Εγώ και ο θηλασμός…

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αποκαλύπτει τη δική της εμπειρία με το θηλασμό

Ο περίγυρος και τα στερεότυπα…

Καθώς πέρασαν και οι έξη μήνες, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν ότι είχα να αντιμετωπίσω τον περίγυρο ο οποίος αντί να με ενθαρρύνει που θηλάζω, δυστυχώς με αποθάρρυνε (εγώ μέχρι τότε νόμιζα ότι το λογικό ήταν το αντίθετο…):

«Ακόμα θηλάζεις!»

«Φτάνει, το παιδί πρέπει να αρχίσει να τρώει φαγητό!»

«Έχεις ρέψει, κόψε επιτέλους τον θηλασμό!»

«Πότε θα πάρει μπιμπερό αυτό το παιδί;!»

«Πότε θα ανεξαρτητοποιηθεί;».

Εννοείται ότι αυτά συνεχίστηκαν μέχρι να αρχίσω να βάζω πιο αυστηρά τα όρια. Τώρα ευτυχώς, κανείς δεν τολμάει να πει τίποτα…

Δυστυχώς, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Όταν δεν γνωρίζω κάτι είμαι ανοιχτός να ακούσω και να μάθω. Όταν όμως νομίζω ότι ξέρω, τότε… δύσκολα τα πράγματα.

Μπορώ όμως να τολμήσω να πω ότι κι εγώ και ο Δημήτρης δεν αφήσαμε τρίτους να επηρεάσουν την διαπαιδαγώγηση στην μικρή, γιατί πολύ νωρίς είδαμε πόσο εύκολα ο καθένας μπορεί να παρέμβει και θέλοντας να κάνει καλό, τελικά να κάνει κακό.

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα για το μωρό από εμάς τους δύο. Θέλει τόλμη, αλλά είναι κάτι που πρέπει να πιστέψουν όλοι οι νέοι γονείς.

Η μαγεία…

Τώρα όταν έρχεται η ώρα η μικρή να θηλάσει λάμπει από χαρά. Πολλές φορές γελάει με ξεκαρδιστά γέλια και περιμένει ανυπόμονα… Κάποιες άλλες που έχει λίγο αργήσει η ώρα της δεν προλαβαίνω να κάτσω… Ήδη με έχει ξεντύσει και τρώει…

Αυτό το τέταρτο που θηλάζει πλέον, είναι η στιγμή που νιώθω αυτή τη μαγεία… Είναι η ασύγκριτη επαφή που έχω με το παιδί καθώς νιώθω ικανοποίηση που δεν περιγράφεται.

Την ικανοποίηση που παίρνω μέσα από τη δική της ικανοποίηση, απόλαυση, χαρά, ηρεμία και ασφάλεια. Χαίρομαι που δεν τα παράτησα όταν ήρθαν τα δύσκολα (όταν δηλαδή είχε ενόχληση από τα δόντια της ή περνούσε τις περιόδους ταχείας ανάπτυξης και έτρωγε ασταμάτητα μέρα νύχτα)

Όταν με ρωτάνε πότε θα σταματήσω να θηλάζω, απλά απαντώ ότι θα σταματήσω όταν σταματήσει να είναι κάτι τόσο ευχάριστο, τόσο για μένα όσο και για τη μικρή.
Και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν όλες οι μητέρες, άσχετα αν το νιώθουν νωρίς ή αργά. Οι χρόνοι δεν παίζουν ρόλο. Η ποιότητα των συναισθημάτων είναι που μετράει.

…δεν είναι το παν!!!

Και φυσικά, οι μανούλες που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να θηλάσουν σε καμία μα καμία μα καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθουν μειονεκτικά ή ενοχικά! Ο θηλασμός είναι ένα κομμάτι από τα εκατομμύρια που απαιτούνται για να είσαι καλή μητέρα. Και φυσικά από μόνος του δεν εξασφαλίζει τίποτα.

Το ημερολόγιο!

Πριν λίγους μήνες είχα την τύχη να φωτογραφηθώ θηλάζοντας μαζί με ακόμη 11 υπέροχες μανούλες για το ημερολόγιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού IBFAN, ο οποίος προωθεί τον θηλασμό.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί από τα εξής σημεία στη Θεσσαλονίκη:

1. Κατάστημα βιολογικών προϊόντων “Ζωή και Υγεία” – Τσιμισκή 120,
2. Κατάστημα βιολογικών προϊόντων “Μάνα Γη” – Πιττακού 18 (περιοχή Μαρτίου)
3. Κατάστημα βρεφικών ειδών “EccoBebeto” – Θεμ. Σοφούλη 4
4. Παιδιατρείο Άννας Πατσούρου – Θεμ. Σοφούλη 4
5. Παιιδιατρείο Στέλιου Παπαβέντση – Μιχ. Ψελλού 30 και Γεννηματά (Πυλαία)
6. Γυμναστήριο Human Intelligent Body treatment – Tσιμισκή 61
7. Πειρατές της πισίνας – Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace.
8. Κατάστημα “Περί θηλασμού” – Κομηνών 2

Αφού άρχισαν οι εκπτώσεις, η τιμή του ημερολογίου του IBFAN τώρα είναι 5 ευρώ και αν θέλετε να σας το στείλουμε θα κοστίσουν ακόμα 5 ευρώ τα μεταφορικά. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα ημερολόγιο τοίχου και μπορείτε να στείλετε ακόμα την παραγγελία σας στο e-mail: imerologio2013@yahoo.gr.

Θα το φέρνει στο σπίτι σας η εταιρεία ACS και θα το πληρώνετε με αντικαταβολή.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – IBFAN ΕΛΛΑΔΟΣ.

Να είστε καλά!
Σ.

Aν θέλετε να μοιραστείτε τη δική  σας ιστορία θηλασμού μαζί μου και με τις άλλες μαμάδες, την περιμένω στο info@thilasmos.com

Αφήστε μια απάντηση