της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΝΟΥ

Βιολογικά οφέλη για τη μητέρα και κυρίως για το παιδί, αλλά και οικονομικά οφέλη όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για το ΕΣΥ και κατ’ επέκταση το Κράτος, έχει ο μητρικός θηλασμός.

Ωστόσο, ενώ το 70% των μητέρων ξεκινούν να θηλάζουν, στον έκτο μήνα θηλασμού το ποσοστό κατρακυλά στο 0,8%. Ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να διαρκεί έως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, για το «χτίσιμο» του ανοσοποιητικού του συστήματος αλλά και για την ίδια την ψυχοσωματική υγεία της μητέρας.

Ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα όμως θα «κλυδωνιζόταν» σε τέτοια περίπτωση, αφού τα κέρδη εταιρειών από τη γέννηση ενός παιδιού και τη διατροφή του θα περιοριζόταν δραματικά.

«Το Κράτος δεν ακολουθεί πολιτική υπέρ του μητρικού θηλασμού γιατί δεν θέλει να… κουρέψει τα κέρδη των εταιρειών, υποσκάπτει όμως το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια», ανέφερε ο Διευθυντής της Παιδιατρική Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημ. Αδαμίδης, στο πλαίσιο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Εταιρείας Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στη Σκόπελο.

Μητέρα και βρέφος έχουν και οι δύο σημαντικά βιολογικά οφέλη κατά τη διάρκεια του θηλασμού σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη.

Σε ένα παιδί που θα θηλάσει αποκλειστικά μητρικό γάλα μέχρι τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και θα συνεχίσει έως τα δύο πρώτα χρόνια, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται κατά 21%, τα αντίστοιχα νοσηρότητας κατά 35%, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών και άλλων συμπτωμάτων περιορίζεται έως και πέντε φορές.

Πέρα από τα οφέλη για την ίδια την υγεία του παιδιού, υπάρχουν και ψυχικοί παράμετροι που βοηθούν το παιδί να μεγαλώσει ισορροπημένα, με καλύτερη συμπεριφορά και ψυχική υγεία.

Και η μητέρα όμως απολαμβάνει τα οφέλη του θηλασμού, ιδίως σε εποχή οικονομικής κρίσης, οπότε και τα επίπεδα στρες στον οργανισμό ανεβαίνουν, με επιπτώσεις στην ψυχοσωματική συμπεριφορά της γυναίκας λόγω της αποδιοργάνωσης των συστημάτων του εγκεφάλου.

Κατά το θηλασμό, όπως εξηγεί ο κ. Αδαμίδης, εκκρίνεται η επονομαζόμενη «ουσία της αγάπης» η ωκυτοκίνη, που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη  ορμόνη, χαλαρώνει τη μητέρα, αλλάζει θετικά την ψυχολογία της και ενισχύει τους δεσμούς αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Με λίγα λόγια αποκαθιστά την ισορροπία του εγκεφάλου της μητέρας που διαταράσσεται από το στρες της οικονομικής κρίσης και τη βοηθά να ισορροπήσει ψυχοσωματικά.

Μερικές χιλιάδες ευρώ είναι όμως και τα οφέλη από το μητρικό θηλασμό για κάθε παιδί που θηλάζει. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, για κάθε παιδί που θηλάζει μια οικογένεια θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 2.500 ευρώ ετησίως για τα δύο πρώτα χρόνια.

Η οικονομία δεν θα γινόταν μόνο με την αποφυγή αγορά γαλάτων του εμπορίου αλλά και εξαιτίας της καλύτερης υγείας του βρέφους. «Οι οικογένειες θα γλίτωναν τα έξοδα από τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος αλλά και από τη θεραπεία των ασθενειών», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΕΣΥ θα εξοικονομούσε ετησίως 5.000 ευρώ κάθε χρόνο για κάθε ένα παιδί που θηλάζει. «Υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει 293 εκ. ευρώ το χρόνο, επειδή τα βρέφη δεν θηλάζουν», ανέφερε ο Διευθυντής της Παιδιατρική Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Συμφέροντα φέρονται να υποσκάπτουν το μέλλον της Ελλάδας -που είναι τα υγιή παιδιά- για τα επόμενα 30 χρόνια, επεσήμανε στο συνέδριο ο κ. Αδαμίδης.

«Οδήγησε» τους συνέδρους πίσω στο 1863 οπότε και εμφανίζεται το πρώτο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, καθώς τότε οι εταιρείες ήθελαν εργαζόμενες- μηχανές που να μην αποσπώνται από το θηλασμό, να τις απασχολούν στις δουλειές τους όσο και όποτε χρειάζεται. «Από τότε ξεκινά η απομάκρυνση των μητέρων από το θηλασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην απαγόρευση του τοκετού στο σπίτι από τη μαία και στη δημιουργία μαιευτηρίων με στόχο το κέρδος από τις γέννες των νέων παιδιών.

Μίλησε για αύξηση των γεννήσεων παιδιών με καισαρική που αγγίζει το 52% ενώ σύμφωνα με διεθνή στάνταρ δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 20%, υποστηρίζοντας ότι και αυτό έγινε για το κέρδος: προγραμματισμένοι τοκετοί για να μην απασχολείται προσωπικό για όσες ώρες μπορεί να διαρκέσει ένας τοκετός με ό,τι έξοδα συνεπάγεται.

Τέλος αναφέρθηκε και στις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ που θα είχαν εταιρείες που εμπορεύονται υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, μπιμπερό, αποστειρωτικών κ.τ.λ. αν τα παιδιά θήλαζαν.

Πηγή: http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=12&aid=43561

Αυτό το άρθρο έχει ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση