27/07/2013

 

ΠΡΟΣ:

Τμήμα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού, Μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου”

Θέμα: Σύσταση σε θηλάζουσα μητέρα για περιορισμό των γευμάτων στο στήθος μετά τους έξι μήνες σε πρωί – βράδυ

Το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας, στόχος του οποίου είναι η προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, της βρεφικής διατροφής και της υγείας παιδιών και μητέρων στην Ελλάδα, δέχθηκε έγγραφη επώνυμη αναφορά από μητέρα που

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τις υπάρχουσες οδηγίες για το θέμα από έγγραφα διεθνών οργανισμών:

«O μητρικός θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των 2 ετών ή περισσότερο, και θα πρέπει να συνεχίζει να είναι κατά απαίτηση, όσο συχνά θέλει το παιδί» (Διατροφή βρέφους και μικρού παιδιού: πρότυπο κεφάλαιο για συγγράμματα για φοιτητές ιατρικής και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, 2009, (1)).

«To μητρικό γάλα θα πρέπει να παραμένει η κυρίαρχη πηγή θρέψης για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής» (Συστάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης 2006, (2)).

«Ενθαρρύνετε τον μητρικό θηλασμό κατά απαίτηση του παιδιού» (Βήμα 8, Δέκα Βήματα για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό, UNICEF, (3)).

“To τάισμα θα πρέπει να ξεκινά όταν το βρέφος δείχνει σημάδια πείνας, όταν εκδηλώνει άγχος, όταν δεν θέλει να είναι μόνο του, όταν η μητέρα νιώθει το στήθος της γεμάτο ή όταν απλά θέλει να καθίσει και να ξεκουραστεί με το μωρό της.

Το τάισμα στο στήθος μπορεί να πάρει αρκετή ή λίγη ώρα, τα βρέφη που θηλάζουν δεν μπορούν να παρατρώνε ή να “κακομαθαίνουν” από υπερβολικό τάισμα..

Αντί να αποκαλείται αυτή η σίτιση “κατά απαίτηση”, πιο δόκιμος όρος είναι η “ανταποδοτική σίτιση” (responsive feeding) ώστε να αναγνωρίζεται το γεγονός ότι ο επιτυχημένος μητρικός θηλασμός είναι μια ευαίσθητη, αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος της» (Οδηγός για τα Στάνταρ της Πρωτοβουλίας για Φιλικά προς τα Βρέφη Ιδρύματα, UNICEF UK, (4)).

Στην Παγκόσμια Στρατηγική για την Διατροφή Βρεφών και μικρών Παιδιών (5), αλλά και στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την συμπληρωματική διατροφή σε βρέφη που θηλάζουν (6) αναφέρονται οι δέκα κατευθυντήριες αρχές για την εισαγωγή στερεών τροφών. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι εξής:

«2. Συνεχίστε τον συχνό, κατά απαίτηση μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των 2 ετών ή και αργότερα».
«10. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών κατά την διάρκεια αρρώστιας του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου συχνότερου μητρικού θηλασμού..».

Επιπλέον, στην Παγκόσμια Στρατηγική αναφέρεται η σύσταση για όλα τα παιδιά του κόσμου να θηλάζουν για τουλάχιστον 2 χρόνια, ή παραπάνω, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Μια πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης μητρικού θηλασμού οφείλει να στηρίζει τις οδηγίες που παρέχει προς τις μητέρες σε τελευταία επιστημονική τεκμηρίωση (evidence based medicine).

Για την συγκεκριμένη οδηγία της περιοριστικής σίτισης στο στήθος το πολύ δύο φορές την ημέρα από την ηλικία των 6 μηνών δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Μια τέτοια οδηγία δεν αναφέρεται σε καμία κατευθυντήρια γραμμή διεθνών και επιστημονικών οργανισμών.

Αντίθετα, πρόκειται για οδηγία αυθαίρετη που οδηγεί σε απότομη και δραστική μείωση της παραγωγής γάλακτος για την μητέρα, σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος και επαφή για το παιδί, και τελικά σε αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο αποθηλασμό, εφόσον υποστηρίζουμε την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 2 ετών ή παραπάνω, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Οφείλουμε να υποστηρίζουμε και να προωθούμε τον μητρικό θηλασμό και όχι την πρόωρη διακοπή του.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή η αναφορά που δεχθήκαμε αποτελεί μεμονωμένο και κατ’ εξαίρεση περιστατικό, καθώς το νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου έχει πιστοποιηθεί ως Φιλικό προς τα Βρέφη και επομένως εναρμονίζεται με τις συστάσεις της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την βρεφική διατροφή.

Θα θέλαμε να διαβεβαιώσετε εμάς και το ευρύ κοινό ότι οι οδηγίες που παρέχονται στο ίδρυμα αλλά και στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης συμφωνούν με τις διεθνείς συστάσεις στα παρακάτω ζητήματα:

1. Ο θηλασμός συστήνεται να συνεχίζεται για τουλάχιστον 2 έτη ή περισσότερο, για όσο επιθυμούν μητέρα και παιδί
2. Ο θηλασμός μετά τους έξι πρώτους μήνες συνεχίζει να γίνεται σε απάντηση στα σημάδια του παιδιού και όχι σε περιορισμό από την μητέρα της συχνότητας γευμάτων στο στήθος σε μόλις 2 φορές το 24ωρο.

Προσβλέπουμε με ενδιαφέρον σε επικοινωνία σας.

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του IBFAN Ελλάδας

 

Στέλιος Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLC                     Δημήτρης Αδαμίδης MBBS PhD
Πρόεδρος ΔΣ IBFAN Ελλάδας                                                             Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΙBFAN Ελλάδας

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

(1) Infant and Young Child Feeding; Model Chapter for Textbooks for medical students and allied health professionals. World Health Organization 2009, page 20
(2) Infant and Young Child Feeding; Standard Reccommendations for the European Union. European Commission 2006, Page 18
(3) Ten Steps for Successful Breastfeeding. UNICEF, 1991
(4) UNICEF UK. Guide to the Baby Friendly Initiative Standards, 2012, Page 29
(5) Global Strategy for Infant and Young Child Feeding, WHO 2002
(6) Guiding principles for the Complementary feeding of the breastfed child. WHO 2003 http://whqlibdoc.who.int/paho/2003/a85622.pdf

Αφήστε μια απάντηση