Ο Γέροντας έγραψε σχεδόν για κάθε θέμα και πρόβλημα της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων και η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Διαβάστε αυτό για το θηλασμό:

“…Ύστερα, όταν γεννηθεί το παιδί, πρέπει να το θηλάσει, όσο πιο πολύ μπορεί. Το μητρικό γάλα δίνει υγεία στα παιδιά. Με τον θηλασμό τα παιδιά δεν θηλάζουν μόνο γάλα• θηλάζουν και αγάπη, στοργή, παρηγοριά, ασφάλεια, και αποκτούν έτσι δυνατό χαρακτήρα. Άλλα και την ίδια την μητέρα την βοηθάει ό θηλασμός. Όταν οι μητέρες δεν θηλάζουν τα παιδιά, δημιουργούνται ανωμαλίες στον οργανισμό τους, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαστεκτομές.

Παλιά μια μητέρα μπορεί να θήλαζε και το παιδί της γειτόνισσας, αν δεν είχε γάλα.

Τώρα πολλές μητέρες βαριούνται να θηλάσουν ακόμη και τα δικά τους παιδιά. Ή μάνα που τεμπελιάζει και δεν θηλάζει το παιδί, μεταδίδει τεμπελιά και στο παιδί.

Παλιά τα κουτιά με το συμπυκνωμένο γάλα είχαν απ’ έξω μια μάνα που κρατούσε στην αγκαλιά της ένα παιδάκι. Τώρα έχουν μια μάνα που κρατάει κάτι λουλούδια!

Δεν θηλάζουν οι μάνες τα παιδιά, οπότε τα παιδιά μεγαλώνουν απαρηγόρητα. Ποιος θα τους δώσει στοργή και αγάπη; Το κουτί με το γάλα της αγελάδας; Θηλάζουν από το «παγωμένο» μπουκάλι και παγώνει ή καρδιά τους.

Ύστερα, όταν μεγαλώσουν, ζητούν παρηγοριά στο μπουκάλι, στις ταβέρνες. Πίνουν, για να ξεχάσουν το άγχος, και γίνονται αλκοολικά. Αν δεν πάρουν στοργή τα παιδιά, δεν θα έχουν να δώσουν στοργή, και πάει σχοινί-κορδόνι. Έρχονται μετά οι μανάδες: «Κάνε προσευχή, πάτερ! Χάνω το παιδί μου».

του Γέροντα Παίσιου

This Post Has 4 Comments

  1. Dimitra

    Σέβομαι αρκετά τον γέροντα Παϊσιο, σωστά σε γενικές γραμμές όσα λέει, ωστόσο ενέχουν και ένα είδος υπερβολής, π.χ., όταν υποστηρίζει: “Θηλάζουν από το «παγωμένο» μπουκάλι και παγώνει ή καρδιά τους. “Ύστερα, όταν μεγαλώσουν, ζητούν παρηγοριά στο μπουκάλι, στις ταβέρνες. Πίνουν, για να ξεχάσουν το άγχος, και γίνονται αλκοολικά. Αν δεν πάρουν στοργή τα παιδιά, δεν θα έχουν να δώσουν στοργή, και πάει σχοινί-κορδόνι. Έρχονται μετά οι μανάδες: «Κάνε προσευχή, πάτερ! Χάνω το παιδί μου». Φαντάζομαι ο κάθε νοήμων άνθρωπος με κοινή λογική να το καταλαβαίνει αυτο.

    1. Ανθη

      Και εγω Δημητρα, θα τα θεωρουσα υπερβολικα αν τα ακουγα απο καποιον τρίτο. Αν σκεφτείς όμως οτι τα λόγια αυτά βγαίνουν από το στόμα ενός φωτισμένου ανθρώπου, οσίου για την εκκλησία μας, θα καταλάβεις ότι όχι μόνο υπερβολικά δεν είναι αλλά είναι και πραγματικά αληθινα!

Αφήστε μια απάντηση