα έγκυρο περιοδικό που βγαίνει από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική δουλειά που προσπαθεί να κατανοήσει τι πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο για να προστατεύσει τα βρέφη από την βλεννογονική μετάδοση κατά την διάρκεια του μητρικού θηλασμού», αναφέρει ο Barton Haynes, εθνικός συντονιστής της έρευνας στο HIV/ AIDS στην Αμερική, διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας Εμβολίου HIV/ AIDS (CHAVI) καθώς και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Εμβολίων του Duke (DHVI).

«Τα αντισώματα που απομονώθηκαν είναι τα πρώτα αντισώματα HIV που αντιδρούν με το προστατευτικό κάλυμμα – φάκελο του HIV-1, και είναι σημαντικό να εξακριβωθεί πως λειτουργούν ώστε να επιτίθενται στους HIV-1 ιούς.»

Αυτά τα ευρήματα δύο διαφορετικών αντισωμάτων με ιδιότητες εξουδετέρωσης του HIV, παρόντων στο μητρικό γάλα, είναι πιθανό ακόμα να βοηθήσει τους ερευνητές στα πεδία της μετάδοσης του ιού από ενήλικα σε ενήλικα.

Η Permar αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού HIV-1 γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα από έναν βλεννογόνο του ανθρώπινου σώματος – δηλαδή μια επιφάνεια που καλύπτεται από επιθηλιακά κύτταρα, όπως ο βλεννογόνος του εντέρου ή του γυναικείου κόλπου. Οι βλεννογόνοι έχουν τα δικά τους κύτταρα ανοσοποιητικού – αμυντικού συστήματος.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την ανακάλυψη γιατί τα κύτταρα άμυνας στα διάφορα σημεία βλεννογόνων στο ανθρώπινο σώμα είναι ικανά να αλληλεπιδρούν και να μεταφέρονται σε άλλα σημεία», προσθέτει η Permar.

«Επομένως τα αντισώματα που βρήκαμε στο μητρικό γάλα δείχνουν ότι παρόμοια αντισώματα μπορούν να παραχθούν και να λειτουργήσουν και σε άλλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά ενάντια στον μητρικό θηλασμό εάν μια μητέρα φέρει τον ιό HIV-1 – για χώρες του αναπτυγμένου κόσμου – , γιατί το ξένο γάλα για βρέφη συνιστά μια ασφαλή εναλλακτική επιλογή για βρέφη που γεννιούνται στην Αμερική.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις μητέρες που είναι μολυσμένες με HIV σε αναπτυσσόμενες περιοχές να θηλάζουν αποκλειστικά, ενόσω η μητέρα και/ ή το βρέφος λαμβάνει αντιρετροικά φάρμακα για να αποτρέψει την μετάδοση της λοίμωξης στο βρέφος, και αυτό γιατί χωρίς τα θρεπτικά συστατικά και τους παράγοντες άμυνας του μητρικού γάλακτος, πολύ περισσότερα βρέφη θα πέθαινα από σοβαρή διάρροια, αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Στα ιδρύματα DHVI και CHAVI, υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην σχεδίαση εξουδετερωτικών απαντήσεων σε εμβολιασμένα άτομα, και στην βελτίωση εμβολίων που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα πριν εκείνο μολυνθεί, με την ιδέα της έκλυσης προστατευτικής απάντησης που πολεμά την μετάδοση του ιού HIV.

«Η ερευνητική μας δουλειά θα είναι σημαντική στο να εξαλείψουμε την μετάδοση από την μητέρα προς το παιδί και στο να φτιάξουμε τύπους απάντησης στον ιό που μπορούν να προστατεύσουν όλα τα βρέφη», πρόσθεσε η Permar.

Η έρευνα αυτή δεν ήταν εύκολη για να διενεργηθεί. Τα δείγματα πάρθηκαν από μια ομάδα μητέρων στο Μαλάουι που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Η διαδικασία του επιτυχούς χαρακτηρισμού αντισωμάτων από ένα τέτοιο εύθραυστο υλικό απαίτησε καθολική συνεργασία και εξειδίκευση σε πολλαπλά επιστημονικά πεδία και αποτελεί μια ελπιδοφόρα δήλωση για τον απίστευτο όγκο δουλειάς και καθοδήγησης που αυτήν την στιγμή είναι σε εξέλιξη ώστε να καταπολεμηθεί αυτή η κατατρεπτική νόσος», δηλώνει ο James Friedman, κύριος ερευνητής, φοιτητής ιατρικής στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο του Duke.

“To να είσαι κομμάτι και να συνεισφέρεις σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια είναι απίστευτα συναρπαστικό».

Επειδή το εργαστηριακό εργαλείο που χρειάζεται για να απομονωθούν τα ζωντανά αυτά κύτταρα άμυνας από το μητρικό γάλα δεν υπήρχε διαθέσιμο στην περιοχή του Μαλάουι, τα δείγματα δεν αναλύθηκαν εκεί.

Αντ’ αυτού, τα δείγματα καταψύχθηκαν και μεταφέρθηκαν για ανάλυση. Η διατήρηση του μητρικού γάλακτος σε σωστές συνθήκες για μετέπειτα έλεγχο των Β κυττάρων και απομόνωση αντισωμάτων αποδείχθηκε πρόκληση, σύμφωνα με την Permar.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας NIH, NIAID, DAIDS, από το Κέντρο Ανοσολογίας Εμβολίων ΗIV/ AIDS (CHAVI), από το Doris Duke Foundation ClinicalScientist Development Award και από το The Bill and Melinda Gates Foundation Collaboration for AIDS Vaccine Discovery.

Πηγή: Duke Medicine News and Communications, 23/05/2012

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC

Αφήστε μια απάντηση