Στo πλαίσιo της παγκόσμιας εβδομάδας θηλασμού 1-7 Αυγούστου και με αφορμή τον διωγμό θηλάζουσας από υπαίθριο χώρο εστιατορίου στη Σαντορίνη, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας, με τη στήριξη του IBFAN Ελλάδας, οργανώνει εθελοντικό δημόσιο θηλασμό, για την προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών να θηλάζουν όπου και όποτε θέλουν και για την απενοχοποίηση του θηλασμού σε δημόσιους χώρους!

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013, έξω από τη ΔΟΥ Θήρας, στις 18:30.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας δημιουργήθηκε με στόχο την “από μητέρα προς μητέρα” προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Έως και σήμερα στο δίκτυο ανήκουν 35 ομάδες οι οποίες λειτουργούν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Στις ομάδες αυτές υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες, και είναι στη διάθεση των μητέρων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία! Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική και οι απόψεις προσωπικές.

To Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Η ιστορία, όπως την διηγήθηκε η ίδια η θηλάζουσα μητέρα:

“Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζούσα τέτοιο πράγμα στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας!!! Ντροπή κ αίσχος!!
Πήγα στα Φηρά βόλτα και καθώς έφευγα το κοριτσάκι μου ήθελε να θηλάσει! Ήμασταν σε ένα στενάκι που είχε ένα εστιατόριο και απέξω είχε παγκάκια (του μαγαζιού) και έκατσα να θηλάσω! Έρχεται ένας σερβιτόρος και μου λέει ότι εδώ είναι εστιατόριο και πρέπει να φύγω γιατί αυτό δεν είναι θέαμα για τους πελάτες!!! Σοκ εγώ!! Του λέω ότι και το μωρό μου τρώει που είναι το περίεργο και μου λέει ότι πρέπει να φύγω! Του λέω αν θέλεις φώναξε την αστυνομία κι ο σερβιτόρος φεύγει και ρίχνει σύρμα στην αφεντικίνα μάλλον του μαγαζιού, η οποία ήρθε κι άρχισε να φωνάζει ότι πρέπει να φύγω κι ότι δεν είμαι μάνα που κάνω τέτοια πράγματα και ότι είναι ιδιωτικός χώρος και θα έπρεπε να ντρέπομαι και διάφορα τέτοια ωραία που από τη σύγχυση μου δεν τα θυμάμαι!!! Μου είπε ότι θα φωνάξει και την αστυνομία και φυσικά της είπα να την φωνάξει!!! Τέλος πάντων ταράχτηκα πάρα πολύ κι έφυγα γιατί και το μωρό κατάλαβε ότι κάτι γίνεται και δεν ήθελα να την ταράξω κι αυτή!!
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι το εστιατόριο διαφημίζεται ότι “αγαπάει τα μωρά”!! Το όνομα είναι mama’s house!! Ποια μάνα άραγε θα έδιωχνε μια άλλη μάνα που κάθεται στο παγκάκι να θηλάσει το μωρό της;;; Θα έπρεπε να μου προσφέρουν ένα ποτήρι νερό ή έστω ένα χαμόγελο!! Αντί αυτού διώχτηκα σαν να έκανα κάτι ανάρμοστο!!! Τραγικό!!!
Δεν έχω άλλα λόγια! Θα πράξω με όποιον τρόπο μπορώ να καταλάβουν ότι ο θηλασμός είναι ότι πιο φυσιολογικό μπορεί να κάνει μια μάνα για το παιδί της!!!
Περιμένω συμπαράσταση από όλους, θηλάζουσες κ μη, μάνες, πατεράδες κι όποιον μπορεί να καταλάβει την αξία του θηλασμού!!!”

Αυτό το άρθρο έχει ένα σχόλιο

  1. Ntorita

    Τέτοιο μυαλό έχουν κάποιοι και τέτοια κάνουν ! Ελεος ! Πολυ καλή κίνηση ο δημόσιος θηλασμος που διοργανώνεται ! Εύχομαι να υπάρχει αξια ανταπόκριση !

Αφήστε μια απάντηση