Το Γράμμα – έκκληση ενός βρέφους προς τον Πρωθυπουργό στάλθηκε εκ μέρους του βρέφους από το Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Υγείας, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στον Συνήγορο του Παιδιού, στον Πρόεδρο της UNICEF Ελλάδας και στον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού στις αρχές του 2013.

Το βρέφος – δανειζόμενο τα λόγια επιστημόνων – βοηθών του – παρακαλεί τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας να προστατεύσει την υγεία αυτού και της μητέρας του μέσα από την διαφύλαξη του δικαιώματός του για μητρικό θηλασμό και βρεφική διατροφή μακριά από ανεξέλεγκτα και αθέμιτα εμπορικά συμφέροντα.

Το Γράμμα που στάλθηκε έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό της Ελλάδας

ΘΕΜΑ: Ανοιχτή έκκληση ενός βρέφους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι ένα παιδί γεννημένο στην Ελλάδα μας. Παίρνω το θάρρος να σας γράψω για να κάνω έκκληση να με προστατέψετε, εμένα και τους συνομηλίκους μου.

Μαθαίνω ότι στην χώρα που γεννήθηκα έχουμε οικονομική κρίση. Οι επιστήμονες – φίλοι μου, που με βοηθούν να εκφράσω με λόγια αυτά που δεν μπορώ ακόμα να πω μόνος μου, μού είπαν να σας αναφέρω ότι:

  • Η αύξηση στα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τόσο άμεσα όσο και σε βάθος δεκαετιών την οικονομία της.
  • Υπολογίστηκε ότι μια αύξηση των ποσοστών του θηλασμού στην Μεγάλη Βρετανία μόλις κατά 1% μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια αύξηση του δείκτη νοημοσύνης στον πληθυσμό των παιδιών, που να αποφέρει περίπου 300 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο λόγω  αύξησης της παραγωγικότητας (1).
  • Στις ΗΠΑ υπολόγισαν ότι εάν θήλαζαν περισσότερο τα παιδιά τους θα εξοικονομούσαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και θα γλίτωναν 911 θανάτους βρεφών τον χρόνο (2).
  • Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη στην Ελλάδα, εάν τα συνομήλικά μου βρέφη θήλαζαν περισσότερο και λαμβάνοντας υπόψη μόλις τέσσερις από τις πολλές ασθένειες από τις οποίες προστατεύει ο θηλασμός, θα εξοικονομούσαμε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ θα γλιτώναμε το περιβάλλον από τα σκουπίδια 5 εκατομμυρίων αλουμινένιων κουτιών, από την κατανάλωση 11 εκατομμυρίων κιλοβατώρων ανά ώρα σε ηλεκτρική ενέργεια και την σπατάλη 50 εκατομμυρίων λίτρων νερού κάθε χρόνο (3).

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι επιστήμονες – φίλοι μου που μιλούν εκ μέρους μου επειδή εγώ δεν μπορώ ακόμα να μιλήσω λένε ότι:

  • Έχω ανθρώπινο δικαίωμα να θηλάζω.
  • Η μητέρα μου έχει ανθρώπινο δικαίωμα να με θηλάζει (4).
  • Ο θηλασμός είναι τροφή, υγεία, φροντίδα και αγάπη.
  • Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά στην ζωή κάθε ανθρώπου.
  • Ο θηλασμός είναι επείγον θέμα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα και όχι απλή επιλογή lifestyle (5).
  • Ο θηλασμός έχει αποδειχθεί διεθνώς ως το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για να είναι τα μικρά παιδιά υγιή.
  • Χρειάζομαι γάλα της μαμάς μου, όχι τεχνητό!
  • Χρειάζομαι τη μαμά μου να με θηλάζει αποκλειστικά για έξι μήνες, και έπειτα να μου δίνει κι άλλες τροφές συνεχίζοντας να με θηλάζει για τουλάχιστον 2 χρόνια (6).
  • Το τάισμά μου με τεχνητό γάλα κάνει κακό στο περιβάλλον, στην Ελλάδα μας, στη Γη μας.
  • Αν δεν πιω το γάλα της μαμάς μου κινδυνεύω από λοιμώξεις όπως γαστρεντερίτιδες, πνευμονία και ωτίτιδες. Κινδυνεύω ακόμα από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, λευχαιμία. Αλλά και πολλά χρόνια μετά θα κινδυνεύω περισσότερο από παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, καρκίνους. Αν η μαμά δεν μου δώσει το γάλα της, κινδυνεύει η ίδια από επιλόχεια κατάθλιψη, από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, από οστεοπόρωση σε μεγάλη ηλικία, από διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία (7, 8).
  • Το τάισμα με μπιμπερό ενισχύει τις ανισότητες και βαραίνει την ήδη δυσμενή θέση άτυχων συνομηλίκων μου.
  • Στον ανεπτυγμένο κόσμο, το 6 με 24% του συνόλου των χρόνιων νοσημάτων στους ενήλικες αποδίδεται στον μη θηλασμό.
  • Η πολιτεία έχει υποχρέωση να βοηθήσει εμένα και την μητέρα μου προστατεύοντας, προωθώντας και υποστηρίζοντας το θηλασμό.
  • Παρόλα αυτά, ενώ οι περισσότερες μητέρες θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και ξεκινούν να το κάνουν, τρεις μήνες μετά την γέννηση μόλις 1 στα 10 παιδιά θηλάζει αποκλειστικά, 6 μήνες μετά την γέννηση μόλις 0,6% των βρεφών θηλάζουν αποκλειστικά, και μόλις 7 στα 100 παιδιά απολαμβάνουν τον θηλασμό στα πρώτα τους γενέθλια (9).

Βλέπω γύρω μου ότι πολύ λίγα από τα συνομήλικά μου βρέφη στην Ελλάδα θηλάζουν τη μαμά τους. Τι φταίει για αυτό; Οι επιστήμονες – βοηθοί μου μού λένε ότι:

  • Οι μητέρες μας θέλουν να θηλάσουν αλλά δεν υποστηρίζονται αρκετά για να το πετύχουν.
  • Οι γονείς μας παραπλανούνται από την ανεξέλεγκτη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων που υποκαθιστούν το γάλα της μαμάς μας.
  • Οι αποφάσεις για την τύχη μου επηρεάζονται υπερβολικά από ανθρώπους που βάζουν τα χρήματά τους πάνω από την υγεία μου.
  • Οι μητέρες μας έρχονται αντιμέτωπες με πολλαπλά εμπόδια, όπως είναι η προώθηση τεχνητού γάλακτος από μαιευτήρια και επαγγελματίες υγείας, η μη τήρηση των διεθνών κανόνων στην διαφήμιση και το μάρκετινγκ του τεχνητού γάλακτος και των μπιμπερό, η έλλειψη σύγχρονης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στον θηλασμό και τη βρεφική διατροφή, η έλλειψη Φιλικών προς τα Βρέφη νοσοκομείων και άλλων δομών στην κοινότητα, η αποδυνάμωση των μητέρων μέσα από το υπερβολικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, η έλλειψη υποστήριξης να συνεχίσουν τον θηλασμό όταν επιστρέφουν στην δουλειά, η έλλειψη εθνικής πολιτικής και σχεδίου δράσης για την βρεφική διατροφή στην Ελλάδα, το κράτημα στα συρτάρια του μοναδικού, μικρού σε μέγεθος προγράμματος υποστήριξης μητρικού θηλασμού «Αλκυόνη».

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Να τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα βρέφη της Ελλάδας μας (10):

  • Προστατεύστε το κατοχυρωμένο ανθρώπινό μου δικαίωμα για μητρικό θηλασμό.
  • Επενδύστε χρήματα και ανθρώπους σε προγράμματα και πολιτικές που ενισχύουν τον θηλασμό: τολμήστε και δεν θα χάσετε σε βάθος χρόνου, ούτε εσείς, ούτε η Ελλάδα.
  • Προστατεύστε τον θηλασμό από την εμπορευματοποίηση της βρεφικής διατροφής, εφαρμόζοντας στην χώρα τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (11) και απαγορεύοντας την επιθετική προώθηση εμπορικών τροφίμων που υπονομεύουν τον θηλασμό και την σωστή διατροφή για παιδιά έως 2 ετών ή παραπάνω.
  • Φροντίστε ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων στους επιστήμονές μας, στα πανεπιστήμιά μας και στα προγράμματα σχετικά με την βρεφική διατροφή που καταρτίζετε.
  • Υποστηρίξτε όλες τις μητέρες της χώρας μας στην προσπάθειά τους να θηλάσουν, παρέχοντας σε όλες επαρκή, επί αμοιβή  άδεια μητρότητας και υποστηρικτικά μέτρα για να συνεχίσουν τον θηλασμό όταν επιστρέψουν στην δουλειά τους.
  • Εξασφαλίστε επαρκή, κατάλληλη και τακτική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον θηλασμό και στην βρεφική διατροφή, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και έπειτα, στους χώρους δουλειάς τους.
  • Ενισχύστε την Πρωτοβουλία για Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οραματιστείτε Φιλική προς τα Βρέφη πρωτοβάθμια υγεία, Φιλικές προς τα Βρέφη κοινότητες και Φιλικές προς τις Μητέρες μαιευτικές πρακτικές.
  • Ενημερώστε το ευρύ κοινό για τους πιθανούς κινδύνους από την σίτισή μου με τεχνητό γάλα και για την ανωτερότητα του θηλασμού.
  • Αποφασίστε μια Εθνική Στρατηγική και πλάνο δράσης για την βρεφική διατροφή και τον μητρικό θηλασμό, με χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων.
  • Μεριμνήσετε για μια Εθνική Καμπάνια Μητρικού Θηλασμού που να στοχεύσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους γονείς, στην κοινότητα, στο σύστημα υγείας και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Προστατεύστε το δικαίωμά μου να θηλάζω τη μητέρα μου εκτός σπιτιού όποτε και όπου το έχω ανάγκη.

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρακαλώ να με προστατέψετε από έτοιμες τροφές κακής ποιότητας που μου είναι άχρηστες και είναι πιθανό να βλάψουν την υγεία μου. Φροντίστε ώστε οι γονείς μου να μου παρέχουν φαγητό όσο γίνεται φρέσκο, ντόπιο από ελληνικά προιόντα, αγνό και ανεπεξέργαστο, από το οικογενειακό τραπέζι.

Γεννήθηκα στην Ελλάδα που κάποτε ήταν ένδοξη και έχω δικαίωμα στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν μπορώ ακόμα να μιλήσω για αυτά που δικαιούμαι, αλλά αν μπορούσα θα σας έλεγα τα εξής:

Θα με βοηθήσετε να κάνω μια καλή αρχή που θα διαρκέσει για όλη την υπόλοιηή μου ζωή;

Χρειάζομαι το γάλα της μαμάς μου, όχι τεχνητό!

Προστατεύστε και ενδυναμώστε την μητέρα μου, φροντίστε για εμάς, τα μικρά παιδιά σήμερα, το μέλλον της χώρας μας αύριο. Προστατεύστε μας από συμφέροντα εχθρικά προς την υγεία μας. Επενδύστε στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Προστατεύστε τα μικρά παιδιά της Ελλάδας μας από την ανεξέλεγκτη απληστία των κερδών. Μην εγκαταλείπετε εμάς και τις μητέρες μας.

Οραματιστείτε ένα υγιές και στιβαρό μέλλον της γενιάς μου, ώστε να σας θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι επόμενες γενιές Ελλήνων.

Τολμήστε να προωθήσετε τον μητρικό θηλασμό όχι μόνο για την καλή υγεία τη δική μου και της μητέρας μου, αλλά και για την καλή υγεία της οικονομίας μας και του περιβάλλοντός μας. Επενδύστε στον μητρικό θηλασμό για τις δεκαετίες που έρχονται.

Ευχαριστώ τη μητέρα μου που με αυτό το γράμμα έκανε τη φωνή μου να ακουστεί. Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι σίγουρος ότι θα ενεργήσετε για λογαριασμό όλων των Ελληνόπουλων που δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν.

Με εκτίμηση και με το αγνό βλέμμα ενός μικρού παιδιού που κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια,

  1.  “Preventing disease and saving resourses: the potential contribution of increasing breastfeeding rates in the UK”. October2012, M.J.Renfrew, S.Pokhrel,M.Quigley, F.McCormick, J.Fox-Rushby, R.Dodds, S.Duffy, P.Trueman, A.Williams. UNICEF-UK
  2. Bartick M, Reinhold A:. The burden of suboptimal breastfeeding in the United States: A pediatric cost analysis; Pediatrics 2010;125:e1048–e1056
  3. Βαράκης Ν. Οικονομοτεχνική μελέτη μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα. Ανακοίνωση στην Ημερίδα μητρικού θηλασμού του συλλόγου συμβούλων γαλουχίας IBCLC Γαλαξίας, Αθήνα, 2012.
  4. Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 1991. Επικυρωμένη από το Ελληνικό Κράτος.
  5. American Academy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk. Guideline, 2012
  6. World Health Organization. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding. Geneva, 2004.
  7. US Surgeon General. Breastfeeding Call for Action 2011.
  8. Ip S, Chung M, Raman G, et al; Tufts-New England Medical Center. Evidence-based Practice Center. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2007;153(153):1–186
  9. Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Έκθεση: Εθνική μελέτη συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων μητρικού θηλασμού. Αθήνα, Ιούλιος 2009.
  10. World Breastfeeding Conference. Declaration and Call for Action. India, 2012
  11. Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 1981. Ψηφισμένος από το Ελληνικό Κράτος.

Εάν πιστεύετε ότι το βρέφος ή μεγαλύτερο παιδί σας δικαιούται να αρθρώσει τη φωνή του, να ζητήσει προστασία από την πολιτεία και να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, μπορείτε να κατεβάσετε τα παρακάτω γράμματα, να προσθέσετε αν θέλετε οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι το παιδί σας θα ήθελε να πει σχετικά προς τους ιθύνοντες, να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο του παιδιού σας ή το δικό σας και να στείλετε την επιστολή ταχυδρομικά:

  • Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
  • Στον Υπουργό Υγείας, Αξιότιμο κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αριστοτέλους 17, Αθήνα,TK 10187.
  • Στους τοπικούς βουλευτές του νομού σας
  • Στον Συνήγορο του Παιδιού, Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα, ΤΚ 11528.

Μπορείτε να στείλετε επιστολή σε έναν, μερικούς ή όλους τους αποδέκτες. Μπορείτε ακόμα στο τέλος του γράμματος να προσθέσετε ονοματεπώνυμα και υπογραφές ατόμων του περιβάλλοντός σας που επικροτούν την επιστολή.

Επιπλέον, όσοι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με μικρά παιδιά και μητέρες πιστεύουν ότι τα παιδιά που φροντίζουν δικαιούνται να αρθρώσουν τη φωνή τους, να ζητήσουν προστασία από την πολιτεία και να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, μπορείτε να κατεβάσετε τα παρακάτω γράμματα, να προσθέσετε αν θέλετε οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι τα παιδιά σας θα ήθελαν να πουν σχετικά προς τους ιθύνοντες, να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο σας και να στείλετε την επιστολή ταχυδρομικά:

  • Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
  • Στον Υπουργό Υγείας, Αξιότιμο κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αριστοτέλους 17, Αθήνα, TK 10187
  • Στους τοπικούς βουλευτές του νομού σας
  • Στον Συνήγορο του Παιδιού,Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα, ΤΚ 11528.

Μπορείτε να στείλετε επιστολή σε έναν, μερικούς ή όλους τους αποδέκτες. Μπορείτε ακόμα στο τέλος του γράμματος να προσθέσετε ονοματεπώνυμα και υπογραφές ατόμων του περιβάλλοντός σας που επικροτούν την επιστολή.

Μπορείτε να στέλνετε τις επιστολές σας στο χρονικό διάστημα που είναι

ενεργή η καμπάνια του IBFAN, δηλαδή από 01/01/2013 έως 31/06/2013.

Παρακαλούμε τους γονείς και τους επαγγελματίες υγείας, όταν στείλουν ταχυδρομική επιστολή, να προσθέτουν το ονοματεπώνυμό τους στην λίστα των αποστολέων, κάνοντας κλικ στον petition – συγκέντρωση υπογραφών (προσεχώς) στην παρούσα ιστοσελίδα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τον αριθμό βρεφών της χώρας που εκφράστηκαν προς τους ιθύνοντες.

IBFAN Ελλάδας 2013

Περισσότερα:

http://www.facebook.com/GrammaEnosBrephous

 

Αφήστε μια απάντηση