Μην τα βάζετε με μαμά που θηλάζειΟι μητέρες που θηλάζουν υπερασπίζονται τα μωρά τους με μεγαλύτερη επιθετικότητα απ’ ότι οι μητέρες που ταΐζουν με το μπουκάλι ή οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα που έγινε με 18 θηλάζουσες μητέρες, 17 μητέρες που τάιζαν με μπουκάλι και 20 γυναίκες χωρίς παιδιά, έδειξε επίσης ότι η επιθετικότητα στις θηλάζουσες μητέρες έχει σχέση με τη χαμηλότερη πίεση του αίματος.

Ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα του άγχους στο σώμα της γυναίκας, κι έτσι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη δύναμη να υπερασπιστούν τα μωρά τους και τον εαυτό τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο στο περιοδικό Psychological Science.

«Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία του μωρού και της μητέρας, αλλά φαίνεται ότι έχει κι ένα ακόμα όφελος για τη μητέρα, που δεν ήταν γνωστό ως τώρα», λέει η συγγραφέας Jennifer Hahn-Holbrook, του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, της Καλιφόρνια.

«Ο θηλασμός βοηθάει στην εξισορρόπηση των πιέσεων που δέχεται η νέα μητέρα, ενώ ταυτόχρονα της δίνει μεγαλύτερη ώθηση και δύναμη εάν χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή το παιδί της», προσθέτει η ίδια.

Η επιθετικότητα όμως είναι ελεγχόμενη.

«Οι μητέρες που θηλάζου δεν πρόκειται να βγουν έξω και να μπλέξουν σε καυγάδες, αλλά εάν κάποιος απειλήσει την ίδια ή το μωρό της, η έρευνά μας δείχνει ότι μάλλον θα είναι πιο επιθετικές», λέει η Hahn-Holbrook.

SOURCE: Psychological Science, news release, A http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_116219.htmlug. 31, 2011

Μετάφραση-επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση