Τα μωρά που τρέφονται με γάλα- φόρμουλα μεγαλώνουν ‘πολύ γρήγορα’ και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και παθήσεων των νεφρών.

Image by wirestock on Freepik

Τα μωρά που πίνουν γάλα-φόρμουλα είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα και να αναπτύξουν κάποιο χρόνιο νόσημα όταν μεγαλώσουν, δείχνει νέα έρευνα.

  • Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σε περίοδο τριών μηνών.
  • Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη δέκα μωρών μαϊμούδων
  • Η αιτία για την ανεπιθύμητα μεγάλη αύξηση είναι πιθανόν η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης που προστίθεται στις φόρμουλες.

Συγκρίνοντας το ξένο γάλα με το μητρικό, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν ότι τα μωρά που τρέφονται με γάλα-φόρμουλα είναι πιο πιθανό να μεγαλώσουν «πάρα πολύ γρήγορα».

Σε μια περίοδο τριών μηνών, οι βιοχημικοί κατέγραψαν την ανάπτυξη δέκα μωρών μαϊμούδων, οι οποίες είναι τα πιο κοντινά ζώα με τον άνθρωπο, γι’ αυτού του είδους την έρευνα.

Βρέθηκε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και στον τρόπο διατροφής των μαϊμούδων.

Μετά από μόλις 4 εβδομάδες, τα μαϊμουδάκια που έπιναν φόρμουλα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα άλλα που θήλαζαν, κάτι το οποίο οδήγησε την ερευνήτρια Carolyn Slupsky στην υπόθεση ότι αυτό οφείλεται  στην μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται στο γάλα φόρμουλα.

Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπου κάνει διαλέξεις ως βοηθός καθηγητή και διατροφολόγος.

Είπε τα εξής: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο τρόπος διατροφής των μωρών επηρεάζει τον μεταβολισμό τους και ίσως σχετίζεται με την ανάπτυξη μεταβολικών νοσημάτων αργότερα στη ζωή τους. Σίγουρα θέλετε το μωρό σας να μεγαλώνει, αλλά το να μεγαλώνει πολύ γρήγορα δεν είναι και τόσο καλό».

Ενώ το μητρικό γάλα περιέχει 8% πρωτεΐνη, το γάλα των μαϊμούδων περιέχει 11,6% και το γάλα φόρμουλα 18,3%.

Παίρνοντας δείγματα αίματος και ούρων για τρεις μήνες, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μαϊμουδάκια που έπιναν φόρμουλα είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και αμινοξέων στον οργανισμό τους, μετά από μόλις μία εβδομάδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κα Slupsky είπε επίσης: «Δεν λέμε ότι τα μωρά που πίνουν γάλα-φόρμουλα θα εμφανίσουν σίγουρα κάποια προβλήματα υγείας μεγαλώνοντας, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επιλογή της διατροφής του μωρού μπορεί να έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμα».  

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Fonterra Research and Development Centre στη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2390472/Babies-fed-formula-milk-grow-quickly-higher-risk-obesity-diabetes-liver-disease.html#ixzz2bpe1oRzD

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση