Εκτός από τον ομφάλιο λώρο στους τοκετούς των Ελληνίδων φαίνεται ότι «κόβεται» εξ απαλών ονύχων ο πιο στενός δεσμός που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μαμάς και νεογέννητου, αυτός που βασίζεται στον μητρικό θηλασμό. Τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για τον μητρικό θηλασμό στη χώρα μας είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το 10% των γυναικών δεν θηλάζει καθόλου, ενώ και όσες λεχωίδες το προσπαθούν δεν καταφέρνουν να θηλάσουν περισσότερο από τρεις μήνες. Έτσι, παρά την πρόθεση και την προσπάθεια έναρξης θηλασμού σε 89% των λεχωίδων, μόλις το 41% των γυναικών θήλασε αποκλειστικά την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους, το 21% συνέχισε ως στο τέλος του πρώτου μήνα, το 11% των γυναικών έφθασε στο τέλος του 3ου μήνα και μόνο το 0,9% στον 6ο μήνα.

Δυσπιστία, άγνοια, τεμπελιά, έλλειψη επιθυμίας; Ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από την  «άρνηση» των Ελληνίδων στον μητρικό θηλασμό, οι ειδικοί εκτιμούν πως μπορεί να ερευνηθεί και να αλλάξει.

Με αυτό το δεδομένο, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία «για την προσπάθεια μετακίνησης της ελληνικής κουλτούρας, στάσης και πρακτικής απέναντι στο μητρικό θηλασμό, με την συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του διετούς έργου AΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ».

Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα γίνουν συντονισμένες προσπάθειες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού προς οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τελικό στόχο την αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Τέλος, το πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ θα προωθήσει τον θεσμό των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων» στη χώρα μας και του απρόσκοπτου μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια.

Πηγή: http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=282146#.UaYnrkw0fJQ.facebook

Αυτό το άρθρο έχει ένα σχόλιο

  1. Εκτός από τον ομφάλιο λώρο στους τοκετούς των Ελληνίδων φαίνεται ότι «κόβεται» εξ απαλών ονύχων ο πιο στενός δεσμός που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ μαμάς και νεογέννητου, αυτός που βασίζεται στον μητρικό θηλασμό. Τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για τον μητρικό θηλασμό στη χώρα μας είναι απογοητευτικά και δείχνουν ότι τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση