Το μητρικό γάλα μπορεί να είναι η πρώτη τροφή των μωρών, αλλά δεν είναι πάντα το ίδιο.

Στους ανθρώπους καθώς και σε άλλα θηλαστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με το φύλο του μωρού και από το αν οι συνθήκες είναι καλές ή κακές.

Η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να δώσει στους επιστήμονες νέες γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και από άλλα ιδρύματα, βρήκαν ότι μεταξύ 72 μητέρων από την αγροτική Κένυα, οι γυναίκες που είχαν αγόρια είχαν γενικά πιο λιπαρό γάλα (2,8% λίπος σε σύγκριση με 1,74 για τις γυναίκες που είχαν κορίτσια).

Οι φτωχές γυναίκες ωστόσο, είχαν πιο κρεμώδες γάλα για τις κόρες τους (2,6 έναντι 2,3%).

Τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν το Σεπτέμβριο στο περιοδικό  American Journal of Physical Anthropology, έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με το φύλο του βρέφους στις φώκιες και στα ελάφια, και ανάλογα με τα φύλο του βρέφους και την κατάσταση της μητέρας  στις μαϊμούδες ρέζους.

Η νέα έρευνα δείχνει επίσης ότι οι πιο ευκατάστατες μητέρες στην Μασαχουσέτη παράγουν πιο πλούσιο σε ενέργεια γάλα για τα αρσενικά βρέφη.

Οι μελέτες αυτές επιβεβαιώνουν μια παλαιότερη θεωρία της εξελικτικής βιολογίας.

Η υπόθεση των Trivers-Willard δηλώνει ότι η φυσική επιλογή ευνοεί τα κορίτσια όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και τα αγόρια όταν οι καιροί είναι εύκολοι.

Η ανισορροπία είναι πιο εμφανής στις πολυγαμικές κοινωνίες, στις οποίες οι άντρες μπορούν να έχουν παιδιά με πολλές γυναίκες, όπως στα χωριά της Κένυα.

«Η νέα μελέτη είναι συναρπαστική», λέει ο Robert Trivers, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers και ένας από τους συγγραφείς της υπόθεσης, ο οποίος δεν συμμετείχε  στην πρόσφατη μελέτη.

«Είναι μια απόδειξη της υπόθεσης Trivers-Willard την οποία δεν θα μπορούσα να είχα προβλέψει».

«Ακόμη και πέρα από το λίπος και πρωτεΐνες, και άλλα συστατικά του μητρικού γάλακτος μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα στους ανθρώπους», λέει η Katie Hinde, επίκουρος καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η ίδια έχει βρει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το μεταβολισμό, σε γάλα μαϊμούδων ρέζους που είχαν αρσενικά βρέφη.

Η δουλειά της δείχνει ότι οι διαφορές του γάλακτος θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του βρέφους και μπορεί να επηρεάσουν την αύξηση και την ανάπτυξη.

“Αυτό που παράγει η μητέρα είναι μόνο η μισή αλήθεια», λέει η Hinde. «Η άλλη μισή είναι το πώς το βρέφος χρησιμοποιεί το γάλα».

Πηγή: 

Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Αφήστε μια απάντηση