Του Dr Jack Newman

 

Που και που εμφανίζονται κάποιες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα περιέχει τοξίνες και φυσικά τα ΜΜΕ τρομοκρατούν τις μητέρες, ωθώντας τες είτε να διακόψουν το θηλασμό ή να μην τον αρχίσουν καν.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε σχετικά μ’ αυτές τις έρευνες και τις τοξίνες στο μητρικό γάλα.

Καταρχήν, ο λόγος που οι έρευνες αυτές γίνονται στο μητρικό γάλα δεν είναι επειδή οι ερευνητές ανησυχούν για τις τοξίνες στο μητρικό γάλα, αλλά γιατί το μητρικό γάλα είναι ένα εύκολο δείγμα για να το πάρει κανείς. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρήσουν τη μητέρα με το να τους πάρουν αίμα ή λίπος.

Δεύτερον, αν και το μητρικό γάλα πράγματι μπορεί να περιέχει τοξίνες, η φόρμουλα περιέχει τοξίνες επίσης.

Εφόσον όλα τα πράγματα στον κόσμο είναι μολυσμένα, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από τη φόρμουλα να μην περιέχει τοξίνες.

Η έρευνα των Shelle-Ann M Burrell, Christopher Exley που παρουσιάζεται στο περιοδικό Pediatrics 2010;10:63, καταλήγει:

“Αν και είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι οι φόρμουλες είναι επιμολυσμένες με σημαντικές ποσότητες αλουμινίου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ως τώρα ότι οι κατασκευαστές έχουν δει αυτό το θέμα ως ένα σοβαρό θέμα υγείας.

Το αλουμίνιο έχει κατηγορηθεί για διάφορες παθήσεις. Υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι τοξικό για τα μωρά, ειδικά για τα πρόωρα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ αλουμίνιο στις βρεφικά γάλατα».

Άρα λοιπόν, οι τοξίνες δεν είναι καλές, αλλά πρέπει οι μητέρες να σταματήσουν να θηλάζουν εξαιτίας τους;

Και βέβαια όχι, αφού ο θηλασμός στην πραγματικότητα μειώνει τις δυσάρεστες συνέπειες των τοξινών όπου κι αν βρίσκονται αυτές.

Τα δεδομένα:

  • Οι τοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφορών ειδών καρκίνου. Και η έρευνα δείχνει ότι τα θηλάζοντα βρέφη έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από ότι τα βρέφη που  πίνουν φόρμουλα.
  • Οι τοξίνες μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και την ικανότητα μάθησης. Και η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ νευρολογικής και μαθησιακής ανάπτυξης απ’ ότι τα παιδιά που έχουν σιτιστεί με φόρμουλα και όσο πιο πολύ καιρό έχουν θηλάσει, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.
  • Οι τοξίνες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν πιο δυνατό και ώριμο ανοσοποιητικό και ότι αυτή η καλύτερη κατάσταση κρατάει για πολύ καιρό μετά τον αποθηλασμό των παιδιών.

Τι θα πρέπει να κάνουν λοιπόν οι μητέρες;

Εάν θηλάζετε το παιδί σας, κάνετε το καλύτερο τόσο για το ίδιο, όσο και για τον κόσμο ολόκληρο.

Ο θηλασμός είναι φιλικός προς το περιβάλλον, αντίθετα με την κατασκευή της φόρμουλα η οποία μολύνει το περιβάλλον.

Το γεγονός ότι υπάρχουν τοξικές ουσίες στο μητρικό γάλα δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το να θηλάζουμε, αλλά να μας κάνει να θηλάζουμε ακόμη περισσότερο αφού το μητρικό γάλα μειώνει τις δυσάρεστες συνέπειες των τοξινών που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Πηγή: https://www.facebook.com/DrJackNewman/posts/230700940414293

Μετάφραση-Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC

 

Αφήστε μια απάντηση